De ontwikkeling van je baby in de 1e week

De ontwikkeling van je baby in de 1e week

De eerste week samen met je baby! Na de eerste kennismaking na de bevalling, kun je je baby deze week uitgebreid bestuderen. Heeft hij jouw neus? En die oren, zijn die van je man? Lees alles over de ontwikkeling van je baby in de eerste week na zijn geboorte.

Slaap lekker! Je baby slaapt veel

De eerste week van zijn leven brengt je baby vooral slapend door. Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 tot 24 uur per dag. En dat moet ook, want slapen is heel belangrijk. Je baby krijgt er weer nieuwe energie van en het stimuleert zijn groei en ontwikkeling.

Welke onderzoeken krijgt je baby in de eerste week?

Je baby wordt in de eerste week na zijn geboorte uitgebreid onderzocht. Dat begint al met de beroemde Apgar-test als hij net is geboren. Binnen twee dagen na de geboorte wordt je kind nog eens uitgebreid onderzocht. Tegen het einde van de eerste week krijgt je baby een hielprik en wordt er een gehoortest afgenomen.

De temperatuur van je baby wordt goed in de gaten gehouden

In de eerste vijf dagen na de geboorte wordt de temperatuur van je baby goed in de gaten gehouden. Je baby moet twee keer per dag worden getemperatuurd. Als je je al goed genoeg voelt, kun je dit zelf doen. Anders wil je partner dit misschien wel doen. Natuurlijk kun je ook terugvallen op de kraamverzorgende. Lees hier hoe je de temperatuur van je baby kunt opmeten.

Wanneer komt de kraamvisite?

Natuurlijk wil je niets liever dan je baby aan al je vrienden en familie laten zien, maar probeer de kraamvisite in de eerste week zoveel mogelijk te beperken. Je hebt rust en tijd nodig om aan je baby en de nieuwe gezinssamenstelling te wennen. Of misschien organiseer je liever een kraamfeest over een aantal weken? 

Je baby ziet nog niet zoveel

Met grote ogen kijkt hij de wereld in, maar veel ziet hij nog niet. Hij kan nu ongeveer tot twintig centimeter scherp zien. Precies de afstand tussen hem en zijn moeder als hij gevoed wordt. De ontwikkeling van je baby's zicht in de eerste week is nog beperkt, vanaf 4 tot 6 weken begint je baby basiskleuren te onderscheiden.

Je baby moet wennen aan de stilte om zich heen

Veel pasgeboren baby’s moeten wennen aan de stilte om hun heen. In de baarmoeder hoorden ze altijd wel wat: jouw hartslag, het gerommel in je darmen, jouw stem. Vooral ’s nachts kan de stilte ze onrustig maken.

Reacties (2)

afbeelding van shacille
3 maart 2015
zo mijn 2 de prinsesje is nu 1 maand en 2 weken, ze groeit erg goed. ze is een goede eter, zoals borstvoeding als flesvoeding.
je hoor haar alleen als ze honger heeft of een vieze luier. af en toe hoor je haar als ze aandacht wil. maar voor de rest een vrolijke baby.
wij zijn erg blij met haar.
afbeelding van shacille
21 januari 2015
Zo de bevalling is achter de rug, de naweeën is ook nu gelukkig minder.
Heb wel veel last van mijn bekken. Maar heb gelukkig van mijn fysio oefeningen gekregen dat ik thuis ook kan doen.
borstvoeding is nog wel een beetje pijnlijk.

Maar ik heb alles voor over, voor mijn kleine prinsesje.