Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht. In tegenstelling tot veel andere landen is in ons land niemand wettelijk verplicht zichzelf of zijn baby (of kind) te laten vaccineren tegen welke ziekte dan ook.

Redenen om je baby niet te laten vaccineren

In sommige gevallen kun je besluiten om je baby niet te laten inenten. Het kant zijn dat je vanwege je geloofs- of levensovertuiging besluit om je baby niet te laten vaccineren. Als je je baby niet laat inenten is het minder of zelfs helemaal niet beschermd tegen bepaalde gevaarlijke ziekten.

Wat zijn de risico's van je baby niet laten vaccineren?

Het risico dat je baby vervolgens één van deze ziekten krijgt, neemt toe naarmate het deel uitmaakt van een min of meer gesloten, niet gevaccineerde gemeenschap. Hoe groter de groep baby's en kinderen is die niet is ingeënt, hoe groter de kans is dat één van hen de ziekte krijgt en vervolgens alle anderen aansteekt.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt baby's en kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten:

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Daardoor zouden we bijna vergeten hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze gevaarlijke ziekten niet terugkomen. Wordt een baby of kind dat is ingeënt toch ziek, dan verloopt de ziekte minder ernstig.