Minicursus Babyverzorging

Minicursus Babyverzorging

Help, je kraamverzorgende is vertrokken! Hoe verschoon je de luier van je baby en wat doe je bij luieruitslag? Hoe houd je hem vast in bad? Om je een beetje te helpen geeft WIJ.nl je een minicursus babyverzorging!

Hoe verschoon je luiers bij je baby?

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Dit kan inhouden dat je je kleine wel zo’n acht keer per dag verschoont. Als je borstvoeding geeft, wordt vaak aangeraden om in de gaten te houden hoeveel plasluiers per dag je baby heeft gehad. Dit geeft een goede indicatie of je baby genoeg vocht binnen krijgt. 


 

Wat te doen bij luieruitslag?

Eén van de meest voorkomende babykwaaltjes is luieruitslag. Luieruitslag bij je baby is te herkennen aan rode billen. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Je kunt merken dat je baby huileriger en prikkelbaar is door de jeuk en de pijn. Met een speciale babyzalf tegen luieruitslag of rode billetjes kun je de huid van je baby beschermen tegen irritaties van urine en ontlasting. Door een zalfje te gebruiken bescherm je de huid met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer niet een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste.

Hoe verzorg je de navel van je baby?

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng dat is achtergebleven op de buik van je baby wordt het navelstompje genoemd. Het beste is om het navelstompje zoveel mogelijk met rust te laten. Je hoeft het niet af te dekken met een steriel gaasje, tenzij de kraamverzorgende anders adviseert. Zorg ook dat de luierrand er overheen valt, anders kan het gaan schuren. Hoe meer het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld, hoe beter. Goed droog deppen na het badje is belangrijk. De gelige massa onder het navelstompje is geen vuil, maar zijn witte bloedcellen die samen een korstje vormen. Dit korstje beschermt je baby tegen infecties. Laat het korstje dan ook zitten bij het schoonmaken.

Hoe was je je baby?

Al in de eerste week na je bevalling zul je thuis, onder toezicht van de kraamverzorgende, je baby in bad doen. De meeste baby's vinden dat heerlijk, omdat het ze doet herinneren aan de tijd in de baarmoeder. Voordat je begint, is het verstandig te checken of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Zo hoeft je baby niet onbeschermd of nat op de commode te blijven liggen, terwijl jij iets moet pakken. Zorg voor een tochtvrije badkamer, die goed op temperatuur is, en leg de volgende zaken klaar:

 • schone handdoek
 • thermometer
 • iets om je baby in te wikkelen en warm te houden
 • watten of lotiondoekjes
 • schone luier
 • kleertjes


 

Je baby aan- en uitkleden

Gebruik de thermometer of voel met je elleboog of de temperatuur van het badwater goed is (ca. 36 °C). Kleed dan pas je baby uit. Tijdens het aan- en uitkleden blijf je het hoofdje en de nek ondersteunen. Je kunt ook een aankleedkussen ter ondersteuning gebruiken. Bij het uitkleden kun je het beste bij de sokken en het broekje beginnen. Vervolgens haal je de armen uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is de volgorde precies andersom.

Je baby in bad

Na het uitkleden wikkel je de baby in een warme omslagdoek. Als het badwater op temperatuur is, pak je je baby als volgt vast.

 • Ondersteun met één arm het hoofdje en houd je hand onder een oksel.
 • Met je andere arm ondersteun je de benen en de billen. Laat nu eerst de beentjes in het water zakken.
 • Laat de benen los en maak je arm vrij om je baby af te spoelen.
 • Als je baby niet van een bad houdt, kun je hem ook in een emmer baden. Er zijn speciale plastic emmers (TummyTubs) op de markt waarin ook peuters, als zij het badje zijn ontgroeid, goed kunnen blijven zitten.

Hoe kan je het makkelijkste nageltjes knippen bij je baby?

Babynagels groeien snel. Als je ze niet bijhoudt, worden de nageltjes puntig en kan de baby zichzelf openkrabben. Meer over nagelverzorging.


 

Oortjes van je baby schoonmaken

De oren mag je alleen aan de buitenzijde en aan binnenkant van de oorschelp schoonmaken met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, laat je dit gewoon zitten. Oorsmeer geeft namelijk de natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Bovendien loop je het risico een infectie te veroorzaken als je de gehoorgang schoonmaakt.

Oogjes van je baby schoonmaken

De afscheiding in de oogjes van je baby kun je voorzichtig verwijderen met een in gekookt water gedrenkt watje, dat eerst is afgekoeld. Strijk altijd van buiten naar binnen. Sommige baby's hebben de eerste weken ontstoken ogen. Dikke afscheiding in de vorm van korstjes mag je niet zomaar wegkrabben. Bevochtig de korstjes liever een tijdje, zodat ze vanzelf loslaten.

Extra tips

 • Borstel de haartjes van je baby altijd met een zachte borstel in model.
 • Je baby komt meestal lekker loom uit het badje. Als je kind slecht inslaapt, kun je het badritueel daarom beter naar de avond verschuiven.
 • Voor extra verzorging van de huid kun je na het badje kwetsbare huidplekjes - zoals de huidplooien - van je baby insmeren met een speciale babyzalf.