Naar buiten in de winter

Je mag met je pasgeboren baby doorgaans na je kraamweek naar buiten. (Zon)licht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Je past de kleding en bedekking aan de buitentemperatuur aan. In de winter krijgt je kind net zoveel lagen kleding aan als jijzelf plus bedekking, mutsje en handschoenen.

Je kunt elke dag naar buiten: jij komt in beweging, je kind komt in de frisse lucht. Goed voor beiden dus! De eerste keer dat je naar buiten gaat, is spannend. Ga niet te ver, een blokje om of boodschappen doen is voldoende. Ook voor je baby, zeker als het buiten koud is.

Hoe goed je hem ook kleedt, baby’s zijn wel gevoelig voor afkoeling. Hierdoor zijn ze bevattelijk voor verkoudheden en uitdroging van de huid.

Kleertjes

  • Laag 1 is een katoenen hemdje of rompertje
  • Laag 2 is zijn bovenkleding: bijvoorbeeld truitje en broekje of jurkje en maillot
  • Laag 3 is jas, muts en handschoentjes
  • Laag 4 is een slaapzakje of dekentje

Extra tips

Verwarm de kinderwagen voor met een kruik en zet de kap omhoog. Dit beschermt tegen wind en fel licht.
Regent het? Gebruik dan de regenhoes van de wandelwagen of buggy.
Stap je ervoor of erna (weer) in de auto? Doe het slaapzakje en het jasje open. Dit geldt ook als je gaat winkelen met je baby. Teveel temperatuurswisselingen zijn niet goed.
Loop je met een draagzak? Dan behoeft je kind geen extra slaapzakje.

Babyhuid

Je baby’s huidje vraagt om bescherming: smeer de wangetjes in met een vette babycrème. Let op: de crème mag niet op waterbasis zijn. Bij koude bevriest dit. Als je je baby in bad doet, kun je anticiperen op het naar buiten gaan: voeg badolie toe aan het water. Zo droogt het huidje niet uit.

Tot slot: houd er rekening mee dat jij in beweging bent als je buiten wandelt. Je kleine ligt stil en koelt hierdoor sneller af. Controleer daarom regelmatig de temperatuur van de vingertjes, oortjes en gezichtje. Zorg dat je weer binnen bent, voordat hij teveel afkoelt.