Slaapritme van je baby

Slaapritme van je baby

Pasgeboren baby's brengen het grootste gedeelte van hun tijd door met slapen. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langere perioden achter elkaar wakker. Ook zal hij een dag- en nachtritme ontwikkelen. Ieder mens heeft zijn eigen slaapritme, dit geldt ook voor een baby. Zo slaapt ook de ene baby langer dan de andere.

Ontwikkeling

Baby’s blijven langere perioden wakker dankzij allerlei slaapradartjes die worden ‘geïnstalleerd'. Voor die tijd kunnen ze het dus niet. Zo werkt het ook met doorslapen. Dit kan pas als je baby daar in zijn ontwikkeling klaar voor is. Dat is op het moment dat baby zo’n 6 weken oud is. Hij heeft dan een 24-uurs ritme ontwikkeld. Hij heeft geleerd om meerdere slaapcycli aan elkaar te verbinden. Zo slaapt hij langer achter elkaar. Ook zijn buikje is groter. Hij kan dus meer voeding tot zich nemen. Ook daardoor kan hij langer slapen.

LEES OOK: Als slapen niet lukt

Maar wat is nu normaal? Dat is waarschijnlijk een vraag van ouders met een kind dat een afwijkend slaapritme lijkt te hebben, in vergelijking tot zijn leeftijdgenootjes. Vooral wanneer je een kind hebt dat moeilijk in slaap komt en regelmatig (huilend) wakker wordt, is het belangrijk om te weten wanneer er precies sprake is van een probleem. Bij baby's die meer wakker zijn, ligt het vaak aan de aanpak, rust, regelmaat in plaats van aan de persoonlijkheid. De wakkere baby is vaak de oververmoeide baby. Dit gebeurt als er niet genoeg rust is of ritme  is of als de baby te laat in bed ligt.

Slaapritme 

Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Hij slaapt af en aan. Hij is steeds maximaal 60 minuten wakker.

Naarmate je baby ouder wordt merk je dat hij steeds wat langer kan slapen en wat langer wakker kan zijn. Ook heeft hij steeds wat minder slaap nodig. Zo ontstaan er 3 slaapjes overdag. Met een vleugje regelmaat en een lekker ritme kom je dan op een mooi slaapritme uit. Hierbij komt je baby in een vast slaapritme terecht. Dat hoeven nog geen vaste slaaptijden te zijn. Wel vaste slaapmomenten. Het draait namelijk om de wakkertijden. Begin je de dag wat later, dan schuift het ritme ook op. 

Op de leeftijd van 4 maanden slaapt je baby ongeveer 14-15 uren van de 24, waarvan 10 uren 's nachts (hoeft niet achter elkaar). De uren overdag verdeelt hij over 3-4 slaapjes.

Een paar weken later ziet het er alweer anders uit: een baby van 6 maanden oud slaapt weliswaar ook 14-15 uren per dag. Maar hij slaapt hiervan 11 uren in de nacht en verdeelt de overige 3-4 uren over nog maar 2-3 slaapjes overdag. Het derde slaapje is bovendien vaak een powernap van hooguit 30 minuten. In een tijdsbestek van 6 maanden is je baby dus van af en aan slapen naar 3 redelijk vaste slaapjes gegaan

Wakkertijden

Geen enkele baby slaapt even lang. Maar de tijd die ze tussen twee slaapjes wakker zijn, is ongeveer hetzelfde. Dat geeft je enigszins houvast, waardoor je een ritme kunt ontwikkelen. Goed slapen betekent dat je baby zelf in slaap valt, in zijn eigen bedje, en uitgerust en vrolijk weer wakker wordt. Huilen is een teken dat hij te kort heeft geslapen. Dit gebeurt omdat hij de volgende slaapronde niet heeft gepakt. Dit komt vooral voor als hij niet goed heeft geleerd om zelf in slaap te vallen. Goed slapen faciliteer je goed op baby’s slaapsignalen te letten. Om je daarbij te helpen is het handig de wakkertijden in de gaten te houden. 

Leeftijd

Uren slaap

Slaapjes

's Nachts

Wakkertijd

0-2 wkn

14-18 uur

aan en af

ca. 10 uur

45 min

2-6 wkn

14-16 uur

4-8

ca. 10 uur

60 min

6-12 wkn

14-16 uur

4-6

10

60-90 min

3-6 mnd

14-15 uur

3-4

10

90 min

6-8 mnd

14-15 uur

2-3

11

90-150 min

8-12 mnd

14-15

2

11

120-180 min

12 mnd

14

1-2

11

120-180 min

18 mnd

13,5

1-2

11

180-240 min

 

Doorslapen

Fysiek gezien is het mogelijk vanaf de leeftijd van 6 weken, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wakker worden ’s nachts is ook geen ramp. Het is een mooi veiligheidsmechanisme van Moeder Natuur en voorkomt dat baby te diep slaapt, terwijl het borgt dat baby genoeg voeding krijgt. Doorslapen betekent niet dat je baby je de hele nacht met rust laat. Het betekent wel dat baby in staat is om 5-6 uren achtereen te slapen. Het mooiste is als je baby dat natuurlijk tussen ongeveer middennacht en de vroege ochtend doet. In de praktijk zul je hem een beetje moeten bijsturen. Sommige baby's slapen door, maar doen dat bijvoorbeeld tussen bedtijd en middernacht. Fijn voor je avond, minder fijn voor je nachtrust! Zo lijkt het alsnog hij niet doorslaapt, maar hij doet het dus wel.

Als je baby na de leeftijd van 6 maanden nog wakker wordt ’s nachts, dan is er niet meteen een slaapprobleem. Eigenlijk is het vrij normaal. Zoals gezegd spelen voeding en het slapen overdag, rust en slaapritme allemaal een rol. Merk je dat je baby overdag steeds slechter slaapt of dat er maar geen voorspelbaarheid in dat ritme komt? Dat je steeds in de weer bent om hem te laten slapen of dat de nachten wel erg slaap-sprokkelwerk zijn? Dan is het slim hulp in te schakelen. Op de juiste leeftijd op de juiste manier aan het slapen werken kan dan je baby goed op de rit zetten. Daar heb je niet alleen nu, maar ook straks profijt van. Hoe ouder je baby wordt, hoe uitdagender het leren slapen. Jong geleerd is makkelijker gedaan. Als je kind heeft geleerd om door te slapen, is hij in staat om uit zichzelf weer in slaap te vallen na een kleine onderbreking. Dus zonder dat hij jou daarbij nodig heeft.

Met dank aan slaap- en onrustdeskundige Stephanie Molenaar.

Reacties (23)

afbeelding van Jessie_048
6 januari 2020
Ons zoontje van bijna 11 maanden wordt vaak huilend “wakker”.
Ik schrijf het tussen haakjes omdat zodra je hem oppakt hij weer slaapt. Dan is hij dus rustig maar willen we hem dan te “snel” terugleggen, begint hij weer te huilen.
Dit gebeurt meerdere malen per nacht. Hierdoor heeft al een keer of 4 de rest van de nacht bij ons in bed geslapen.
Dan heeft hij er geen last van merken we.
Wat kan het zijn ???
Droompjes? Last van de overgang van slaapsoort?
afbeelding van shar-1413520
22 mei 2019
Bedankt voor je geruststellende reactie! Mijn baby is een toppertje, maar wordt inderdaad s nachts wakker voor een paar slokjes drinken.
afbeelding van shar-1413520
22 mei 2019
Bedankt voor je aanvullende en geruststellende reactie!
afbeelding van berb-1408459
28 maart 2019
Ik schik een beetje van alle reacties hier van kinderen die al zo vroeg 12 uur achter elkaar slapen! Natuurlijk hartstikke fijn voor jullie en niks mis mee, maar ik denk dat er hierdoor heel veel onzekere moeders gaan denken dat er bij hun iets mis is als hun kind ‘nog steeds’ niet doorslaapt... het kan namelijk heel normaal zijn dat ze dit pas op een leeftijd van 1 jaar of ouder gaan doen. Veel baby’s krijgen ‘s nachts gewoon honger. En wat is daar mis mee met die kleine maagjes? Bovendien gaat het hier erg veel over flesvoeding en is het goed om te weten dat baby’s die borstvoeding krijgen, minder lang zonder voeding kunnen en dus nog lang nachtvoedingen nodig kunnen hebben. Maar laat dit je niet ontmoedigen als de borstvoeding verder goed gaat! Door de hormonen die een borstvoedende moeder aanmaakt, verandert je slaapcyclus waardoor je sneller in je diepe slaap komt en minder slaap nodig hebt. Goed geregeld van de natuur!
afbeelding van Suussuus
30 mei 2016
Onze zoon is 4 maanden en slaapt nu 's nachts 6/7 uurtjes. Hij krijgt borstvoeding 6 keer per dag. 's ochtends en 's middags komt hij om de 4 uur voor voeding en 's avonds om de 2,5 uur. De laatste meestal rond 22.30 uur. Dus dan hebben wij een goede nacht. 's Ochtends slaapt hij ook meestal meteen weer in na de voeding van 05.00/06.00 uur tot de volgende voeding 4 uur later. 's Avonds is hij bijna niet in slaap te krijgen. Zeer onrustig en huilen als hij in bed ligt. En vrolijk en alert als je hem er weer uit haalt. Niet helemaal zoals het hoort, maar mijn man kan dan nog wel contact maken met zijn zoon na het werk. Ik maak me er nu nog niet druk om. Het ritme verschuift nog constant wat normaal is bij borstvoeding.
Overigens is het zo dat kinderen die borstvoeding krijgen langer 's nachts komen voor voeding. Borstvoeding is namelijk lichter verteerbaar.
afbeelding van Jongensmama
19 mei 2016
Onze kleine man is nu ruim 4 maanden en sliep ook al vrij snel aardig door. Nu zit hij op 5 flessen van 180, krijgt 's avonds de laatste tussen 19.30-20.30. Nog even knuffelen en daarna naar bed, vervolgens slaapt hij tot ergens tussen 05.00-07.00 uur. Overdag wisselt het nog wel eens met de tijden van zijn fles, ene keer zit er 4 of iets meer tijd tussen, andere dag weer wat strakker om de 3-3,5 uur en krijgt hij 'n enkele keer een 6e fles. Vooralsnog prima zo :) Slapen overdag wisselt ook veel, meestal 2-3 slaapjes van 1-1,5 uur. Soms iets korter, soms iets langer en slaapt ook vaak in de wandelwagen als we naar buiten gaan.
afbeelding van s.lo-1072020
15 maart 2016
Mijn meisjes zijn nu 4 maanden en slapen al 3 weken door. Van 22;15 tot 08;00 ☺️ Krijgen nu 180cc per fles
afbeelding van Adri-948251
15 december 2014
Onze zoon slaapt al van zijn geboorte af erg weinig overdag, hij is nu 6m en sliep de afgelopen 3m normaal gesproken 2x40min en 1x 1,5u per dag. Nu doet hij het af en toe al op 3x40min. Gelukkig slaapt hij 's nachts 11 a 12 uur, ingebakerd en op een grote papfles dus je hoort mij niet klagen. Van mijn vriendinnen hoor ik bijna niets anders, en al zeker niet 2 of 3x 2,5u overdag. Ik weet niet waar deze gemiddelden vandaan komen weet ik niet, maar deze tijden lijken mij nogal erg lang.
Daaarnaast zou dit stuk ook tips moeten geven bij hazeslaapjes maar die zie ik niet.

Voor alle moeders met slaap: heel veel sterkte en geduld, ik hoop dat het voor jullie snel beter wordt!
afbeelding van 18022012
10 november 2014
Onze kleine vent krijgt nog vijf flessen van 180. Overdag zit er vier uur tussrn. De laatste om 23.00/23.30 uur. Dan wordt hij wakker rond zevenen. Wellicht dat je ook vijf flessen kunt gaan geven dan valt de nachtfles er wellicht tussenuit.
afbeelding van Tantetass
22 september 2014
mijn kleine man is bijna 12 weken maar word nog steeds snachts wakker...het cb bureau zegt dat ze meestal na 4 mnd goed doorslapen maar als ik jullie verhalen zo lees..is het meer en deels al goed doorslapen tot de volgende morgen

hij krijgt nu 4 flessen van 180/6 op een dag..krijgt savonds tussen 1930/2030 de laatste en komt dat weer rond 0200/0230 en dan morgens weer tussen 0700/0800

hebben jullie een bepaald foefje dat juliie kleine gewoon tot de volgende morgen doorslaapt (al is het maar 0600 uur) moet over 2 weken weer gaan werken..dan moet hij dr zowiezo eerder uitgehaald worden..miss dat ik hem in 2 wkn een ander ritme kan aanleren

ik hoor het graag

afbeelding van Tantetass
22 september 2014
mijn kleine man is bijna 12 weken maar word nog steeds snachts wakker...het cb bureau zegt dat ze meestal na 4 mnd goed doorslapen maar als ik jullie verhalen zo lees..is het meer en deels al goed doorslapen tot de volgende morgen

hij krijgt nu 4 flessen van 180/6 op een dag..krijgt savonds tussen 1930/2030 de laatste en komt dat weer rond 0200/0230 en dan morgens weer tussen 0700/0800

hebben jullie een bepaald foefje dat juliie kleine gewoon tot de volgende morgen doorslaapt (al is het maar 0600 uur) moet over 2 weken weer gaan werken..dan moet hij dr zowiezo eerder uitgehaald worden..miss dat ik hem in 2 wkn een ander ritme kan aanleren

ik hoor het graag

afbeelding van Heidi81
18 september 2014
Mijn kleine vent is nu 12 weken oud.
Hij slaapt al geruime tijd door 's nachts. Van 8 uur 's avonds tot 7 uur 's morgens. Heerlijk! Slapen is het probleem dus niet. Het zijn zijn wakkere momenten die lastig zijn. Hij kan niet gewoon wakker zijn.
Hij heeft gegeten, een schone luier en we hebben geknuffeld en toch kan hij dan niet bijvoorbeeld in de box liggen. Hij is dan alleen stil wanneer je hem op de arm hebt en met hem loopt. Ik heb onderhand een zere rug van dat sjouwen en ben blij wanneer hij weer in bed ligt. Maar dan moet ik zitten en kan dus alsnog niets beginnen. Volgende week moet ik weer werken. Ik heb daar ontzettend veel zin in, maar ben bang dat het voor de oppas lange dagen gaan worden.
Nog tips?
afbeelding van Heidi81
18 september 2014
Mijn kleine vent is nu 12 weken oud.
Hij slaapt al geruime tijd door 's nachts. Van 8 uur 's avonds tot 7 uur 's morgens. Heerlijk! Slapen is het probleem dus niet. Het zijn zijn wakkere momenten die lastig zijn. Hij kan niet gewoon wakker zijn.
Hij heeft gegeten, een schone luier en we hebben geknuffeld en toch kan hij dan niet bijvoorbeeld in de box liggen. Hij is dan alleen stil wanneer je hem op de arm hebt en met hem loopt. Ik heb onderhand een zere rug van dat sjouwen en ben blij wanneer hij weer in bed ligt. Maar dan moet ik zitten en kan dus alsnog niets beginnen. Volgende week moet ik weer werken. Ik heb daar ontzettend veel zin in, maar ben bang dat het voor de oppas lange dagen gaan worden.
Nog tips?
afbeelding van yvonne en siem
5 maart 2014
Hoi mary, misschien een andere fles proberen..? Kijk eens voor de dr brown fles... even lezen op internet.. deze is goed voor de darmklachten en heeft meer voordelen... of de 123 tutfles... gr yvonne
afbeelding van Mary Jaysen
6 januari 2014
Mijn jongen die werd in het ziekenhuis 2 weken lang gewoon `s nachts wakker gemaakt voor zijn fles 21 november mochten we hem mee nemen naar huis toe de eerste nacht sliep hij helemaal niet maar de dag erna kreeg hij om 11 uur zijn laatste fles en kwam pas om 10 uur de volgende ochtend voor zijn eerste fles. Dat leek voor ons een beetje lang voor een te vroeg geboren kind dus we zijn een voeding omhoog gegaan en sinds dag 2 thuis tot aan nu slaapt hij lekker van 11 uur tot 7 à 8 uur lekker door. Alleen hij heeft zijn fles veel te snel leeg hij krijgt nu 5x150ml op een dag maar hij heeft elke keer zijn fles binnen 5 minuten leeg wat kan daar aan gedaan worden?
afbeelding van DELETED_MaryeS
DELETED_MaryeS
5 januari 2014
De kleine van mij is nu 3 weken oud maar wil 's avonds niet slapen. Ze zet het dan behoorlijk op krijssen. Wie kent dit ook
afbeelding van ellen842
16 oktober 2013
Hoi Ilsje1988

Ik heb een kleine van ruim 6 weken, ze slaapt al sinds ze 2en halve week oud was ook van 's avonds elf tot s' ochtends 8.
Ik weet nog dat ik de eerste keer dat ze zo lang sliep schrok.. zo klein en dan al zo lang slapen, komt ze geen voeding te kort dacht ik.. Maar dit is ons 2e kind en haar zus kon ook zo lekker slapen. Bij de eerste was ik echt strikt met het aantal voedingen wat bij de leeftijd/gewicht paste en maakte de kleine vaak wakker voor eten.. we hebben haar ook heel lang 's avonds wakker gemaakt voor de late voeding.. tot iemand een keer zei, gewoon lekker laten slapen en kijken of ze de nacht redt.. en ja hoor ze sliep gewoon de hele nacht door. (ze was toen al wel wat ouder, rond een maand of 8.. en sliep sindsdien ruim 12 uur achter elkaar. Nu met de 2e heb ik ervan geleerd en ben ik een stuk makkelijker.. ik laat de kleine lekker slapen, als ze honger heeft komt ze wel. Ze is nu 6 weken en zit al ruim een week op 'maar' 5 voedingen.. inmiddels wel 5 van 160ml.. dus ze krijgt echt voldoende binnen. ze groeit uitstekend en drinkt steeds 'grotere' flessen leeg. Wat ik wil zeggen, volg gewoon je eigen gevoel.. en laat je kind lekker slapen.. en geniet daardoor lekker van de nachtrust die je hierdoor zelf ook krijgt.. Er zijn genoeg ouders die zouden wensen dat hun kleintjes zo lekker doorsliepen..
afbeelding van 19tal78
23 augustus 2013
Hoi Ilsje1988, onze dochter is ook met 36, 2 geboren en ik ben ook met 3 maanden van 5 naar 4 flessen gegaan. Ik moest haar ook elke morgen wakker maken en vond dat zo rot want blijkbaar had ze zelf een ander ritme. Ze slaapt sindsdien door tot half 10/10 uur. Ze drinkt natuurlijk wel meer per fles dan. Ze laat zelf echt wel merken of ze het prettig vindt en je kunt zo weer terug naar 5 flessen. Cb vond het bij ons prima trouwens, je kent je eigen kind het beste :-)
afbeelding van ilsje1988
14 augustus 2013
Ja heb ook zo iets van lekker laten liggen. Maar omdat ze 5 flessen op een dag krijgt moet ik zo gaan proppen om er 5 in te krijgen voor 22 uur snap je. En ze is nog te klein voor 4 flessen. Ze is 3 maanden nu en ze was 5 weken te vroeg geboren.
Gr.
afbeelding van mami_fati
14 augustus 2013
Hoi ilsje gwn lekker laten slapen als ze honger hebben melden ze zich vanzelf en geniet ervan want het ritme kan ook weer veranderen je hebt wel geluk met die luxe ♡
afbeelding van ilsje1988
14 augustus 2013
Hallo
Onze kleine meid is nu.3 maanden en krijgt om 22uur laatste fles. Dan ligt ze rond half 11 kwart voor 11 op bed en slaapt ze door tot 8 uur half 9 maar dan maak ik haar wakker ! Voor haar eerste fles. Dit doet ze nu al zon 5 weken zo. Maar kan ik nu beter wachten tot ze wakker word of wakker maken??
Gr ilsje
afbeelding van mami_fati
29 juli 2012
mijn dochtertje 3 maaanden slaapt al sinds dag 4 door 's nachts na de laaste voeding in haar bedje leggen en dan word ze nu rond 7 uur half 8 wakker mijn oudste dochter inmiddels 6 deed dat ook..mijn zoon nu 8 jaar daarentegen is tot zijn 2e 'snachts wakker geworden al was het voor een slokje water ..
afbeelding van liva-416989
14 mei 2012
mijn jongen begon pas met 14 maanden een beetje door te slapen en sliep juist weinig in het begin. Al dit soort verhalen en tips waren nooit van toepassing helaas... Hij is nu 2,5 jaar en rond 2 jaar is het slapen echt zoals het moet zijn, niet meer (vaak) 's nachts wakker, zelf in slaap kunnen vallen.. hij heeft heel lang gehad dat hij verlatingsangst had. Kiekeboe spelen, steeds langer weg blijven en voor je weer naar hem toe ging.. werkte totaal niet. Heb mijn gevoel meer laten spreken dan alle goedbedoelde 'deskundige adviezen' en gewoon zijn hand vastgehouden. Dat gaf hem uiteindelijk veel meer geruststelling en hoe meer hij zich ontwikkelde, hoe beter het afscheid voor het slapen gaat. Dus die verhalen van dat hij dan straks niet meer zelf kan gaan slapen is onzin.