Vroeggeboorte / prematuur

Vroeggeboorte/prematuur

Als je baby voor 37 weken zwangerschap al geboren wordt, dan spreken we van een vroeggeboorte, oftewel een prematuur geboren baby. Van alle kinderen wordt 7 tot 8% voor de 37e zwangerschapsweek geboren. Als je baby voor de 32 weken zwangerschap wordt geboren, dan spreken we van een ernstige vroeggeboorte. Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals vroegtijdig gebroken vliezen of weeën. Ook kan het zijn dat besloten wordt om je baby eerder geboren te laten worden vanwege complicaties bij jou of de baby.

Mogelijk oorzaken vroeggeboorte

Behandeling (dreigende) vroeggeboorte

Van alle vroeggeboortes treedt 80% spontaan op en de overige 20% wordt kunstmatig opgewekt. Het kan nodig zijn om vroegtijdig in te grijpen doordat je baby achterblijft in groei of wanneer het met jou niet goed gaat door bijvoorbeeld pre-eclampsie. Er wordt continu een afweging gemaakt wat het beste is voor jou en je baby. Daarbij wordt gekeken naar de duur van je zwangerschap, de conditie van jou en je baby en de mate van ontsluiting. Indien mogelijk krijg je weeënremmers om de bevalling uit te stellen. Ook kun je longrijping - corticosteroïden - toegediend krijgen; deze zorgen voor een snellere rijping van longen en andere organen bij je baby.

Lees ook: “Mijn meisje woog 570 gram tijdens de geboorte.” De dochter van Kayleigh werd met 27 weken te vroeg geboren. Lees hier haar complete verhaal.

Na de geboorte

Na de geboorte bekijken de artsen direct hoe het met je baby gaat; is je kind gezond of is de situatie zorgwekkend? In de meeste gevallen is het nodig dat je kind de couveuse ingaat. Vaak verblijft je baby daar langere tijd, afhankelijk van het termijn waarop hij geboren is. Als je baby te klein is voor de duur van de zwangerschap, dan spreken we van dysmaturiteit. Je baby is nog erg kwetsbaar. Zijn longen, nieren, hersenen, hart, spijsvertering en immuunsysteem zijn nog niet volgroeid en daarom kan hij te maken krijgen met complicaties. Vooral na een ernstige vroeggeboorte kunnen er problemen ontstaan zoals hersenbeschadiging, longproblemen, darmproblemen of problemen met voeding. Sommige problemen ontstaan pas op de langere termijn, zoals geheugenproblematiek, spraak- en taalproblemen en leer- en gedragsproblemen. 

Gelukkig gaat het ook vaak gewoon goed en gaan baby’s na een couveuseperiode zonder complicaties naar huis. Dit heeft ook alles te maken met de zwangerschapsduur; een baby geboren met 28 weken heeft een andere weg af te leggen dan een baby geboren met 35 weken.

Kenmerken van een premature baby

  • Het eerste dat opvalt, is natuurlijk hoe klein je baby is. Dat hangt uiteraard af van de zwangerschapsduur en de groei van je kleine in de buik. Het hoofd ziet er daarentegen groot uit vergeleken met de romp.
     
  • De huid is dun en bijna doorzichtig. Onderliggende bloedvaten, spieren en vooral ribben zijn duidelijk zichtbaar. De huidskleur varieert al naargelang de toestand van je baby (roze, blauw, grauw, geel). Opvallend bij extreem vroeggeborenen is het laagje fijn donshaar (lanugo), vooral op de schouders, rugje en armpjes.
     
  • Premature baby’s zien er slap uit. Dit komt doordat de spieren en zenuwen nog niet zijn volgroeid. Ook maken ze vaak ongecontroleerde, schokkende bewegingen, ‘fladderen’ genaamd.
     
  • Een prematuur geboren baby heeft wel degelijk een zuigreflex, het is belangrijk om dit met een speentje te stimuleren. Echt drinken gaat pas vanaf 32 weken (zwangerschap), maar dan nog gaat dit erg moeizaam omdat snel nog het teveel energie kost voor je baby.

Moeilijke tijd

Veel ouders ervaren de periode rondom de vroeggeboorte van hun baby als heftig. Vaak kom je van het ene op het andere moment in een veel te vroege bevalling terecht of word je plotseling ernstig ziek. Na de geboorte moet je baby meteen gecontroleerd worden door de kinderarts, waardoor je misschien wel de eerste belangrijke momenten hebt gemist. Je maakt je zorgen om je baby en je brengt weken in het ziekenhuis door, inclusief je kraamweek. Kortom, het verloopt allemaal anders dan je van tevoren gehoopt had.

Meestal wordt er verwacht dat je als nieuwe moeder dolblij en gelukkig bent, waardoor je misschien wel schuldgevoelens hebt als je je helemaal niet zo blij voelt. Weet dat je niet de enige bent. Een aanzienlijk aantal moeders van een te vroeg geboren kind ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een postnatale depressie. Heb je het gevoel dat het niet goed gaat met je of het vermoeden dat je een trauma hebt opgelopen, trek dan aan de bel. Ga in gesprek met je partner, familie, huisarts en het ziekenhuis. Zo vergroot je het begrip van de mensen om je heen en kun je de juiste hulp vinden. Het is niet jouw schuld en je bent zeker niet alleen!

Wil je meer weten over vroeggeboorte en prematuur geboren baby’s of zoek je contact met andere couveuseouders? Kijk dan op couveuseouders.nl.

Reacties (5)

afbeelding van naat-301576
28 november 2017
Mijn kleintjes zijn met precies 33weken geboren en nu 4dagen oud. Eerst kreeg mevrouw een klaplong en toen haar broertje eenmaal aangekomen in het lumc kreeg mevrouw een tweede klaplong. Inmiddels gt het met me zoon goed alles is eruit en me dochter vandaag 1drain eruit, kleine stapjes vooruit maar we komen er wel. Behoorlijk heftig allemaal en sterk zijn in het begin is super moeilijk want je kan gewoon niets, ik kan niet wachten tot ze straks opgeknapt en wel thuis zijn!
afbeelding van AnnB0409
AnnB0409
23 juli 2016
Tristan is op 4 juni geboren met 33 weken. Week op Nicu gelegen en 1,5 week op tcu. Nu thuis en alles goed, fijn!
afbeelding van maai-845709
22 juli 2016
Mijn kleintje is met 29 weken en 6 dagen geboren maar doet het goed. De weken in het ziekenhuis zijn een lange rit maar wel voor een goed doel uiteindelijk. Positief zijn is dan heel belangrijk.
afbeelding van Manu83
17 september 2015
Mijn zoontje is gehaald met 30 weken zwangerschap (spoedkeizersnede) nu bijna 2 weekjes thuis gelukkig gaat het nu goed met hem.
afbeelding van kegs-1043257
18 augustus 2015
Heel herkenbaar! Zelf meegemaakt! Mijn kanjer is geboren met 25 weken!! Gelukkig maakt hij het goed!! Probleem alleen is dat we in Kroatië zitten.