Vaccinatie tijdens je zwangerschap tegen kinkhoest

Vaccinatie tijdens je zwangerschap tegen kinkhoest

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die kinkhoest oplopen, krijgen de ziekte juist ook in de eerste weken na de geboorte. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jonge baby's goed kunnen worden beschermd. Dit kan door zwangeren de 22 wekenprik te geven: een anti-kinkhoest vaccinatie. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte en hoeft zelf één prik minder.

Wanneer vaccineren tegen kinkhoest?

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap. In deze weken worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven. Ook kunnen te vroeg geboren baby's er zo nog voordeel van hebben. Inenting is mogelijk tot 38 weken. Je kunt zelf een afspraak maken bij het consultatiebureau. Kijk op 22wekenprik.nl waar je terecht kunt. De prik is gratis en je krijgt meteen uitleg over de vaccinaties die je baby straks krijgt aangeboden.

De vaccinatie tegen kinkhoest is sinds december 2019 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Ernstig verloop bij kinkhoest

Jaarlijks worden zo'n 120 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Ook is er risico op sterfte. Het is hierna nog steeds nodig om de baby te vaccineren volgens het normale schema van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit komt doordat de hoeveelheid antistoffen die de baby via de moeder heeft gekregen, langzaam afneemt.

Voor een goede bescherming is het belangrijk dat je je bij elke zwangerschap opnieuw laat vaccineren tegen kinkhoest. Zo komen er zoveel mogelijk antistoffen bij de ongeboren baby terecht. Je kunt je baby gewoon borstvoeding geven. De antistoffen in de moedermelk bieden extra bescherming. 

Is de vaccinatie tegen kinkhoest veilig voor moeder en baby?

Al sinds de jaren ’60 is er veel ervaring met het vaccineren van zwangere vrouwen tegen tetanus en difterie. Dit zijn, net als het kinkhoestvaccin, dode vaccins. Deze zijn veilig voor moeder en ongeboren kind. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor moeder en het ongeboren kind. In andere landen wordt al langer gevaccineerd tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest.