Tandenpoetsen bij je baby: tips & trics

Tandenpoetsen bij je baby

Het is verstandig om te beginnen met poetsen zodra je baby zijn eerste tandje krijgt. Dat is meestal ergens tussen de 5 en 9 maanden. Poets iedere dag voorzichtig met een klein beetje fluoridepeutertandpasta en een zachte tandenborstel. Er zijn speciale babytandenborstels verkrijgbaar. Zo'n klein borsteltje komt gemakkelijk bij alle tanden en kiezen. Tot de 2e verjaardag mag je één keer per dag poetsen, daarna wordt twee keer per dag geadviseerd.

Probeer je kind zoveel mogelijk op speelse wijze vertrouwd te krijgen met tandenpoetsen. Zo voorkom je dat je kind tandenpoetsen vervelend gaat vinden. In het begin is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan dat je overal met de borstel komt. Wil je kind niet dat zijn tanden worden gepoetst? Geef hem dan een tijdje zelf zijn tandenborstel, zodat hij er op kan sabbelen. Raadpleeg eventueel je tandarts of mondhygiënist voor aanvullend advies.

Poets de puntjes van de nieuwe tandjes die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als later voor het blijvende gebit. Het glazuur van net doorgebroken tandjes is nog niet sterk. Deze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Vanaf 2 jaar kun kun je je kind meenemen naar de tandarts. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd. Bovendien went hij op deze manier aan de tandartsbezoeken.

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Deze kun je pas gebruiken als je kind vijf jaar of ouder is.

Poetsadvies

  • Laat je kind zitten op bijvoorbeeld de commode. Draai zijn hoofd richting het licht, zodat je goed in zijn mond kan kijken. Later als hij ouder is kun je achter hem gaan staan bij de wasbak.
  • Met de schrobmethode poets je eenvoudig en efficiënt. Je maakt hierbij korte, horizontale bewegingen die elkaar overlappen.
  • Denk aan de drie B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Om de bovenkant te poetsen moet de mond ver open. De vlakken aan de binnen- en buitenkant zijn gemakkelijker te bereiken als de mond halfopen is.

Tips om het poetsen wat makkelijker te maken

  • Weigert je baby een tandenborstel in zijn mond? Probeer er dan een spelletje van te maken. Zo houd je het luchtig en komt er geen onnodige spanning rondom het tandenpoetsritueel. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje doen wie het hardste ‘aaa’ kan roepen of kijken wie de grootste mond heeft.
  • Een tandenpoetsliedje kan ook helpen om het tandenpoetsen leuk te maken. Daarnaast is het duidelijk; als het liedje af is, is het tandenpoetsen ook klaar.
  • Vertel een verhaaltje tijdens het poetsen, zodat de aandacht wat minder op het poetsen ligt.
  • Het kan prettig zijn voor je baby om zijn tanden te poetsen voor de spiegel. Zo ziet hij precies wat je doet en zijn jouw bewegingen minder onverwacht.
  • Geef je baby een eigen tandenborstel waarmee hij al zijn knuffels kan poetsen. Zo wordt het tandenpoetsritueel normaler voor hem en weet hij dat het erbij hoort.

Miranda: "Mijn dochter van bijna 2 vond het echt verschrikkelijk om tanden te poetsen. Ze hield haar kaken stijf op elkaar en draaide haar hoofd weg. Wat bij ons heeft geholpen was om eerst samen fictief de tanden van haar lievelingsknuffel te poetsen en daarna die van haar. Het is nog steeds niet haar favoriete bezigheid, maar het gaat nu met iets minder gemopper!"

Reacties (7)

afbeelding van Dutchissa
24 november 2016
Lieve Jern,

Ik begrijp je bezorgdheid heel goed, vanwege alle tegenstrijdig berichten. Het bericht van Wij is echter niet verkeerd. In het kort zit het zo: in alle fases in het leven waarin er iets verandert aan het glazuur van de tanden is fluoride nodig. Dus bij het krijgen van nieuwe tanden, bij het bouwen van glazuur, maar ook als je als 65+er last krijgt van afbrekend glazuur. Fluoride is niet schadelijk in de hoeveelheden die in tandpasta zitten. Voor de zekerheid is de hoeveelheid in babytandpasta nòg kleiner, aangezien baby's vaak de tandpasta inslikken. Fluor (let op, niet hetzelfde als fluoride) kan inderdaad giftig zijn in grote hoeveelheden. Maar voor een fluor-vergiftiging moet je wel een aantal tubes tandpasta in één keer opeten. Ter illustratie: vroeger deed de overheid fluoride in het drinkwater, en dat verbeterde de kwaliteit van de gebitten heel erg! Ze zijn daarmee gestopt wegens een politiek debat, en dat is niet zo erg, aangezien de meeste tandpasta's het nu bevatten.

Wat wel voor lelijke tanden kan zorgen zijn fluoride tabletjes. Vroeger veel gegeven door ouders, en het soms wel, soms niet geven van die tabletjes zorgde voor witte vlekken op de tandjes, doordat soms een grote hoeveelheid en soms te weinig fluoride aanwezig was.

Na dit lange verhaal even een samenvatting: het ontwikkelende gebit van jouw peuter heeft fluoridetandpasta nodig. Glazuur dat gebouwd wordt met de fluor-verbindingen uit fluoride is veel sterker dan glazuur zonder. Je hoeft niet bezorgd te zijn, fluoride tandpasta zal nooit tot fluorvergiftiging leiden, wat mensengezondheid.info ook schrijft (dit is een soort wikipedia, iedereen mag er vanalles op schrijven en verdient daar geld mee).
Laat de fluortabletjes staan, poets met fluorpasta en laat je kind als het oud genoeg is uitspugen, maar niet spoelen.

Ik hoop dat ik het zo wat duidelijker heb gemaakt voor je. Bij twijfel, bel je tandarts, die is de echte expert. (Heb ik nl ook gedaan toen ik t ff niet meer wist.)

Veel liefs, en succes met poetsen!

Louise, mama van een poetshatende peuter
afbeelding van y200-648336
17 november 2016
Tandenborstel moesten zonder tandpasta.. Ik vertrouw geen op tandpasta baby gebruikt. Want baby weet niet hoe moet uitsloeg of water doorklikt.. nee liever tandpasta
afbeelding van IHO
16 januari 2016
Op www.pubmed.com kan je zelf de wetenschappelijke artikelen opzoeken die over het gebruik en risico's van fluoride gaan. Aanbevolen wordt om 1x per dag kindertandpasta te gebruiken en kleiner dan een erwt op de tandenborstel te doen. Er is inderdaad een risico als er langdurig teveel tandpasta wordt gebruikt. Zo snel mogelijk leren dat het kind de mond spoelt met water en uitspuugd. Er bestaan ook tandpastas zonder fluoride. Ik denk er zelf over om fluoride tandpasta te beperken tot 1 of 2 keer per week.
afbeelding van cind-1025255
15 januari 2016
Ouch, wat een misser om fluoride te adviseren. Behalve dat fluoride zwaar giftig is doet het de tanden meer slecht dan goed.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/65666-waarom-zit-fluor-in-tandpasta.html

http://www.aic-benelux.com/blog%20content/Natuurlijke%20tandpasta_%20geen%20gif%20in%20de%20mond.pdf
afbeelding van jern
14 augustus 2014
Hmmm ik ben even de weg kwijt,ik heb babytandpasta o-med 0,5 tot 2 jaar gekocht met fluoride. maar nu lees ik dat dat gevaarlijk is??? waarom brengen ze dat dan op de markt? mijn kleine is nu bijna 8 mnd en ik poets zijn 2 tandjes dus hiermee maar ik begin me nu zorgen te maken wat ik moet geloven.

WEL of NIET poetsen met deze tandpasta ??
wie oh wie heeft tips voor me want ik weet het niet meer
afbeelding van jkop-921274
7 mei 2014
Tsja het staat er wel makkelijk beschreven hoe je je kindje zijn/haar tanden moet poetsen, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een peuter die dat niet wil.. en echt niet vrijwilig exact 2 minuten braaf haar mondje open doet!
afbeelding van AnneSiem
20 december 2013
Fluoride is puur gif! Neem eens een kijkje op www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/het-gif-in-je-water-en-tandpasta/ vooral voor kleine kinderen. Neem tandpasta zonder fluoride van weleda of dr. Hauschka