Babykleertjes wassen

Je baby’s huid is kwetsbaar. Daarom trek je hem het liefst kleertjes aan die zacht en soepel zijn. Hoe was je nu het beste de babykleertjes en andere spulletjes? Wat is de beste temperatuur en welk wasmiddel gebruik je?

Voor gebruik wassen

Het beste kun je babykleertjes wassen, vóórdat je ze voor het eerst aantrekt bij je kleine. Er kunnen stoffen in zitten die de huid van je baby irriteren. Zijn huidje is dunner dan die van volwassenen. Bovendien kan hij het niet aangeven als er iets niet prettig zit.

Voorkom dit door voor de geboorte het eerste babywasje te draaien. Dit geldt natuurlijk ook voor spullen als lakentjes, hydrofiele luiers en handdoeken.

Was zo hygiënisch mogelijk schoon

De tendens is om je was op zo laag mogelijke temperatuur te doen. Maar voor babykleertjes geldt: je wilt dat ze hygiënisch schoon zijn. Kijk op het label tot welke temperatuur je kunt wassen. Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Of gebruik een speciaal programma op je wasmachine, die zorgt voor een hygiënisch schone was.

Speciaal wasmiddel

Je baby heeft een kwetsbaar huidje. Ook kan hij allergisch reageren op bepaalde ingrediënten. Het beste was je met wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s en/of een gevoelige huid. Het gaat er vooral om dat het PH-neutraal is en dermatologisch getest.

Geen wasverzachter

Het ruikt zó lekker en kleertjes voelen lekker zacht. Toch is het advies voor babykleertjes om geen wasverzachter te gebruiken. Zeker niet in de eerste maanden na de geboorte. Er kunnen parfum en kleurstoffen in zitten, die irriterend zijn voor baby’s huidje. Gebruik je een vast wasmiddel? Controleer of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.

Niet in de droger

Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt. Beter gewoon aan de lijn of op het wasrek ophangen dus.

Was de wasmachine

Je wasmachine verwerkt veel vuil wasgoed. Ook kunnen restanten van wasmiddel achterblijven. Logisch dus dat de wasmachine zelf ook regelmatig schoongemaakt moet worden. Je doet dit door ‘m met een lege trommel op 90° te laten draaien. Doe dit in elk geval vóór je eerste babywasje.

Strijk zo heet mogelijk

Babykleertjes strijken: misschien niet nodig, wel nuttig. Want hiermee hebben overgebleven bacteriën geen kans. Strijk zo heet mogelijk. Controleer het label van de kleertjes voor de maximum strijktemperatuur.