Naar de couveuse

Naar de couveuse

Als je baby te vroeg of dysmatuur geboren is moet hij waarschijnlijk naar de couveuse. Opname op de couveuseafdeling / neonatologie is vaak een heftige gebeurtenis, zeker als je niet van te voren weet dat je kind de couveuse in moet. Je bent net bevallen en wordt heen en weer geslingerd tussen blijdschap, angst en onzekerheid. Kortom: een emotionele gebeurtenis. Wat kun je zoal verwachten op de couveuseafdeling?

Wanneer naar de couveuse?

Je baby gaat naar de couveuse als hij geboren wordt voor 37 weken zwangerschap: dat noemen we prematuur. Een baby die voor 32 weken zwangerschap ter wereld komt of met een geboortegewicht van ongeveer 1500 gram, is extreem prematuur. Vaak kan je baby dan niet meer terecht in het streekziekenhuis, maar moet je naar een ziekenhuis met een NICU (neonatale intensive care unit). Ook als je baby dysmatuur is geboren en een te laag geboortegewicht heeft voor de duur van je zwangerschap, moet hij vaak enige tijd in de couveuse verblijven. Tenslotte kan een ziekte, afwijking of handicap reden zijn voor opname in de couveuse.

Waarom naar de couveuse?

Premature en dysmature baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed op peil houden. De couveuse zorgt voor een constante temperatuur van 37°C. Daarnaast wordt de vochtigheidsgraad hoog gehouden, zodat je baby niet uitdroogt. De couveuse beschermt tegen ziektekiemen van buiten, er circuleert verse lucht en er kan extra zuurstof worden aangesloten: een perfect klimaat waarin je baby zich in alle rust verder kan ontwikkelen. Daarnaast heeft de afdeling neonatologie alles bij de hand om de juiste zorg te verlenen aan je baby.

Op de couveuseafdeling

De couveuseafdeling is een wereld apart: overal apparatuur, monitoren, piepende geluidjes en medisch personeel. Baby’s in de couveuse zijn vaak verbonden aan allerlei slangetjes en apparaten om de conditie goed bij te kunnen houden. De sfeer op de couveuseafdeling is vaak kalm en rustig. Ouders krijgen meestal alle gelegenheid om hun baby te verzorgen en om te buidelen. Zijn er complicaties of is je kind extreem prematuur, dan komt het terecht op één van de tien NICU’s in Nederland. De NICU kan helemaal heftig overkomen op jonge ouders.

Vraag om uitleg

Het medisch personeel legt uit wat er met je kind gebeurt en vertelt over onderzoeken, medicatie of therapieën. Maar als je net bevallen of emotioneel bent, dringt het misschien niet direct tot je door – zeker niet als er veel medische vaktermen vallen. Het is niet niks wat er in korte tijd gebeurt; daarom is het logisch dat je sommige dingen weer vergeet. Vraag dus net zo vaak om uitleg als je wilt. Verpleegkundigen van de neonatologie zijn het gewend om veel uitleg te geven over de verzorging van je premature baby. Niemand kijkt er raar van op als je steeds informatie vergeet.

Lees ook: “Mijn meisje woog 570 gram tijdens de geboorte.” De dochter van Kayleigh werd met 27 weken te vroeg geboren. Lees hier haar complete verhaal.

Binding en contact met je kind

Ondanks het feit dat je kind in de couveuse ligt, kun je een goede band met elkaar opbouwen. Je kunt naar je kind kijken, hem aanraken, tegen hem praten en het geruststellen. Jouw aanwezigheid, stem en geur zijn erg belangrijk. Omdat huid-op-huidcontact met je kind de ontwikkeling en binding enorm bevordert, werkt buidelen (link naar: Buidelen) heel goed: zodra het kan, legt de verpleegkundige je baby op jouw blote borst of op die van je partner, lekker warm onder een dekentje. Als de gezondheid van je baby het toelaat mag je hem bezoeken wanneer jij wil. Bedenk wel dat couveusekindjes over het algemeen slecht tegen teveel prikkels kunnen. Meerdere keren per dag in en uit de couveuse kan dus te belastend zijn, maar deze informatie hoor je allemaal van het medisch personeel.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor pasgeboren baby’s, helemaal voor couveusekinderen. Maar in deze situatie is het vaak niet makkelijk de borstvoeding op gang te krijgen. Vaak kan een te vroeg geboren baby in de periode na de bevalling nog niet rechtstreeks uit de borst drinken en moet je zo snel mogelijk na de bevalling beginnen met afkolven om de melkproductie op gang te brengen. Vooral na een keizersnee is dat een behoorlijke uitdaging. Kan de baby wel zelf drinken, dan krijgt het vaak niet voldoende voeding binnen en moet je alsnog kolven: dat vraagt doorzettingsvermogen! Op de couveuseafdeling zijn alle middelen beschikbaar om te kunnen kolven terwijl je baby bij je (in de buurt) ligt. Een gespecialiseerd lactatiekundige kan je stap voor stap begeleiden.

Naar huis!

Eindelijk mag je kind naar huis! Hoewel je erg blij bent, kan je onzeker worden als je kind veel huilt of onrustig is. In het ziekenhuis kon je overleggen met de verpleging of maatschappelijk werk, thuis moet je opeens zelf beslissingen nemen. Ook kan het lastig zijn om mensen te vinden die begrijpen wat je hebt meegemaakt. Wil je je ervaringen delen met andere ouders van couveusekinderen? De Vereniging Ouders van Couveusekinderen biedt mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen.

Verwerking

Een vroeggeboorte kan veel stress veroorzaken bij ouders; je moet de verzorging van je kind uit handen geven na een plotselinge bevalling. Waarschijnlijk had je de eerste weken met je baby heel anders voorgesteld. Eenmaal thuis kan het moeilijk zijn je kind los te laten. Ook als je kind ouder wordt: deze ingrijpende periode kan nog een lange nasleep hebben en sommige ouders blijven (over)bezorgd. Praat erover met je partner. Neem de tijd om alle gebeurtenissen te verwerken. Wordt het je te veel? Neem contact op met je huisarts.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Reacties (4)

afbeelding van jola-1076383
6 december 2015
Mijn kindje was 28 weken en 6 dagen toen ze haar met spoed moesten halen omdat haar hartje elke keer achteruit ging dus niet getwijfeld gelijk een Spoed keizersnede gedaan dat was heel zwaar. Op dit moment ligt ons meisje op de ic neonatologie in rotterdam en gaat alles gelukkig super goed ze doet het geweldig. Als het zo doorgaat mag ze eind van de week naar een ander ziekenhuis dichter bij ons in de buurt en later met 34 weekjes mag ze lekker naar een ziekenhuis nog dichter bij ons in de buurt. Hopen dat we ze snel in onze armen kunnen nemen en lekker mee naar huis kunnen nemen. Dit is toch wel zwaar zo dat je haar niet mee kan nemen lekker naar je eigen vertrouwde huis.
afbeelding van mirj-764069
12 april 2013
hallo allemaal.

ik ben ook erg blij dat deze afdeling bestaat en ben ook erg tevreden over de afdeling in het sze!
Mijn dochter is met 33 weken zwangerschap met een spoedkeizersnee gehaald omdat ik hoge koorts had en ze hier niet goed op reageerde. haar hartslag ging telkens dalen.
mijn dochter is geboren en was 1515 gram, is na de keizersnee gelijk in de coveuse gebracht. hier heeft ze het heel goed gedaan en groeide goed, hier heeft ze 2,5 week gelegen. ik vond het ook moeilijk om haar zo te zien maar vond het ook steeds erger om haar alleen achter te laten en weer naar huis te moeten. nadat mijn dochter 2,5 week in de coveuse heeft gelegen mocht ze in het wiegje. daarna ging het wel heel hard en ging ze zelf drinken en mochten we haar met 37 weken mee naar huis! thuis hebben wij nog een paar uur kraamzorg gekregen maar doordat we veel uitleg in het ziekenhuis hadden gekregen kwam de informatie van de kraamzorg niet altijd overeen met de informatie uit het ziekenhuis, waar ik best onzeker over werd. We mochten tot een week na het ontslag bellen met de kinderafdeling wat ik erg prettig vond! onze dochter groeit als kool en is heerlijk gezond!
afbeelding van firsttimemummy
5 maart 2013
Hallo allemaal,

Ik ben op de dag af de trotse mama van een maand oude zoontje. Mijn zwangerschap was niet bepaald makkelijk. Vanaf 21 weken zwangerschap liep ik onder controle bij de gyneacoloog omdat ik last had van wat hoge bloeddruk. Na bloedonderzoek bleek ik ook nog zwangerschapscholestase te hebben, ik was inmiddels 24 weken zwanger . Hierdoor was mijn placenta inzekere mate beschadigd. Ik ben op pakjes avond opgenomen in het ziekenhuis om de baby in de gaten te houden. Ik had heel veel last van jeuk over mijn hele lijf. Ik heb toen een hele week in het ziekenhuis gelegen met iedere dag 2 maal een ctg, bloedonderzoek en bloeddruk meting. Ik was blij dat ik naar huis mocht. Vanaf dat moment kreeg ik 6 dagen in de week thuismonitoring. Dan werd er thuis een ctg gemaakt en mijn bloeddruk in de gaten gehouden en om de zoveel dagen bloedonderzoek. Verder 1x per week naar de poli. Ik zou met 37 weken ingeleid gaan worden omdat de cholestase dan echt voor problemen zou gaan zorgen. Vanaf 28 weken begon mijn bloeddruk langzaam aan te stijgen en ik kreeg boeddruk medicatie. Ik ben toen een dag opgenomen geweest in het ziekenhuis ter observatie. Het ging ongeveer een maand lang redelijk met mijn bloeddruk tot het weer begon te stijgen. Ik ben toen dinsdag 29 januari opgenomen in het ziekenhuis voor mijn hoge bloeddruk om mij en de baby in de gaten te houden. Ik was toen erg beroerd maar niet van de bloeddruk maar van het ROTA-virus. Dat kon er ook nog wel bij. Ik lag toen in qaranteine, het is dat ik redelijk snel op knapte want anders hadden ze mij met het virus en in qaranteine ingeleid. Zondags was ik het virus kwijt en zijn ze s'middags begonnen met inleiden. Dinsdags 5 februari met 34 weken en 3dagen om 01.26u. is toen mijn zoontje geboren, hij woog 2114 gram en was 46 cm lang. Hij maakte het ondanks alles redelijk goed hij heeft toen in een warmte bedje op de couveuseafdeling gelegen. Hij deed het erg goed zo goed zelfs dat we naar 1 1/2 week naar de kinderafdeling mochten. Daar zijn we nog een klein weekje geweest en mochten toen naar huis. We hebben toen nog 2 1/2 dag kraamhulp gehad. Wat waren wij blij dat ons mannetje er was. Vandaag voor de eerste keer bij het consultatieburo geweest, hij groeit goed, bijna gelijk met de groeicurve. Wat meer willen we nog meer . Het was allemaal erg heftig maar " ik "zou het zo over doen! Ik heb veel aan de couveuseafdeling van het CWZ gehad, ze waren daar zo lief en behulpzaam voor ons!
afbeelding van miranda200375
14 januari 2013
Hallo allemaal...

Ik wou even mededelen dat mijn 1e kindje ook een couveusekindje was. Ik was 35 weken zwanger en de weeën kwamen spontaan op gang. Doordat dit mijn 1e was wist ik niet dat dat al weeën waren. S'avonds om 22.30 uur kwam ik in ziekenhuis aan en bleek dus dat ik al 7 cm ontsluiting had dus tegen houden konden ze niet meer. Ik zelf dacht dit mijn rug mijn zware buik niet meer aankon.... jammer het waren rugweeën. Mijn bevalling ging best rap want om 01.15 uur had ik al 10 cm ontsluiting en mocht persen. Om 01.20 uur werd mijn zoontje geboren. Hij woog slechts 1605 gram en mocht dus maar even bij mij blijven en werd gelijk in de couveuse weggereden. Achteraf hoorde ik dus dat de moederkoek maar slechts 200 gram was en daardoor kon mijn zoontje niet groeien. Mijn zoontje is nu een flinke knul van bijna 13 jaar. Hij is nog wel klein voor zijn leeftijd en magertjes maar goed... hij is kerngezond en is NOOIT ziek. Zelfs niet verkouden of griep!!! Ik heb een mooie tijd aan hem gehad... op zijn 1e verjaardag kon hij nog goed in kledingmaatje 68! Ik heb lang van zijn babytijd kunnen genieten. Heerlijk! Mijn 2e zoontje heeft maar 1 nachtje in de couveuse gelegen ter observatie maar de 1e heeft er 2,5 week ingelegen. Nee, ik vond het wel moeilijk dat toen ik van de oudste naar huis mocht dat ik vanaf toen geen nazorg heb gekregen voor thuis. Wij moesten het ineens zelf doen terwijl we nog geen ervaring hadden. Dat was ff moeilijk maar goed... ben er doorheen gekomen. Ik vond het moeilijk om het kleintje zo te zien aan die toeters en bellen maar dat kangaroën s'avonds dat deed ik het liefste!!! Heerlijk! Echt moeder en kind tijd. Ik vond het verders geen vervelende tijd.
Ben blij dat deze afdeling bestaat anders had mijn zoontje het niet overleefd denk ik!