Moet ik betalen voor de vaccinaties van mijn baby?

Moet ik betalen voor de vaccinaties van mijn baby?

De kosten voor het vaccineren van je baby worden betaald via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In deze wet is geregeld dat alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma gratis worden uitgevoerd tot en met het jaar waarin je kind 12 wordt. Elke inwoner van Nederland is voor de AWBZ verzekerd.

Voorwaarden gratis vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma

Voorwaarde hiervoor is wel, dat je de vaccinaties op het consultatiebureau laat uitvoeren wanneer je kind 4 jaar of jonger is. Kies je voor een afwijkend schema, dan zal je het door de huisarts moeten laten uitvoeren en betaal je zowel voor het vaccin als het consult. Uitzonderingen zijn de aanvullende vaccinaties bij speciale gevallen, zoals vaccinaties tegen het RS-virus of tubercoluse. Hier is vooral sprake van als je een baby met een aandoening hebt of als je baby te vroeg geboren is. 

De laatste vaccinatie, wanneer je kind 9 jaar is, wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Alleen wanneer je je baby of kind extra wilt laten inenten, bijvoorbeeld omdat je op reis gaat, moet je wel voor de vaccinatie betalen.