Is een allergie erfelijk?

Is een allergie erfelijk?

Een allergie zelf is niet erfelijk, maar de aanleg om een allergie te ontwikkelen wel. Dat klinkt misschien een beetje verwarrend. Het wordt wat duidelijker wanneer je de kans op een allergie vergelijkt met de kans op rood haar. Als jij rood haar hebt, of je partner heeft rood haar, is de kans groot dat jullie een baby met rode haartjes krijgen. Die kans is nog groter, als jullie allebei rood haar hebben. Het is echter nooit zeker dat jullie baby ook daadwerkelijk met een rode haardos wordt geboren. Hetzelfde geldt voor een allergie.

Is een allergie erfelijk en kan je baby die krijgen?

Als jij een allergie hebt of je partner heeft een allergie, is de kans dat jullie baby een allergie krijgt groter dan wanneer geen van jullie beiden een allergie heeft. Ook nu neemt de kans op een allergie toe, wanneer jullie allebei een allergie hebben. Het is echter onmogelijk om te voorspellen of jullie baby echt allergisch voor bepaalde stoffen zal zijn.

Je baby kan de aanleg voor een allergie dus erven van jou of je partner. Daarvoor is het niet eens nodig dat Ć©Ć©n van jullie een allergie heeft. Je kunt namelijk aanleg voor een allergie hebben, zonder dat je er een ontwikkelt. Of je aanleg voor het ontwikkelen van een allergie hebt, kun je meestal afleiden aan het aantal allergische aandoeningen binnen je directe familie.

Als je ouders, broers of zussen een allergie hebben, maar alleen jij niet, is de kans groot dat je wƩl aanleg hebt voor een allergie, maar die niet hebt ontwikkeld. Zo kan je baby, op zijn beurt, van jou weer de aanleg voor een allergie erven, waarbij evenmin vaststaat of hij ook daadwerkelijk een allergie krijgt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby