Bijwerkingen bij je baby na een vaccinatie

Bijwerkingen bij je baby na een vaccinatie

Een inenting doet meestal pijn. De BMR-prik vaak wat meer dan de andere vaccinaties. Verder is het normaal dat de plek van de prik wat dikker en rood wordt. Wat zijn de bijwerkingen van vaccinaties?

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie bij je baby?

Meestal heeft je baby na een vaccinatie wat lichte temperatuurverhoging, is het een dagje wat hangerig, eet het wat minder goed en huilt het wat meer. Vaak heeft een prik ook invloed op het slaapritme van je baby. Soms is het wat vaker wakker dan normaal, maar het kan ook zijn dat het juist wat meer slaapt dan anders. Soms blijft er op de plek waar de DTKP-prik is gegeven wekenlang een hard bobbeltje voelbaar. Dit wordt veroorzaakt door een reactie van het weefsel op de vaccinatievloeistof.

Deze verschijnselen treden bij een DKTP-, Hib- of DTP-vaccinatie meestal binnen 24 uur op en kunnen vervolgens één tot twee dagen aanhouden. Na een BMR-vaccinatie duurt het wat langer voordat je baby er iets van merkt. In dit geval krijgt hij vaak pas tussen de zesde en de twaalfde dag na de inenting last van de genoemde verschijnselen. Na een BMR-vaccinatie kan je baby bovendien een lichte huiduitslag krijgen.