Welke factoren zijn van invloed op ontwikkeling allergie bij baby's?

Welke factoren zijn van invloed op ontwikkeling allergie bij baby's?

Je baby kan van jou of je partner de aanleg erven voor het ontwikkelen van een allergie. Dat hoeft niet te betekenen dat je baby ook echt een allergie krijgt: dat is afhankelijk van een aantal andere factoren. Het staat vast dat een aantal factoren in de omgeving van je baby ervoor kan zorgen dat je baby een allergie ontwikkelt, met name wanneer je kind daar aanleg voor heeft.

De 3 belangrijkste factoren voor het ontwikkelen van een allergie bij baby’s

  • roken in de omgeving van je baby
  • een stoffige (huisstofmijtrijke) omgeving
  • de voeding die je kind krijgt (vooral in zijn eerste maanden).

Wanneer je baby aanleg heeft om een allergie te ontwikkelen (bijvoorbeeld omdat er in de familie meerdere mensen allergisch zijn), doe je er dus verstandig aan om je huis goed stofvrij te houden en speciale aandacht te besteden aan de voeding die je baby krijgt. Roken in de omgeving van je baby is sowieso schadelijk, ook wanneer hij geen verhoogde kans heeft op een allergie.

Maatregelen om de kans op een allergie zo klein mogelijk te maken

Er is nog een aantal andere maatregelen dat je kunt nemen om de kans dat je baby een allergie ontwikkelt, zo klein mogelijk te maken. Zo kun je beter geen huisdieren nemen die veren of haren hebben. Koop wasbare knuffels en beddengoed van synthetisch materiaal of katoen en was deze spullen regelmatig. Verder is het verstandig om ook tijdens de zwangerschap niet te roken.

Het is niet verstandig om je huis helemaal stof- en prikkelvrij te maken. Ook baby’s met een aanleg tot allergie moeten de kans krijgen om hun immuunsysteem op te bouwen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby