Zwanger en vaccineren

Zwanger en vaccineren

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die kinkhoest oplopen, krijgen de ziekte juist ook in de eerste weken na de geboorte. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jonge baby's goed kunnen worden beschermd. Dit kan door zwangeren in het derde trimeste een kinkhoestvaccinatie te geven. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

 

 

De beste periode voor vaccinatie is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. In deze weken worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven. Ook kunnen vroeg geboren baby's er zo nog voordeel van hebben. Inenting is mogelijk tot 38 weken.

Je kunt de vaccinatie tegen betaling krijgen bij je huisarts of GGD. Binnenkort wordt besloten of zwangeren de vaccinatie krijgen aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. 

Ernstig verloop

Jaarlijks worden zo'n 120 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Ook is er risico op sterfte. Het is hierna nog steeds nodig om de baby te vaccineren volgens het normale schema van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit komt doordat de hoeveelheid antistoffen die de baby via de moeder heeft gekregen, langzaam afneemt.

Voor een goede bescherming is het belangrijk dat je je bij elke zwangerschap opnieuw laat vaccineren tegen kinkhoest. Zo komen er zoveel mogelijk antistoffen bij de ongeboren baby terecht. Je kunt je baby gewoon borstvoeding geven. De antistoffen in de moedermelk bieden extra bescherming. 

Veilig voor moeder en baby

Al sinds de jaren ’60 is er veel ervaring met het vaccineren van zwangere vrouwen tegen tetanus en difterie. Dit zijn, net als het kinkhoestvaccin, dode vaccins. Deze zijn veilig voor moeder en ongeboren kind. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor moeder en het ongeboren kind. In andere landen wordt al langer gevaccineerd tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest.