Minicursus Babyverzorging

Minicursus Babyverzorging

Help, je kraamverzorgende is vertrokken! Hoe verschoon je de luier van je baby en wat doe je bij luieruitslag? Hoe houd je hem vast in bad? Om je een beetje te helpen geeft WIJ.nl je een minicursus Babyverzorging!

Wanneer verschoon je luiers bij je baby?

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Dit kan inhouden dat je je kleine wel zo’n acht keer per dag verschoont. Als je borstvoeding geeft, wordt vaak aangeraden om in de gaten te houden hoeveel plasluiers per dag je baby heeft gehad. Dit geeft een goede indicatie of je baby genoeg vocht binnen krijgt. 


 

Wat te doen bij luieruitslag?

Eén van de meest voorkomende babykwaaltjes is luieruitslag. Luieruitslag bij je baby is te herkennen aan rode billetjes. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Je kunt merken dat je baby huileriger en prikkelbaar is door de jeuk en de pijn. Met een speciale babybalsem of -zalf tegen luieruitslag of rode billetjes bescherm je de huid van je baby tegen irritaties van urine en ontlasting. Door een zinkzalf of -balsem te gebruiken zoals Calendula Billenbalsem van Weleda, bescherm je de huid met een laagje tegen vocht en ontlasting, zonder de huid af te sluiten. Als de huid erg is geirriteerd, breng dan wat balsem op een gaasje aan en leg dit vervolgens op de rode billetjes. Doe je baby vervolgens een schoen luier om. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste.

Hoe verzorg je de navel van je baby?

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng dat is achtergebleven op de buik van je baby wordt het navelstompje genoemd. Het beste is om het navelstompje zoveel mogelijk met rust te laten. Je hoeft het niet af te dekken met een steriel gaasje, tenzij de kraamverzorgende anders adviseert. Zorg ook dat de luierrand er overheen valt, anders kan het gaan schuren. Hoe meer het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld, hoe beter. Goed droog deppen na het badje is belangrijk. De gelige massa onder het navelstompje is geen vuil, maar zijn witte bloedcellen die samen een korstje vormen. Dit korstje beschermt je baby tegen infecties. Laat het korstje dan ook zitten bij het schoonmaken.

Hoe was je je baby?

Al in de eerste week na je bevalling doe je thuis, onder toezicht van de kraamverzorgende, je baby in bad . De meeste baby's vinden dat heerlijk, omdat het ze doet herinneren aan de tijd in de baarmoeder. Check voordat je begint, of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Zo hoeft je baby niet onbeschermd of nat op de commode te blijven liggen, terwijl jij iets moet pakken. Zorg voor een tochtvrije badkamer, die goed op temperatuur is, en leg de volgende zaken klaar:


 

Kies de juiste verzorgingsproducten

Je baby’s huid is nog heel kwetsbaar, omdat deze na de geboorte nog niet helemaal volgroeid is. Daarom gebruik je speciale babyverzorgingsproducten. Zeep droogt het huidje te veel uit, een badolie of -crème is beter geschikt. Heeft jouw baby een droge huid, smeer hem dan bovendien na het badje in met een fijne babylotion en/of masseer hem met een speciale olie. Voor schrale billetjes en ruwe wangetjes door de winterkou zijn specifieke crèmes of balsems geen luxe. Gebruik het liefst producten met natuurlijke ingrediënten, die belasten de tere huid het minst. Babyproducten ruiken heerlijk, maar heeft jouw baby een extra gevoelige huid, kies dan voor de parfumvrije varianten.

100% natuurlijke babyverzorging

Wil jij graag verzorgingsproducten voor je baby met uitsluitend natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten? Dan is Weleda Babyverzorging met Calendula een goede keus. Calendula (goudsbloem) staat al eeuwen bekend om haar verzorgende, zuiverende en helende eigenschappen. De producten van Weleda zijn veilig en zacht voor de kwetsbare babyhuid en kunnen vanaf de eerste dag worden gebruikt. Bovendien zijn deze babyproducten samen met verloskundigen en apothekers ontwikkeld. Weleda heeft bijna 100 jaar ervaring dus is een expert op het gebied van natuurlijke verzorging. Weleda. Puur natuur, net als jij.

 

Kracht van aanraken

Een mooie manier om met je baby te communiceren en hem tot rust te brengen, is door massage. Met een milde babyolie en eenvoudige en rustige bewegingen creëer je een intiem onderonsje waarbij jij en je baby helemaal in elkaar op kunnen gaan. 

Je baby aan- en uitkleden

Gebruik de thermometer of voel met je elleboog of de temperatuur van het badwater goed is (ca. 36 °C). Kleed dan pas je baby uit. Tijdens het aan- en uitkleden blijf je het hoofdje en de nek ondersteunen. Je kunt ook een aankleedkussen ter ondersteuning gebruiken. Bij het uitkleden kun je het beste bij de sokken en het broekje beginnen. Op die manier verliest je baby zo min mogelijk warmte. Vervolgens haal je de armen uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is de volgorde precies andersom.

Je baby in bad

Na het uitkleden wikkel je je baby in een warme omslagdoek. Als het badwater op temperatuur is, pak je je baby als volgt vast.

  • Ondersteun met één arm het hoofdje en houd je hand onder een oksel.
  • Met je andere arm ondersteun je de benen en de billen. Laat nu eerst de beentjes in het water zakken.
  • Laat de benen los en maak je arm vrij om je baby af te spoelen.
  • Als je baby niet van een bad houdt, kun je hem ook in een emmer baden. Er zijn speciale plastic emmers (TummyTubs) op de markt waarin ook peuters, als zij het badje zijn ontgroeid, goed kunnen blijven zitten.

Hoe kan je het makkelijkste nageltjes knippen bij je baby?

Babynagels groeien snel. Als je ze niet bijhoudt, worden de nageltjes puntig en kan de baby zichzelf openkrabben. Meer over nagelverzorging.


 

Oortjes van je baby schoonmaken

De oren mag je alleen aan de buitenzijde en aan binnenkant van de oorschelp schoonmaken met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, laat je dit gewoon zitten. Oorsmeer geeft namelijk de natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Bovendien loop je het risico een infectie te veroorzaken als je de gehoorgang schoonmaakt.

Oogjes van je baby schoonmaken

De afscheiding in de oogjes van je baby verwijder je voorzichtig met een in gekookt water gedrenkt watje, dat eerst is afgekoeld. Strijk altijd van buiten naar binnen. Sommige baby's hebben de eerste weken ontstoken ogen. Dikke afscheiding in de vorm van korstjes mag je niet zomaar wegkrabben. Bevochtig de korstjes liever een tijdje, zodat ze vanzelf loslaten.

Extra tips

  • Borstel de haartjes van je baby altijd met een zachte borstel in model.
  • Je baby komt meestal lekker loom uit het badje. Als je kind slecht inslaapt, kun je het badritueel daarom beter naar de avond verschuiven.
  • Smeer voor extra verzorging van de huid na het badje kwetsbare huidplekjes - zoals de huidplooien - van je baby in met een speciale babycrème.
  • Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor vochtige babydoekjes? Probeer dan eens liniment: een traditioneel Frans mengsel van olijfolie en kalkwater dat de babyhuid reinigt, verzorgt, kalmeert en beschermt. Breng wat liniment aan op een hydrofiele doek of maxi wattenschijfje en reinig hiermee de babybilletjes. Afspoelen is niet nodig.