Je baby in de zon

De huid van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Hoe kun je je baby's huidje zo goed mogelijk beschermen tegen de zon?

De huid van je baby is anders dan die van jou. Het vochtgehalte is meestal hoger. De zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is dunner. Des te meer reden om je baby's huidje goed te verzorgen. Zéker als het zonnetje schijnt.

Je baby's huidje kan zichzelf maar 5 tot 10 minuten beschermen tegen de zon. Dat komt doordat de huid van je baby sneller uitdroogt en er nog weinig natuurlijke barrière in de vorm van dode huidcellen is. Ook maakt je kind nog nauwelijks melanine aan. Dit is het stofje dat er voor zorgt dat je bruin wordt en bescherming biedt.

De kans op verbranding is dus erg groot. En een teveel aan zon kan niet alleen op dit moment voor schade zorgen, maar ook op de lange termijn. Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan 3 keer flink verbrand is geweest, later 5 maal meer kans heeft op huidkanker! Goed beschermen is dus geen overbodig advies.

 • Houd je baby jonger dan 6 maanden zoveel mogelijk uit de zon
 • Bouw de zonnetijd voor je kind de eerste dagen langzaam op
 • Doe je kind altijd een petje of een hoedje op. Ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje
 • Let op schouders, nek, neus en oren. Die verbranden snel
 • Zorg dat je kind voldoende drinkt om de vochtbalans op peil te houden
 • Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert
 • Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas

Bescherming tegen de zon

Het allerbeste is om je baby helemaal uit de zon te houden. Probeer in elk geval tussen 11.00 en 15.00 uur de zon te mijden. Zoek voor de rest zoveel mogelijk de schaduw op. Zorg dat je baby een zonnehoedje of -petje op heeft en voldoende drinkt. Hierdoor kan hij beter de warmte kwijtraken. Smeer goed in. Gebruik een goed zonnebrandproduct met een hoge factor, speciaal voor kinderen. Alles dus om de risico's op verbranding te beperken. Houd je kind goed in de gaten en smeer elk uur én na het zwemmen opnieuw in. Doe het niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, ook als je naar de supermarkt wandelt of in de tuin zit. Een handig hulpmiddel is een speciaal label dat bijhoudt wanneer je weer moet smeren. Je kunt hier bij de drogist om vragen. Een zonnebril, speciaal voor kinderen beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling.

Toch (een beetje) verbrand?

Smeer 's avonds in elk geval je baby's huidje in met een verkoelende en verzorgende after-sun. Heeft je baby last van warmte-uitslag, kun je een natte washand gebruiken. Talkpoeder in de plooitjes bij de nek en de beentjes helpen verdere irritatie voorkomen. Is je kind echt een beetje verbrand, maak dan een lauw badje voor hem klaar. Dit zorgt voor verkoeling. Smeer daarna voorzichtig het huidje in. Heeft je kind er echt last van, geef dan een kinderparacetamol.

Aandachtspunten

 • De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst
 • Ook in de schaduw moet je smeren
 • UV-stralen kunnen door glas heen. Dus bescherm je kind ook in de auto
 • Een T-shirt biedt slechts bescherming 'ter waarde van' factor 10 zonnebrandmiddel. Een nat T-shirt slechts voor factor 2!
 • Er bestaat speciale UV-werende kleding die qua bescherming gelijkstaat aan factor 50
 • Zorg voor een goede kinderzonnebril met CE-keurmerk
 • Leg wanneer het heel warm is een handdoek over de autostoel van je kleine. Zorg voor zonneschermen