Babyhuid

Babyhuid verzorgen tips

De huid van je baby is kwetsbaar. Vlak na de geboorte heeft de babyhuid nog geen volledige structuur. Dit vraagt om een speciale verzorging. Een babyhuid is extra gevoelig voor zon, regen en wind. Ook is de huid van je baby kwetsbaarder voor infecties en schimmels. Dit komt omdat de beschermende zuurmantel nog niet helemaal aanwezig is. Hoe kun je de huid van je baby het beste verzorgen?

Verzorging van de babyhuid

In het badwater kun je de eerste maanden het beste alleen een scheutje milde babyolie doen. Daarmee houd je de huid van je baby soepel en zacht. Bovendien voorkom je dat deze uitdroogt. Was je baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Dit vermindert de werking van badolie. Als je baby drie tot vier maanden oud is, kun je van olie overstappen op een milde babyzeep.

Er zijn speciale verzorgingsproducten, maar ook wasmiddelen die hypoallergeen zijn. Deze producten zijn extra vriendelijk voor de huid omdat ze geen parfum en kleurstoffen bevatten. Hypoallergene producten helpen bij huidproblemen veroorzaakt door een allergie. Er zijn ook speciale wasmiddelen en wasverzachters mét parfum die je veilig kunt gebruiken.

Afdrogen

Dep je baby na het baden droog met een hydrofiel luier; die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let erop dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je wat talkpoeder in de huidplooitjes strooien. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf; het poeder gaat dan klonteren. Eventueel kun je je baby na het afdrogen insmeren met babybodylotion of – als de huid erg droog is – met een vettige huidcrème.

Naar buiten

Ga je met je baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Als je kind een gevoelig huidje heeft, dan kun je kwetsbare plekken (zoals de wangetjes) beschermen met een dun laagje ongeparfumeerde vaseline. Laat je baby nooit te lang in de zon zitten of spelen. Baby’s jonger dan zes maanden kunnen beter helemaal uit de zon blijven. Gebruik in ieder geval altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, ook als je kind in de schaduw zit.

Reacties (4)

afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Ieder babyhuidje is weer anders. Ik ken ook kinderen die goed reageren op babyolie in bad en talkpoeder
afbeelding van Nien-1119873
11 oktober 2017
Mijn kleine man heeft een hele droge huid, hij voelt aan als schuurpapier als ik hem niet minimaal 2x per dag insmeert met lipikar crème van la Roche possay. Ik vind dat er op deze website te veel reclame wordt gemaakt voor Bepanthen, toen ik dat ook het gezichtje van mijn kleine probeerde te smeren zat hij echt helemaal onder de bultjes en puistjes. Daarnaast is het toch gewoon kijken wat het beste is voor je kindje, ze zijn allemaal zo anders. Hoe graag ik wil dat Hayden in de schaduw zit, hij denkt dat toch echt anders over, sinds hij kan kruipen en lopen afgelopen zomer achter zo'n baby Nijntje rollator ging meneer de hele tuin door. Gewoon goed insmeren, niks aan de hand.
afbeelding van NEO
17 december 2014
Je moet inderdaad geen babyolie die je op de huid moet smeren in bad doen, maar speciale badolie. Deze mengt zich met het water net als badmelk. De olie voor op de huid kunnen baby's inslikken omdat deze op het water blijft drijven.
Je kunt niet altijd voorkomen dat je kleine uit de zon blijft onder de 3. Zeker een zeer speels kind en ze moeten wel lekker kunnen rennen. Maar ik ben zeker geen voorstander van in de zon zitten als het ook onder een boom kan. En inderdaad altijd goed insmeren!
afbeelding van Anja82
6 mei 2014
Ik wil toch even reageren op dit artikel omdat er een paar puntjes in staan waar ik niet mee eens ben. Allereerst het scheutje babyolie in bad. Dit wordt niet aangeraden omdat de baby dit toch binnen kan krijgen/inslikken. De olie is erg slecht voor de longen. Je kan dan beter na het badje een babyolie gebruiken die je moet insmeren.
Dan het gebruik van talkpoeder, dit wordt ook afgeraden. Dit omdat het stuift, ook al doe je het voorzichtig! En je wilt toch niet dat je kleine baby dit binnenkrijgt?
En dan de zon.... kinderen onder de 3 jaar mogen gewoon niet in de zon! Laat ze spelen onder een goede parasol of gewoon in de schaduw. En probeer altijd een hoedje/petje tegen de zon op te zetten, en natuurlijk altijd insmeren met een goed product!