Vaccinaties tegen pneumokokken

Baby - Vaccinaties tegen pneumokokken

Pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de pneumokokbacterie. Veel mensen dragen deze bacterie in de neus- en/of keelholte zonder dat ze er ziek van zijn. Via de lucht of door direct contact (bijvoorbeeld door te zoenen) kun je besmet worden. Vrijwel iedereen draagt deze bacterie enige tijd bij zich. 

De pneumokokkenvaccinatie wordt gelijktijdig gegeven met de reguliere DKTP-Hib-HepB-vaccinatie, maar dan in het andere been. Behalve de pijn van het prikken zelf heeft je baby hier meestal weinig last van. Om goed te werken, moet het vaccin drie keer worden gegeven: als je baby 2, 4 en 11 maanden oud is. Pas na deze drie prikken biedt het vaccin minimaal vijf jaar lang bescherming tegen de tien meest voorkomende pneumokokkenvarianten.

Waarom is er een pneumokokkenvaccinatie?

De pneumokokkenvaccinatie voorkomt jaarlijks circa 78 sterfgevallen. Plus 85 hersenvliesontstekingen, ruim 300 bloedvergiftigingen, 1.800 longontstekingen en 52.000 gevallen van middenoorontsteking. En er is nog meer winst voor de volksgezondheid. Gevaccineerde baby’s zijn niet alleen beschermd tegen pneumokokkenziekten, maar dragen de pneumokokken bovendien minder lang bij zich. Daardoor zullen ze minder vaak oudere kinderen of volwassenen besmetten die niet zijn ingeënt.

Gerelateerde artikelen