Welke voeding verkleint het risico op een allergie bij je baby?

Welke voeding verkleint het risico op een allergie bij je baby?

Bij babyā€™s worden allergieĆ«n vaak veroorzaakt door stoffen die in voeding aanwezig zijn. Als je de kans dat je baby een allergie ontwikkelt, wilt verkleinen, dan start je met bijvoeden vanaf 4 maanden. Ja, ook met pindakaas en ei. Dit is vooral belangrijk als je kind aanleg heeft voor een allergie.

Welke voeding verkleint het risico op een allergie bij je baby?

Om de kans op een allergie te verkleinen, kun je je baby het beste borstvoeding geven. Dit is de beste voorzorgsmaatregel tegen het ontwikkelen van een allergie. Maar deze heeft alleen effect wanneer je het voeden ten minste 3 maanden volhoudt. Beter nog is het om je baby het eerste halfjaar na zijn geboorte moedermelk te geven en geen kunstvoeding. Dat maakt de kans op een allergie aanmerkelijk kleiner.

Wat is hypoallergene voeding voor je baby?

Wil of kun je geen borstvoeding geven, maar wil je er wel voor zorgen dat de kans op een allergie bij je baby kleiner wordt? Of heeft je baby aan moedermelk alleen niet (langer) genoeg en is er aanvullende voeding nodig? Stap dan over op hypoallergene flesvoeding. Deze kunstvoeding is een verantwoord alternatief voor borstvoeding. Je kunt het ook gebruiken als aanvulling of vervolg op borstvoeding.

De aanduiding ā€˜hypoallergeenā€™ wordt vaak afgekort tot ā€˜HAā€™. Als je deze afkorting op een pak met babyvoeding ziet staan, dan gaat het dus om hypoallergene kunstvoeding ter voorkoming van een allergie. Gebruik je de melk alleen om een allergie te voorkomen, en niet om een allergie te behandelen? Dan wordt deze bij de meeste ziektekostenverzekeraars niet vergoed.

Vanaf 4 maanden: groente- en fruithapjes voor je baby

Heeft jouw kind een erfelijke aanleg voor allergie, met een grotere kans op het ontwikkelen van voedselallergie? Het gaat hierbij vooral om kinderen met minstens 1 ouder of broertje of zusje met een aangetoonde allergische aandoening, zoals hooikoorts, astma of eczeem. Uit onderzoek blijkt dat het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie hoger is als je andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding vĆ³Ć³r de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden introduceert.

Om juist de ontwikkeling van een allergie te verkleinen, geef je vanaf de leeftijd van 4 maanden kleine hapjes voeding, anders dan borstvoeding of kunstvoeding. Je kunt beginnen met fruithapjes en stap voor stap groentehapjes en andere voedingsmiddelen toevoegen.

Het gaat om kleine hapjes, dus een paar lepeltjes. Ze zijn extra en komen niet in de plaats van borstvoeding of kunstvoeding. Ook de JGZ adviseert dit. Het consultatiebureau kan je begeleiden. Zo blijft de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk.

Pinda en ei geven

Door je baby op tijd producten zoals pinda en ei te geven, wordt de kans op een allergie voor deze producten kleiner. Je baby mag vanaf 4 maanden 1 keer per week 100% pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker en kippenei, bijvoorbeeld in fijngemaakt gebakken roerei. Overleg eventueel met de behandelend arts van je kind.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby