Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht. In tegenstelling tot veel andere landen is in ons land niemand wettelijk verplicht zichzelf of zijn baby (of kind) te laten vaccineren tegen welke ziekte dan ook.

In sommige gevallen kun je besluiten om je baby niet te laten inenten. Het kant zijn dat je vanwege je geloofs- of levensovertuiging besluit om je baby niet te laten vaccineren. Als je je baby niet laat inenten is het minder of zelfs helemaal niet beschermd tegen bepaalde gevaarlijke ziekten.

Het risico dat je baby vervolgens één van deze ziekten krijgt, neemt toe naarmate het deel uitmaakt van een min of meer gesloten, niet gevaccineerde gemeenschap. Hoe groter de groep baby's en kinderen is die niet is ingeënt, hoe groter de kans is dat één van hen de ziekte krijgt en vervolgens alle anderen aansteekt.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt baby's en kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten:

 • difterie
 • kinkhoest
 • tetanus
 • polio
 • bof
 • mazelen
 • rodehond
 • hib-ziekten
 • pneumokokken
 • meningokokken C
 • hepatitis B
 • baarmoederhalskanker (HPV) (als je dochter 12 jaar is).

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Daardoor zouden we bijna vergeten hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze gevaarlijke ziekten niet terugkomen. Wordt een baby of kind dat is ingeënt toch ziek, dan verloopt de ziekte minder ernstig.

Reacties (9)

afbeelding van Evie_R
12 januari 2016
In Nederland is het rijksvaccinatieprogramna niet verplicht omdat het in een miniem aantal gevallen misschien een negatief effect heeft.
Je krijgt de vrijheid om dit voor je kind te besissen, denk er dus zorgvuldig over na, zeker als je genegen bent het niet te doen.
Aan de andere kant is de kindersterfte na het begin van het vaccinatieprogramma voor de betreffende ziekten per jaar afgenomen van meer dan 500 gevallen naar ongeveer 2. En dan hebben we het nog niet eens over de velen die ernstig ziek zijn geworden, en er hun hele leven de gevolgen ervan meedragen ( denk aan polio, ook bekend als kinderverlamming).
Op de website van de volgende link staat een tabel, waarin de hierbovengenoemde gegevens terug te vinden zijn.
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten-en-parasitaire-ziekten/ziekten-in-het-rijksvaccinatieprogramma/ziekten-in-het-rijksvaccinatieprogramma-voor-en-na-introductie-van-vaccinatie/
Bedenk goed dat de overheid hier handelt in het belang van de gehele bevolking, om epidemieën van deze ernstige ziekten te voorkómen. Dus de vraag is eigenlijk of je je baby of kind blootstelt aan het zeer reële risico van deze ernstige ziekten -zeker in de biblebelt- of voorkom je dat door inentingen, en neem je de minieme kans op een ernstige afloop van het rijksvaccinatieprogramma voor lief?
afbeelding van mirj-1010195
12 januari 2016
Ik wil iedere ouder adviseren naar de bijsluiter te vragen bij het CB en pas daarna te kijken of je je kind wilt laten vaccineren. Vreemd genoeg is men verplicht bij ieder medicijn, dat is dus ook bij een vaccinatie, een bijsluiter te leveren, maar in dit geval gebeurt dat heel vaak niet. Als je de bijsluiter leest, kom je er achter dat je alle ingrediënten zelf niet eens ingespoten wilt krijgen, dus laat staan je kind, wiens immuunsysteem zich ook nog geheel moet ontwikkelen. Geef dat alsjeblieft eerst de kans.
Kijk eens voor meer informatie op de website www.kritischprikken.nl
afbeelding van Maddy111
6 januari 2016
In 3e wereldlanden gaan grotendeels baby's dood door ondervoeding en slechte hygiene. Het feit dat diverse ziektes al op de terugweg waren voordat er entingen kwamen ligt er gewoon. En onderzoeken naar wat voor gevolgen entingen hebben zijn er niet. Dit komt gewoonweg omdat er geen testen op kinderen en baby's mogen worden gedaan. Hoe weet je dan of een enting wel of geen gevolgen heeft voor je kind(eren)???
De keuze of je je kind(eren) wel of niet laat enten is voor iedereen vrij, alleen weten veel ouders dit niet.
Ik respecteer ieders keuze, maar wat ontzettend jammer is, is dat er door een grote menigte niet wordt onderzocht wat er daadwerkelijk in entingen zitten.
Wil je je kind(eren) laten enten? Prima!
Maar laat dan ook degene in zijn/haar waarde die de keuze hebben gemaakt dat niet te doen.
afbeelding van TrendyMommy
5 januari 2016
ik laat mijn kinderen gewoon vaccineren. conspiracy verhalen zijn onzin, de persoon die "bewees" dat vaccinaties schadelijk zijn heeft toegegeven dat dit niet waar is en hij fraude pleegde bij het schrijven van zijn stuk, dus mag zichzelf ook niet meer dokter noemen. wel zijn er nog teveel mensen die zijn verhaal als voorbeeld gebruiken om andere, jonge moeders bang te maken.

In derde wereld landen gaan er baby's dood omdat er geen vaccinaties tegen makkelijk te bestrijden ziektes zijn, hier worden verhalen over autisme en dat soort onzin steeds populairder. Ik zeg - doen wat ze in australie doen: je wilt je kind niet laten meedoen met de inentingen, prima, krijg je ook geen kinderbijslag. doei.

Mama heeft een beauty&baby site: http://trendymommy.nl/
Hier vind je dagelijks blogposts over mooi zijn en mama zijn! 

afbeelding van lind-1073667
3 januari 2016
Wacht gewoon eerst even tot het immuunsysteem van je kind af is. Dat zal na 1 jaar zijn. Dan kan je altijd nog kijken of je wel of niet vaccineert. Dat is wat wij doen. De natuur heeft ons niet voor niets een immuunsysteem gegeven. Tot die tijd gaan er geen ziektes worden ingespoten.
afbeelding van anne-937003
2 januari 2016
Hier wil ik heel graag op reageren. Ik erger me kapot aan al die mensen die denken dat ze het beter weten.

In uitzonderlijke gevallen is er een gekke reactie op een vaccinatie, meestal gaat het gewoon goed en is je kind beter beschermd tegen allerlei nare ziekten die je ze niet toewenst.

Ik heb me echt wel in alle fabeltjes en verhaaltjes en zielige Facebook posts verdiept. Maar ik blijf erbij dat dit soort dingen uitzondering op de regel zijn.

Ga alsjeblieft niemand besmetten met die betweterigheid.

Te vaak komen er kindjes te overlijden die, mits gevaccineerd, prima hun ziekte hadden kunnen overwinnen.

Ga niet het internet besmetten met deze poeha aub!

Zo ik hoop ook dat mensen nu weer normaal gaan nadenken en niet in al die "conspiracy" troep.
afbeelding van Tjal
1 januari 2016
Dankjewel Sylvia2101
afbeelding van Sylvia2101
1 januari 2016
hey tjal. Je link doet het niet! Even gaan zoeken op die site en kwam dit artikel tegen...bedoel je dit artikel: http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/gastcolumns/de-invloed-van-vaccinaties-op-kinderen-van-deze-nieuwe-tijd/
of bedoel je deze: http://www.wanttoknow.nl/overige/gif-in-kindervaccinaties/
afbeelding van Tjal
1 januari 2016
Wat een leuke tekst zeker van het rivm overgenomen. Alleen vertellen ze er niet bij dat het wel degelijk gevaarlijk is het inenting. Want ja dan zouden farmaceutisch verdrijven toch niks meer verdienen. En we rennen toch als makke schapen achter elkaar aan zonder na te denken of het wel goed is wat we onze kinderen inspuiten. Als mensen nu een keer een eigen mening willen vormen kijk eens op www.whanttoknow.nl/vaccinatie .