Kun je een allergie bij je baby voorkomen?

Kun je een allergie bij je baby voorkomen?

Je kunt niet voorkomen dat je baby een allergie krijgt. Wat je wel kunt doen, is de kans dat je baby een allergie ontwikkelt, zo klein mogelijk maken. Daartoe kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Deze maatregelen zijn vooral erg nuttig wanneer je baby al een grotere kans heeft op een allergie, omdat er in zijn directe familie veel allergieƫn voorkomen. Preventieve maatregelen tegen allergieƫn verkleinen de kans op chronisch letsel bij je baby.

Een allergie is een chronische ziekte die vaak moeilijk te behandelen is. Je baby lijdt onder de klachten die door de allergie worden veroorzaakt en jij lijdt omdat je baby pijn heeft. Alleen al om ervoor te zorgen dat jullie niet worden getroffen door dit dubbele leed, is het belangrijk om een allergie te voorkomen.

De invloed van een allergie bij je baby op jullie gezin

Als je baby een allergie heeft, beĆÆnvloedt dat je hele gezin. Een huilerige en protesterende baby maakt niemand gelukkig. Voordat duidelijk is dat de klachten van je baby worden veroorzaakt door een allergie, maak je vaak een onzekere periode door. Maar ook het behandelen van de klachten legt een grote druk op de omgeving. Dat komt, omdat je altijd rekening moet houden met de allergie van je baby. Als hij allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, mag hij die niet meer eten. Dat zou makkelijk zijn wanneer hij een allergie zou hebben voor bijvoorbeeld appels. Maar als je baby allergisch is voor een bepaald bestanddeel van een voedingsmiddel, zoals koemelkeiwitten, wordt het al moeilijker.

Koemelkeiwitten zitten in heel veel voedingsmiddelen. Het is lang niet altijd makkelijk om te ontdekken waarin ze allemaal zitten. Dat maakt het lastig om vast te stellen wat je baby wel en niet mag eten. Die voortdurende aandacht vergt heel wat energie. De kans is groot dat het een keertje misgaat, zodat je opnieuw te maken hebt met een zieke baby, terwijl je jezelf allerlei verwijten maakt.

Verhoogde kans op een allergie op latere leeftijd

Kinderen, die in hun babytijd een allergie hebben ontwikkeld, hebben een verhoogde kans om op latere leeftijd een andere allergie te krijgen. Zelfs wanneer de oorspronkelijk allergie is overgegaan. De kans is dus groot dat je baby zijn hele leven lang last houdt van een allergie. Wanneer je het ontstaan van een allergie weet te voorkomen, behoed je jezelf en je baby dus voor heel wat problemen. Je kunt het beste direct na de geboorte beginnen met het nemen van preventieve maatregelen tegen allergieƫn, omdat een baby vooral in zijn eerste levensjaar erg kwetsbaar is.

Preventie tijdens zwangerschap om allergieƫn te voorkomen

Over het algemeen heeft het weinig zin om al tijdens je zwangerschap preventieve maatregelen te nemen. Alleen wanneer er in de familie van de aanstaande moeder een pinda-allergie voorkomt, kun je al tijdens de zwangerschap beginnen met het verkleinen van de kans dat je baby deze allergie krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat, wanneer deze moeders tijdens hun zwangerschap pindaā€™s eten, of voedingsmiddelen die pindaā€™s bevatten, de kans dat hun baby deze allergie krijgt, groter wordt. In die gevallen is het dus verstandig om alle producten met pindaā€™s erin te laten staan tijdens je zwangerschap.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby