Luier verschonen

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Dit kan inhouden dat je je kleine wel zo'n zes tot zeven keer per dag verschoont. De ontlasting komt meestal op gang tijdens het voeden. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen anders dan bij een meisje.

Luier verschonen bij een meisje

Als meisjes een flinke poepluier hebben, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan lekker veel lauw water om ze schoon te maken. Je hoeft de schaamlipjes niet echt open te duwen, maar maak wel grondig schoon waar je bij kunt.

Luier verschonen bij een jongen

Bij jongens is dat wat makkelijker, maar let wel op dat het piemeltje naar beneden wijst in de luier: anders plast je zoon daar zo overheen! Haal bij jongetjes de voorhuid niet weg: deze is nog verkleefd.

De billen van je baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babyzalf. Gebruik geen zeep! Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden. Vaak is een gewone handdoek te dik voor die miniplooitjes. Een ouderwets dun hydrofiel luiertje is perfect.

Luieruitslag

Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor luieruitslag. De urine maakt het huidje week, waardoor dat sneller stukgaat. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is dan rood, schraal en vlekkerig. Als je baby hier last van heeft, kun je snel handelen door er bij elke luierwissel een dun laagje babyzalf op te smeren. Dat beschermt en laat het huidje helen en ondersteunt het natuurlijke huidherstel.

Een goede zalf beschermt met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer de zalf niet te dik op, dat kan juist weer voor meer irritatie zorgen. Luieruitslag voorkom je door de babybillen schoon en droog te houden. Verschoon je baby voldoende en reinig de billetjes zorgvuldig met lauw water en olie- of lotiondoekjes. Strooi na het afdrogen babypoeder op de billetjes en in de huidplooien. Lees ook de ervaringen van moeders die Bepanthen Baby Zalf testten voor WIJ Testpanel.