Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie komt bij minder dan 1-3% van de baby’s voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt het als ze ouder worden. Op de leeftijd van 3 jaar heeft 90% geen klachten meer. Kinderen met voedselallergieën hebben ook een grotere kans op astma, hooikoorts en eczeem. Ook zijn er meestal in de familie meerdere mensen bekend met astma, eczeem, voedselallergie en / of hooikoorts.

Wat zijn de symptomen van een koemelkallergie?

Vaak is er een combinatie van klachten zoals diarree, krampen, spugen, rode vlekken, urticaria (galbulten), eczeem, hoesten, benauwdheid en huilen. Deze klachten ontstaan vaak na het drinken van koemelk. De klachten kunnen ook een aandere oorzaak hebben. Denk aan een infectie. Als je kind veel huilt of alleen eczeem heeft, dan is koemelkallergie zelden de oorzaak.

Hoe wordt de diagnose koemelkallergie gesteld bij je baby?

De diagnose koemelkallergie wordt bij voorkeur gesteld door een placebogecontroleerde dubbelblinde provocatietest. Dat is een hele mond vol. Meestal wordt dit in het ziekenhuis getest. Het kind kan pas getest worden als het eerst tenminste 4 weken een koemelkvrije voeding heeft gehad, waarna de klachten zijn verdwenen. Als je nu weer wat koemelk geeft (dit heet provoceren) en je kind krijgt de klachten terug, dan lijkt er sprake van een koemelkallergie te zijn. Je gaat dan weer koemelkvrije voeding geven en de klachten verdwijnen weer. Echter, de diagnose koemelkallergie staat dan nog niet vast.

Vervolgens ga je met je kind 2 keer naar het ziekenhuis. De ene keer krijgt je kind een gewone flesvoeding met koemelk en de andere keer een koemelk vrije flesvoeding. Zowel de onderzoeker als ouders weten niet welke voeding wanneer gegeven wordt. Er wordt dan gekeken of je kind klachten krijgt. Zo ja, dan wordt na afloop gekeken bij welke soort de voeding klachten optraden. Als dat bij de koemelkvoeding was, dan wordt de diagnose koemelkallergie gesteld.

Hoe wordt een koemelkallergie bij je baby behandeld?

De behandeling bestaat uit een koemelkvrij dieet. Als je flesvoeding geeft kun je intensief gehydroliseerde voeding geven op basis van wei-eiwit of caseïne-eiwit. Sojavoeding onder de 6 maanden wordt niet geadviseerd wegens grotere kans op het ontstaan van een soja-allergie.

Geef je borstvoeding, dan wordt een koemelkvrij dieet voor jezelf geadviseerd. Melkproducten kun je vervangen door met calcium verrijkte rijstemelk. Inzichten in het starten van bijvoeding (het geven van groente en fruit) zijn aan het veranderen. Het advies tegenwoordig is om juist eerder met bijvoeding te starten, rond de vier maanden en niet meer te wachten tot 6 maanden. Het is gebleken dat als je eerder met bijvoeden start, het kind beter kan wennen aan deze voedingsmiddelen. Het bouwt er tolerantie voor op en verklein je de kans op een allergie.

Preventieve voeding bij koemelkallergie

Ook daar zijn de inzichten aan het veranderen. Kom je uit een familie of gezin waar voedselallergie, astma, hooikoorts en eczeem veel voorkomen, dan wordt niet meer standaard een preventieve voeding geadviseerd. Het is namelijk niet bewezen dat dit effect heeft op het voorkomen van koemelkallergie.

Wanneer naar de huisarts bij een koemelkallergie?

Bij zeer ernstige klachten, zoals ernstige benauwdheid of groeivertraging, wordt je kind verwezen naar de huisarts of kinderarts. Zowel moeders met borstvoeding als kinderen met een koemelkvrij dieet kunnen bij vragen of behoefte aan extra begeleiding verwezen worden naar een diëtist.

Wanneer kan je weer koemelk aan je baby geven?

Zes maanden na het stellen van de diagnose (meestal als je kind 9-12 maanden oud is) en bij een stabiele situatie, kan weer een klein beetje melk(product) gegeven worden. Als dit goed verdragen wordt, kan je kind weer koemelk krijgen. Als de klachten terugkomen, dan ga je verder met het geven van een koemelkvrijdieet. Vervolgens kun je elke 6 maanden opnieuw koemelk geven en kijken of het inmiddels verdragen wordt.

Testen om koemelkallergie bij je baby vast te stellen

Er zijn verschillende soorten testen om koemelkallergie vast te stellen:

  • IgE-test
  • Huidpriktest
  • Atopische huidtest
  • Koemelkprovocatietest