Allergie bij je baby: alles wat je moet weten over allergieën

Allergie bij je baby: alles wat je moet weten over allergieën

Jouw lichaam en dat van je baby worden beschermd tegen bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen door een afweersysteem. Dit afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Als het goed is, houdt het afweersysteem alleen maar schadelijke stoffen tegen.

Wanneer is er sprake van een allergie bij je baby?

Bij sommige baby’s verzet het afweersysteem zich ook tegen stoffen die helemaal niet schadelijk zijn en dan is er sprake van een allergie.

Een allergie bij je baby is dus eigenlijk niets anders dan een verkeerde reactie van het afweersysteem op niet-schadelijke stoffen. Bij een allergie denkt het lichaam als het ware dat de stoffen die hij tegenhoudt schadelijk zijn, terwijl dat niet zo is. De stoffen waarop het afweersysteem reageert, zonder dat het daar een reden voor heeft, worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn eiwitten, pollen (stuifmeelkorreltjes) en huisstofmijt.

Kan een allergie bij je baby vanzelf weer overgaan?

Het is goed mogelijk dat een baby, dat op jonge leeftijd een allergie ontwikkelt, op latere leeftijd geen last meer heeft van die allergie. Allergieën kunnen dus inderdaad vanzelf weer overgaan. Vaak wordt er dan gezegd dat je kind ’eroverheen is gegroeid’. Maar er zijn ook kinderen die altijd allergisch blijven of de ene allergie vervangen door de andere. Zo kan het dus dat een kind, dat in zijn babytijd allergisch is voor koemelkeiwit, op latere leeftijd probleemloos melk kan drinken, maar in plaats daarvan hooikoorts krijgt.

Of een allergie bij je baby weer overgaat of niet, hangt onder andere af van de stof waarvoor je baby allergisch is. Sommige allergieën gaan namelijk eerder en vaker over dan andere. Een koemelkallergie gaat vaak over, voordat je kind 3 jaar is geworden.

Welke allergieën komen voor bij baby’s?

Bij baby’s komen vooral voedselallergieën voor. Dat uit zich vaak in klachten als krampjes, spugen, diarree, huilen en huidproblemen, zoals eczeem. Soms kunnen baby’s ook last krijgen van contactallergie.

Welke allergieën komen voor bij baby’s?

  • Voedselallergie
    Als je baby een voedselallergie heeft, reageert hij allergisch op bepaalde voedingsmiddelen Het afweersysteem van je kind reageert dan vaak verkeerd op de eiwitten in de voeding. Eiwitten zijn dan ook belangrijke allergenen bij baby’s. Bij baby’s is dit de meest voorkomende allergie.

  • Contactallergie
    Door contact met bepaalde stoffen op het huidje van je baby kan een allergische reactie ontstaan. De veroorzakers van deze allergische reactie kunnen parfums, conserveringsmiddelen en kleurstoffen in verzorgingsproducten en in wasmiddelen zijn.

  • Inhalatieallergie
    Bij deze vorm van allergie, die ontstaat door stoffen in de lucht, krijgt een kind klachten rondom zijn oogjes, neus en oren. Stuifmeel van gras of bomen zijn bekende boosdoeners. Deze klachten komen zelden bij kinderen onder één jaar voor, maar ontstaan pas na het eerste jaar.

Wat moet je doen als je vermoed dat je baby een allergie heeft?

Als je baby klachten heeft die kunnen wijzen op een allergie, is het verstandig om contact op te nemen met je arts bij het consultatiebureau of je huisarts. Soms kan met behulp van allergietesten en bloedonderzoek dan gekeken worden of er inderdaad sprake is van een allergie. Meestal is de arts geen voorstander van zulke bloedonderzoeken onder de leeftijd van één jaar, omdat de uitslag, of die nu positief of negatief is, niet helemaal betrouwbaar is.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby