Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie komt bij minder dan 1-3% van de baby’s voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt het als ze ouder worden. Zo rond de leeftijd van 3 jaar heeft 90% geen klachten meer. Kinderen met voedselallergieën hebben ook een grotere kans op astma, hooikoorts en eczeem. Ook zijn er meestal in de familie meerdere mensen bekend met astma, eczeem, voedselallergie of hooikoorts.

Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie komt bij minder dan 1-3% van de baby’s voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt het als ze ouder worden. Op de leeftijd van 3 jaar heeft 90% geen klachten meer. Kinderen met voedselallergieën hebben ook een grotere kans op astma, hooikoorts en eczeem. Ook zijn er meestal in de familie meerdere mensen bekend met astma, eczeem, voedselallergie of hooikoorts.

Wat is een koemelkallergie bij je baby?

Wanneer je baby allergisch is voor melk, betekent dit dat zijn immuunsysteem, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, over reageert op de eiwitten in koemelk. Telkens wanneer je baby melk krijgt, denkt het lichaam dat deze eiwitten schadelijke indringers zijn en werkt het hard om ze te bestrijden. Dit veroorzaakt een allergische reactie waarbij het lichaam chemische stoffen zoals histamine vrijgeeft.

Soorten koemelkallergie bij je baby

Er zijn twee typen melkallergieën: IgE-gemedieerde en niet-IGE-gemedieerde melkallergie. De laatste is het meest voorkomende type, waarbij de symptomen meestal binnen enkele minuten tot uren na het consumeren van melk of melkproducten optreden. Niet-IgE-gemedieerde melkallergie komt minder vaak voor en kan pas uren na consumptie van het product een allergische reactie veroorzaken.

Symptomen koemelkallergie baby

De klachten die horen bij koemelkallergie zijn diarree, krampen, spugen, rode vlekken, urticaria (galbulten), eczeem, hoesten, benauwdheid en huilen. Deze klachten ontstaan vaak na het drinken van koemelk. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Denk aan een infectie. Als je kind veel huilt of alleen eczeem heeft, dan is koemelkallergie zelden de oorzaak. Koemelkallergie kan een hele reeks symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Huidreacties - zoals jeukende uitslag of zwelling van de lippen, galbulten, het gezicht en rond de ogen
  • Spijsverteringsproblemen - zoals buikpijn, braken, diarree of verstopping, rectale bloedingen, bloedarmoede
  • Hooikoortsachtige symptomen - zoals een loopneus of verstopte neus
  • Eczeem dat niet verbetert door behandeling
  • Soms kan het ernstige allergische symptomen veroorzaken die plotseling optreden, zoals zwelling in de mond of keel, piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid en moeilijke, luidruchtige ademhaling.

Vaststellen koemelkallergie bij je baby

De diagnose koemelkallergie wordt bij voorkeur gesteld door een placebogecontroleerde dubbelblinde provocatietest. Dat is een hele mond vol. Meestal wordt dit in het ziekenhuis getest.

Provoceren

Een kind kan pas getest worden als het eerst tenminste 4 weken een koemelkvrije voeding heeft gehad, waarna de klachten zijn verdwenen. Als je nu weer wat koemelk geeft (dit heet provoceren) en je kind krijgt de klachten terug, dan lijkt er sprake van een koemelkallergie te zijn. Je gaat dan weer koemelkvrije voeding geven en de klachten verdwijnen weer. Echter, de diagnose koemelkallergie staat dan nog niet vast.

Vervolgens ga je met je kind twee keer naar het ziekenhuis. De ene keer krijgt je kind een gewone flesvoeding met koemelk en de andere keer een koemelkvrije flesvoeding. Zowel de onderzoeker als ouders weten niet welke voeding wanneer gegeven wordt. Er wordt dan gekeken of je kind klachten krijgt. Zo ja, dan wordt na afloop gekeken bij welke soort de voeding klachten optraden. Als dat bij de koemelkvoeding was, dan wordt de diagnose koemelkallergie gesteld.

Kan het melkintolerantie zijn?

Melkintolerantie daarentegen heeft niets te maken met koemelkeiwitten of het immuunsysteem, maar met de spijsvertering. Melkintolerantie is een ander soort reactie op melk, waarbij het lichaam lactose, een natuurlijke suiker in melk, niet kan verteren. Dit is geen allergie. Melkintolerantie kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld enkele dagen of weken na een buikgriep. De symptomen van melkintolerantie zijn onder meer:

  • Diarree
  • Braken
  • Rommelen en pijn in de maag
  • Winderig

Sommige premature baby’s worden geboren met een ontwikkelingsdeficiëntie voor lactose. Dit is een tijdelijke intolerantie die optreedt bij baby’s die worden geboren voordat hun dunne darm volledig is ontwikkeld (over het algemeen vóór 34 weken zwangerschap).

Hoe wordt een koemelkallergie bij je baby behandeld?

De behandeling bestaat uit een koemelkvrij dieet. Als je flesvoeding geeft kun je intensief gehydroliseerde voeding geven op basis van wei-eiwit of caseïne-eiwit. Sojavoeding onder de 6 maanden wordt niet geadviseerd wegens grotere kans op het ontstaan van een soja-allergie.

Geef je borstvoeding, dan wordt een koemelkvrij dieet voor jezelf geadviseerd. Melkproducten kun je vervangen door met calcium verrijkte rijstemelk. Inzichten in het starten van starten van bijvoeding (het geven van groente en fruit) zijn aan het veranderen. Het advies tegenwoordig is om juist eerder met bijvoeding te starten, rond de vier maanden en niet meer te wachten tot 6 maanden. Het is gebleken dat als je eerder met bijvoeden start, het kind beter kan wennen aan deze voedingsmiddelen. Het bouwt er tolerantie voor op en zo verklein je de kans op een allergie.

Volg het advies van je huisarts of allergiespecialist en lees de etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig. Mogelijk moet je ook melk van andere dieren, zoals geiten, vermijden. Met kokosproducten moet je voorzichtig omgaan, want veel kokosproducten (vooral die uit Zuidoost-Azië) kunnen besmet zijn met koemelk.

Preventieve voeding bij koemelkallergie

Ook daar zijn de inzichten aan het veranderen. Kom je uit een familie of gezin waar voedselallergie, astma, hooikoorts en eczeem veel voorkomen, dan wordt niet meer standaard een preventieve voeding geadviseerd. Het is namelijk niet bewezen dat dit effect heeft op het voorkomen van koemelkallergie.

Wanneer naar de huisarts bij een koemelkallergie?

Bij zeer ernstige klachten, zoals ernstige benauwdheid of groeivertraging, wordt je kind verwezen naar de huisarts of kinderarts. Zowel moeders met borstvoeding als kinderen met een koemelkvrij dieet kunnen bij vragen of behoefte aan extra begeleiding verwezen worden naar een diëtist.

Wanneer kan je weer koemelk aan je baby geven?

Zes maanden na het stellen van de diagnose (meestal als je kind 9-12 maanden oud is) en bij een stabiele situatie, kan weer een klein beetje melk(product) gegeven worden. Als dit goed verdragen wordt, kan je kind weer koemelk krijgen. Als de klachten terugkomen, dan ga je verder met het geven van een koemelkvrijdieet. Vervolgens kun je elke 6 maanden opnieuw koemelk geven en kijken of het inmiddels verdragen wordt.

Testen om koemelkallergie bij je baby vast te stellen Er zijn verschillende soorten testen om koemelkallergie vast te stellen:

  • IgE-test
  • Huidpriktest
  • Atopische huidtest
  • Koemelkprovocatietest
Beeld: iStock.com/Ysal.

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby