Bescherm je baby tegen kinkhoest met een vaccinatie

Vaccinatie tijdens je zwangerschap tegen kinkhoest

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest als ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die kinkhoest oplopen, krijgen de ziekte juist ook in de eerste weken na de geboorte. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jonge baby's goed kunnen worden beschermd. Dit kan door zwangeren de 22 wekenprik te geven: een anti-kinkhoest vaccinatie. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte en hoeft zelf één prik minder. Hieronder lees je alles over de anti-kinkhoest vaccinatie voor jou en je baby.

Wat is kinkhoest? 

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest is overdraagbaar van mens op mens. Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna begint het hoesten. Dit kan uitlopen op lange hoestbuien, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Het lange hoesten kan gevolgd worden door een piepende inademing. Kinkhoest kan ook leiden tot longontsteking. 

Het kan wel drie tot vier maanden duren voordat het hoesten helemaal gestopt is. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. Ook baby's kunnen kinkhoest krijgen en dat kan gevaarlijk zijn met in sommige gevallen zelfs een dodelijke afloop tot gevolg

Wanneer kunnen jij en je baby gevaccineerd worden tegen kinkhoest?

  • Jij kunt je laten vaccineren als je 22 weken zwanger bent. In deze weken worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven. Ook kunnen te vroeg geboren baby's er zo nog voordeel van hebben. Inenting is mogelijk tot 38 weken. Je kunt zelf een afspraak maken bij het consultatiebureau. Kijk op 22wekenprik.nl waar je terecht kunt. De prik is gratis en je krijgt meteen uitleg over de vaccinaties die je baby straks krijgt aangeboden. De vaccinatie tegen kinkhoest is sinds december 2019 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Door de invoering van de 22 wekenprik is het vaccinatieschema voor kinderen veranderd. Als jij je laat vaccineren tijdens je zwangerschap, heeft je baby zelf straks één prik minder nodig. De eerste prik start dan bij drie maanden in plaats van twee maanden.
     
  • Heb je geen 22 wekenprik gehaald? Dan wordt je baby ingeënt tegen kinkhoest als ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die kinkhoest oplopen, krijgen de ziekte juist ook in de eerste weken na de geboorte. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jonge baby's goed kunnen worden beschermd. De bovengenoemde 22 wekenprik is hiervoor de oplossing. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte en hoeft zelf één prik minder.

Waarom is vaccineren tegen kinkhoest belangrijk?

Jaarlijks worden zo'n 120 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Ook kan je baby overlijden aan de gevolgen van kinkhoest. Het is hierna nog steeds nodig om je baby te vaccineren tegen kinkhoest volgens het normale schema van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit komt doordat de hoeveelheid antistoffen die de baby via de moeder heeft gekregen, langzaam afneemt.

Hoe vaak komt kinkhoest voor in Nederland?

Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor, zowel bij kinderen en baby’s als bij volwassenen. Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige  jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen. Veel kinkhoestgevallen worden echter niet officieel gemeld. Daarom is de verwachting dat het werkelijke aantal kinkhoestgevallen vele malen hoger ligt.

Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby’s en zijn er gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen. Dit gaat grotendeels om baby’s jonger dan 3 maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie. In de periode 2005-2014 zijn in Nederland ten minste vijf baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest. (Bron: RIVM, 2020).

Bij iedere zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest

Voor een goede bescherming is het belangrijk dat je je bij elke zwangerschap opnieuw laat vaccineren tegen kinkhoest. Zo komen er zoveel mogelijk antistoffen bij de ongeboren baby terecht. ​Je kunt je baby gewoon borstvoeding geven. De antistoffen in de moedermelk bieden extra bescherming. 

Is de vaccinatie tegen kinkhoest veilig voor moeder en baby?

Al sinds de jaren ’60 is er veel ervaring met het vaccineren van zwangere vrouwen tegen tetanus en difterie. Dit zijn, net als het kinkhoestvaccin, dode vaccins. Deze zijn veilig voor moeder en ongeboren kind. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor moeder en het ongeboren kind.