Slaapritme van je baby

Slaapritme van je baby

Pasgeboren baby's brengen het grootste gedeelte van hun tijd door met slapen. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langere perioden achter elkaar wakker. Ook zal hij een dag- en nachtritme ontwikkelen. Ieder mens heeft zijn eigen slaapritme, dit geldt ook voor een baby. Zo slaapt ook de ene baby langer dan de andere.

Wanneer ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme?

Baby’s blijven langere perioden wakker dankzij allerlei slaapradartjes die worden ‘geïnstalleerd'. Voor die tijd kunnen ze het dus niet. Zo werkt het ook met doorslapen. Dit kan pas als je baby daar in zijn ontwikkeling klaar voor is. Dat is op het moment dat baby zo’n 6 weken oud is. Hij heeft dan een 24-uurs ritme ontwikkeld. Hij heeft geleerd om meerdere slaapcycli aan elkaar te verbinden. Zo slaapt hij langer achter elkaar. Ook zijn buikje is groter. Hij kan dus meer voeding tot zich nemen. Ook daardoor kan hij langer slapen.

LEES OOK: Als slapen niet lukt

Maar wat is nu normaal? Dat is waarschijnlijk een vraag van ouders met een kind dat een afwijkend slaapritme lijkt te hebben, in vergelijking tot zijn leeftijdgenootjes. Vooral wanneer je een kind hebt dat moeilijk in slaap komt en regelmatig (huilend) wakker wordt, is het belangrijk om te weten wanneer er precies sprake is van een probleem. Bij baby's die meer wakker zijn, ligt het vaak aan de aanpak, rust, regelmaat in plaats van aan de persoonlijkheid. De wakkere baby is vaak de oververmoeide baby. Dit gebeurt als er niet genoeg rust is of ritme is of als de baby te laat in bed ligt.

Hoe ziet het slaapritme van baby's eruit?

Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Hij slaapt af en aan. Hij is steeds maximaal 60 minuten wakker.

Naarmate je baby ouder wordt merk je dat hij steeds wat langer kan slapen en wat langer wakker kan zijn. Ook heeft hij steeds wat minder slaap nodig. Zo ontstaan er 3 slaapjes overdag. Met een vleugje regelmaat en een lekker ritme kom je dan op een mooi slaapritme uit. Hierbij komt je baby in een vast slaapritme terecht. Dat hoeven nog geen vaste slaaptijden te zijn. Wel vaste slaapmomenten. Het draait namelijk om de wakkertijden. Begin je de dag wat later, dan schuift het ritme ook op. 

Op de leeftijd van 4 maanden slaapt je baby ongeveer 14-15 uren van de 24, waarvan 10 uren 's nachts (hoeft niet achter elkaar). De uren overdag verdeelt hij over 3-4 slaapjes.

Een paar weken later ziet het er alweer anders uit: een baby van 6 maanden oud slaapt weliswaar ook 14-15 uren per dag. Maar hij slaapt hiervan 11 uren in de nacht en verdeelt de overige 3-4 uren over nog maar 2-3 slaapjes overdag. Het derde slaapje is bovendien vaak een powernap van hooguit 30 minuten. In een tijdsbestek van 6 maanden is je baby dus van af en aan slapen naar 3 redelijk vaste slaapjes gegaan.

Schema uren slaap en wakkertijden op leeftijd van je baby

Geen enkele baby slaapt even lang. Maar de tijd die ze tussen twee slaapjes wakker zijn, is ongeveer hetzelfde. Dat geeft je enigszins houvast, waardoor je een ritme kunt ontwikkelen. Goed slapen betekent dat je baby zelf in slaap valt, in zijn eigen bedje, en uitgerust en vrolijk weer wakker wordt. Huilen is een teken dat hij te kort heeft geslapen. Dit gebeurt omdat hij de volgende slaapronde niet heeft gepakt. Dit komt vooral voor als hij niet goed heeft geleerd om zelf in slaap te vallen. Goed slapen faciliteer je goed op baby’s slaapsignalen te letten. Om je daarbij te helpen is het handig de wakkertijden in de gaten te houden. 

Leeftijd

Uren slaap

Slaapjes

's Nachts

Wakkertijd

0-2 wkn

14-18 uur

aan en af

ca. 10 uur

45 min

2-6 wkn

14-16 uur

4-8

ca. 10 uur

60 min

6-12 wkn

14-16 uur

4-6

10

60-90 min

3-6 mnd

14-15 uur

3-4

10

90 min

6-8 mnd

14-15 uur

2-3

11

90-150 min

8-12 mnd

14-15

2

11

120-180 min

12 mnd

14

1-2

11

120-180 min

18 mnd

13,5

1-2

11

180-240 min

 

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Fysiek gezien is het mogelijk vanaf de leeftijd van 6 weken, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wakker worden ’s nachts is ook geen ramp. Het is een mooi veiligheidsmechanisme van Moeder Natuur en voorkomt dat baby te diep slaapt, terwijl het borgt dat baby genoeg voeding krijgt. Doorslapen betekent niet dat je baby je de hele nacht met rust laat. Het betekent wel dat baby in staat is om 5-6 uren achtereen te slapen. Het mooiste is als je baby dat natuurlijk tussen ongeveer middennacht en de vroege ochtend doet. In de praktijk zul je hem een beetje moeten bijsturen. Sommige baby's slapen door, maar doen dat bijvoorbeeld tussen bedtijd en middernacht. Fijn voor je avond, minder fijn voor je nachtrust! Zo lijkt het alsnog hij niet doorslaapt, maar hij doet het dus wel.

Als je baby na de leeftijd van 6 maanden nog wakker wordt ’s nachts, dan is er niet meteen een slaapprobleem. Eigenlijk is het vrij normaal. Zoals gezegd spelen voeding en het slapen overdag, rust en slaapritme allemaal een rol. Merk je dat je baby overdag steeds slechter slaapt of dat er maar geen voorspelbaarheid in dat ritme komt? Dat je steeds in de weer bent om hem te laten slapen of dat de nachten wel erg slaap-sprokkelwerk zijn? Dan is het slim hulp in te schakelen. Op de juiste leeftijd op de juiste manier aan het slapen werken kan dan je baby goed op de rit zetten. Daar heb je niet alleen nu, maar ook straks profijt van. Hoe ouder je baby wordt, hoe uitdagender het leren slapen. Jong geleerd is makkelijker gedaan. Als je kind heeft geleerd om door te slapen, is hij in staat om uit zichzelf weer in slaap te vallen na een kleine onderbreking. Dus zonder dat hij jou daarbij nodig heeft.

Met dank aan slaap- en onrustdeskundige Stephanie Molenaar.