Hoe herken je een allergie bij je baby?

Hoe herken je een allergie bij je baby?

Een allergie openbaart zich meestal in de vorm van een aantal klachten. Deze klachten kunnen vooral bij kleine kinderen nogal vaag zijn, waardoor je niet direct denkt aan een allergie. Toch is er een aantal aanwijzingen dat kan duiden op een allergische aandoening.

Hoe herken je een voedselallergie bij je baby?

Babyā€™s met een voedselallergie kunnen last hebben van krampjes, verstopping, diarree of kolieken. Als gevolg daarvan huilen ze vaker dan normaal en zijn ze moeilijker te troosten. Ook spugen deze baby’s vaker en meer dan andere kleintjes. Vooral wanneer je merkt dat je baby heftiger protesteert na een voeding dan hij eerder heeft gedaan, is het mogelijk dat hij een voedselallergie heeft ontwikkeld.

Hoe herken je dauwworm bij je baby?

Dauwworm is herkenbaar aan de droge, rode en schilferige plekjes op de huid van je baby. Soms komt er vocht uit deze plekjes en ontstaan er gele korstjes op. Dauwworm jeukt erg, wat je baby huilerig kan maken. Dauwworm is ook wel bekend als atopisch eczeem.

Hoe herken je hooikoorts of astma bij je baby?

Ontstoken oogjes en een snotneusje kunnen wijzen op hooikoorts. Astma openbaart zich in de vorm van ademhalingsmoeilijkheden. Een baby met astma heeft regelmatig aanvallen, waarbij hij het erg benauwd heeft.

Als je baby een aantal klachten heeft die kunnen wijzen op een allergie, is het verstandig om contact op te nemen met het consultatiebureau of je huisarts. Soms kan met behulp van allergietesten en bloedonderzoek dan gekeken worden of er inderdaad sprake is van een allergie. Meestal is de arts geen voorstander van zulke bloedonderzoeken onder de leeftijd van Ć©Ć©n jaar, omdat de uitslag, of die nu positief of negatief is, absoluut niet betrouwbaar is.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby