Naar buiten in de winter

Baby Verzorging - Naar buiten in de winter

Je mag met je pasgeboren baby doorgaans een week na de geboorte naar buiten. Je past de hoeveelheid kleding en dekentjes aan de buitentemperatuur aan. In de winter krijgt je kind net zoveel lagen kleding aan als jijzelf plus een dekentje, mutsje en handschoenen. Laat het koude weer je niet weerhouden om er lekker op uit te gaan!

Elke dag even naar buiten is goed voor jullie beiden; jij komt in beweging, je kind komt in de frisse lucht. (Zon)licht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De eerste keer dat je naar buiten gaat, is vaak een mooi en bijzonder moment. Ga niet te ver, een blokje om of boodschappen doen is voldoende. Ook voor je baby is het wennen, zeker als het buiten koud is.

Hoe goed je hem ook kleedt, baby’s zijn wel gevoelig voor afkoeling. Hierdoor zijn ze bevattelijk voor verkoudheden en uitdroging van de huid. Voel regelmatig even of de temperatuur van je pasgeboren baby nog goed is. Dit doe je door met je vingers in het nekje te voelen.

Kleertjes

  • Laag 1 is een rompertje
  • Laag 2 is bovenkleding: bijvoorbeeld truitje en broekje of jurkje en maillot
  • Laag 3 is jas, muts en handschoentjes
  • Laag 4 is een slaapzakje of dekentje

Extra tips

Verwarm de kinderwagen voor met een kruik en zet de kap omhoog. Dit beschermt tegen wind en fel licht. Regent het? Gebruik dan de regenhoes van de kinderwagen. Stap je ervoor of erna in de auto? Doe het slaapzakje en het jasje open. Dit geldt ook als je gaat winkelen met je baby. Teveel temperatuurswisselingen zijn niet goed. Loop je met een draagzak of draagdoek? Dan hoeft je kind geen extra slaapzakje.

Babyhuid

Je baby’s huidje vraagt om bescherming: smeer de wangetjes in met een vette babycrème. Let op: de crème mag niet op waterbasis zijn. Bij flinke kou bevriest dit. Als je je baby in bad doet, kun je anticiperen op het naar buiten gaan: voeg badolie toe aan het water. Zo droogt het huidje niet uit.

Tot slot: houd er rekening mee dat jij in beweging bent als je buiten wandelt. Je baby ligt stil en koelt hierdoor sneller af. Controleer daarom regelmatig de temperatuur van de vingertjes, oortjes en gezichtje.