Ontwikkeling van je baby in de 2e maand

Ontwikkeling van je baby in de 2e maand

Je baby is alweer één maand oud. Alles wat eerst zo onbekend en ingewikkeld leek, is nu een vast onderdeel van je dagindeling geworden. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 2e maand?

Je baby begint met spelen

Als je en speeltje voor zijn gezicht heen en weer beweegt, zal je baby proberen om het met zijn ogen te volgen. Nog een leuk spelletje is het trekken van gekke gezichten. Misschien probeert je baby je wel na te doen of gunt hij je een eerste lach.

Toen hij net geboren was, hield je baby zijn handjes meestal stevig gebald tot kleine vuistjes. Nu begint hij ze af en toe te ontspannen en te strekken. Hij verbaast zich over de rare dingen die hij soms voor zijn gezicht ziet bewegen en kan ze een poosje aandachtig bestuderen. Nog meer speeltips om je baby te ondersteunen in zijn ontwikkeling in de 2e maand, vind je hier.

Je baby gaat steeds beter zien

Je baby zal steeds langer wakker blijven tussen de voedingen door, hij begint de wereld steeds interessanter te vinden. Niet zo gek, want hij gaat steeds beter zien. Hij ziet nu dingen scherp tot op een afstand van 30 à 40 centimeter. Felle kleuren zijn nog steeds favoriet.

Je baby ziet er anders uit dan toen hij net geboren was

Als je nu naar de foto’s kijkt van vlak na de bevalling, zul je verbaasd zijn over hoe anders je baby er nu al uitziet. Pasgeboren baby’s hebben naar verhouding een groot hoofd, zijn rimpelig en hebben een vlekkerige huid met huidsmeer en nesthaar. Een maand later is je baby ‘opgedroogd’ en zijn de rimpels rechtgetrokken. Hij ziet er nu nóg mooier uit!

Hoe ziet de huid van je baby eruit na de eerste maand?

Een maand na zijn geboorte is de huid van je baby mooi gladgestreken en zachtroze van kleur. Hij kan wat last hebben van huidproblemen als een droge of een schilferige huid. Verwen hem tijdens het badderen dan met een lekkere badolie en smeer hem daarna goed in met babyolie. Heeft je baby last van berg (schilfertjes op zijn hoofdhuid), dan kun je na het badderen ook zijn hoofdhuid insmeren met babyolie. Even in laten trekken en dan voorzichtig de schilfers met een zachte borstel wegvegen.

Pas op voor scherpe nageltjes

De nagels van je baby groeien als kool. Controleer regelmatig of ze niet te lang en daarom te scherp zijn, je baby krabt er gemakkelijk zijn gezicht mee open. De eerste paar weken mocht je ze nog niet knippen, maar nu kun je dat voorzichtig proberen met een speciaal babynagelschaartje. Doe het als je baby rustig bij je ligt en knip de nagels rond af.

Spugen na een voeding

Veel baby’s geven een beetje terug na een voeding. Misschien omdat hij te veel heeft gehad of omdat zijn spijsverteringskanaal nog niet helemaal goed is ontwikkeld. Niks om je zorgen om te maken. Zolang je baby goed groeit, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds minder gaan spugen.

Hoe kun je je baby veilig in de draagzak vervoeren?

Tegen het einde van deze tweede maand zijn de nek en rug van je baby sterk genoeg om hem eventjes in de draagzak te kunnen vervoeren. Let erop dat zijn rug en hoofd goed worden ondersteund. Bouw de duur dat hij in de draagzak zit langzaam op. Als je naar buiten gaat, zorg dan voor voldoende bescherming tegen zon of kou. Een mutsje of zonnehoedje is onmisbaar!

Reacties (1)

afbeelding van jura-349805
24 februari 2015
Volop aan genieten van me kleine binkie ze is 6 wkn te vroeg geboren maar dat merken we nu helemaal niks van. Met haar gaat nu super goed. Wel aan de kleine kant maar voor de rest alles goed God zij dank.