Veilig bedje

Veilig bedje baby

Het bedje van je baby hoort niet alleen warm en knus te zijn, maar vooral veilig. Het is daarom verstandig om bij de aankoop van het ledikant en de matras een aantal zaken in de gaten te houden.

Ledikant

Je pasgeboren baby kun je zowel in een ledikant als in een wieg laten slapen. Een wieg, mand of reiswieg beschermt je kind goed tegen tocht. Wanneer je baby uit zijn wiegje groeit, kun je het beste overgaan op een ledikant.

Kies een model uit waarbij de spijlen minimaal 4,5 en maximaal 6,5 cm. uit elkaar staan. Als de spijlafstand groter is kan je kind tussen de spijlen doorglijden. Bij een afstand kleiner dan 4,5 cm. kunnen zijn armpjes klem komen te zitten. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan je kind op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.

Sommige ledikanten hebben een verstelbare bodem. Dit maakt het makkelijker om je baby uit bed te tillen. Zodra je baby gaat staan en klimmen, moet je de bodem naar beneden doen.

Matras

Omdat je baby nog veel tijd in zijn bed doorbrengt, is het belangrijk dat het matras van goede kwaliteit en veilig is.

  • Kies een vlak en stevig matras. Hier kan je kind niet met zijn gezicht in wegzakken. Gebruik ook geen matrasje met korrels. Je baby's hoofdje zakt hierin weg. Hierdoor ontstaat de kans op verstikking als je kind op zijn buik rolt.
  • Het matras past goed in de wieg/ledikant. Het matras moet makkelijk in het bedje gelegd kunnen worden, maar er mag geen ruimte tussen het matras en het bed zijn. Anders kan een kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
  • Het matras moet ook dik genoeg zijn. Dunne matrasjes zijn vaak gemakkelijk om te vouwen, waardoor je kind zich onder het matrasje kan wurmen en daardoor kan stikken.
  • Het matras mag niet voorzien zijn van plastic. Plastic is warm en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.

WIJ doet 't zo: Wiegje van je baby opmaken


Kijk ook naar de volgende video: Een fijne en veilige slaapplek 

Wil je meer weten over veilige babybedjes? Lees verder op VeiligheidNL.