Knuffelen of laten huilen

Knuffelen of laten huilen

Huilen is voor baby's één van de weinige mogelijkheden die ze hebben om contact te maken. Als jij je baby vervolgens troost, betekent dit niet dat je hem verwent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je jonge baby's niet kunt verwennen, zeker niet de eerste 6 maanden. 

Reden om te huilen

Huilen kan een lichamelijke oorzaak hebben. Heeft je baby honger, pijn, een vieze luier of darmkrampjes? Het kan ook zijn dat je baby zoch alleen voelt of angstig is. Als je baby huilt, doet hij dat niet om jou te pesten of omdat hij verwend is. In alle gevallen kun je beter even kijken en je kind troosten. Als je het huilen negeert, leer je je baby dat hij er alleen voor staat en niet kan terugvallen op jou, als ouder. Dit veroorzaakt stress.

Natuurlijk, als je baby veel huilt, is dit voor jou ook niet leuk. Maar onderzoek heeft inmiddels wel uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven hem te laten huilen. Je baby voelt zich sneller geborgen. Op de langere termijn werkt knuffelen en troosten dus voor hem - en jou - beter. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je bij élke kik direct boven de wieg moet hangen. Meestal kun je aan het huiltje horen wat er aan de hand is. Een 'ik heb pijn'-huiltje klinkt heel anders dan een 'ik ben moe, maar ik wil niet slapen'-drein. 

Een baby lang alleen laten huilen, kan invloed hebben op de mate van gehechtheid en het basiszelfvertrouwen. Gehechtheid en ook het empathisch vermogen worden beïnvloed door oxytocine. Dit hormoon wordt aangemaakt bij fysiek contact tussen ouder en kind. Dus door te knuffelen, dragen, troosten, samen slapen en het geven van borstvoeding. Knuffelen en troosten versterkt de band, vermindert stress en helpt baby’s om emoties te reguleren.

Het belang van het bedritueel

Geef je geen nachtvoeding meer, maar zit je nog met gebroken nachten? Zorg vor een bedritueel. De voorspelbaarheid is prettig voor je baby. Pyjama aan, flesje, tandjes poetsen, liedje zingen, een laatste kus en dan lekker slapen. Je kunt hiermee al beginnen als je baby circa 6 weken oud is. Je kind herkent het patroon herkennen en kan zich gemakkelijker aan slapen overgeven. Probeer het ritueel niet al te uitgebreid te maken. Het gaat om de volgorde van de handelingen, waarbij hij zich veilig voelt.

Huilbaby's

Sommige kinderen huilen erg veel. Totdat je baby ongeveer 6 - 8 weken oud is, neemt het huilen toe. Gemiddeld huilt je baby dan 2 - 3 uur per dag. Daarna neemt het meestal weer af. Slechts bij 1 op de 15 baby’s is er sprake van overmatig huilen. Van een huilbaby spreek je pas als je kind 3 weken lang, 3 dagen per week meer dan 3 uur per dag huilt. Voor de ouders is het dan een hele opgave om telkens weer de energie op te brengen om het kind te troosten.

Als je een huilbaby hebt, kan het helpen om erover te praten. Je kunt bij je huisarts of het consultatiebureau terecht. Regel af en toe een oppas, zodat je zelf ook even op adem kunt komen. Als je zelf uitgerust bent, kun je veel beter tegen het huilen.

Rust en regelmaat

Rust en regelmaat is waar alles om draait. Het is voor een baby erg belangrijk dat zijn leven voorspelbaar is. Wanneer je baby erg veel huilt, helpen regelmaat, voorspelbaarheid én prikkelreductie om het huilen te verminderen. Veel kinderen vallen in slaap als je een stukje met ze gaat wandelen in de kinderwagen of een rondje rijdt in de auto. Maar op den duur leert je kind dan niet meer in zijn eigen bedje slapen. Wat kun je wel doen?

  • Doe dingen steeds in dezelfde volgorde en op een vaste plek.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Ook in de slaapkamer: één knuffeltje in bed en geen mobiel erboven.
  • Leg je kind in bed te slapen zodra hij daar aan toe is. Gun hem zijn rust.
  • Laat een muziekdoosje spelen als je baby’s kamertje verlaat, dan is hij niet meteen zo alleen.
  • Leg een door papa of mama gedragen en ongewassen kledingstuk in je baby's bed. Als hij papa of mama ruikt, wordt hij misschien ook rustiger.

Als er écht wat aan de hand is …

Je moedergevoel laat je nooit in de steek. Als jij denkt dat er een (lichamelijke) oorzaak aan het huilen ten grondslag ligt, neem dan contact met je huisarts. Er zijn ouders van huilbaby’s die baat hebben bij osteopathie. Een manueel therapeut onderzoekt of er verstoringen zijn in het lichaam van je kind, die bijvoorbeeld veroorzaakt zijn bij de geboorte. 

Gerelateerde artikelen

Reacties (50)

afbeelding van D.ol-990650
15 januari 2019
Wat ook helpt is "white noise" opzetten, dit lijkt op geruis wat baby's horen in de buik van de moeder.
Hier helpt het heel goed bij de 2e telg!
afbeelding van happ-1325559
7 april 2018
Onze oudste van 2 was een baby dat niet sliep overdag en alleen maar huilde. Door dragen sliep hij uiteindelijk ook hielp een vast bedritueel. Daarnaast hebben we hem altijd getroost (vast gehouden) als hij huilt, zeggen niet dat hij stil moet zijn, maar dat we snappen dat het schrikken is/pijnlijk etc. Snachts wanneer hij huilend wakker wordt, proberen we hem eerst weer in bed te leggen, lukt dat niet, slaapt hij tussen ons in. Hij heeft dit over het algemeen alleen nodig als er iets is (tanden, ziek etc) iedereen benoemd altijd dat hij zo lief is, positief aandacht vraagt ipv negatief etc. Ook is hij heel lief naar kleine kinderen en totaal niet jaloers op zijn broertje die net 4maanden is. Hij is ook naar zijn broertje heel lief, zorgzaam en vrolijk.

Ik denk dat het echt helpt bij hem, dat wij hem positief benaderen, luisteren naar zijn behoeften en hij weet op ons te kunnen rekenen als er iets is.
afbeelding van dais-82830
2 december 2017
Wat een tegenstrijd. Ik begin me echt af te vragen waar dergelijke artikelen goed voor zijn. Aandacht op social media genereren door discussie uit te lokken ofzo. Wát een onzin.
afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Wat ik echt heel bijzonder vind is dat baby's allemaal dezelfde soorten verschillende huiltjes hebben, om verschillende behoeftes uit te drukken. Hier ook een grappig filmpje daarover: https://www.youtube.com/watch?v=fxV69RDDiU8
afbeelding van Naomix
10 januari 2017
Geen moeilijke keuze knuffelen! Altijd knuffelen! De enige reden dat een baby moet huilen is om aan te geven dat hij/zij wat nodig heeft of pijn heeft. Waarom zou een baby moeten huilen voor het gemak van een ouder die hun handen vrij nodig hebben. Tuurlijk soms moet je plassen of wat in de huishouding doen, maar daar zijn mooie dingen voor ontworpen zoals wippertje, draagzak/doek of zit zak bijvoorbeeld wel met aandacht en lekker kletsen of zingen tegen hun dat ze jou nog kunnen horen!
Ik vind het zo zielig voor een klein hummeltje ze snappen het niet! Laten we stil staan bij het feit: 9 maanden heerlijk warm in mama d'r buik, mama maakt een bevalling mee, verschillend voor iedereen hoe zwaar maar onze kindjes maken deze bevalling ook mee en ook zwaar voor hun, eenmaal in de wereld koud en moeten aan alles wennen. Geef hun de liefde en warmte van een knuffel, ze worden al snel genoeg groot. Ik geloof niet in verwend worden met teveel knuffelen en vasthouden inplaats van wegleggen en huilen.
afbeelding van Agapoula
6 januari 2017
Mooi verwoord lady godgilla!!
afbeelding van misseseend
27 september 2016
wanneer ons zoontje huilt halen wij hem er nooit gelijk uit. het ligt er maar net aan hoe hij huilt. soms is het meer mopperen wat hij doet. dan is hij binnen een kwartier ook weer stil. dus ik ben wel voor het laten huilen maar natuurlijk wel tot op een bepaalde hoogte. als vader en moeder zijnde kun je wel horen wat het verschil is tussen echt iets aan de hand en niets aan de hand.
afbeelding van ladygodzilla
24 augustus 2016
ik heb mijn zoon nooit laten huilen, veel gedragen, samen geslapen en >2 jaar borstvoeding gegeven. Hij kan zich prima zonder mij vermaken, slaapt nu na 2,5 jaar zelfstandig in en is altijd vrolijk. Een kind kan alleen met huilen communiceren en ik sta achter de mening van mensen die aangeven dat een kind de boodschap krijgt dat als hij of zij huilt, er toch niemand komt, dus dan heeft het geen zin meer. Lekker rustig voor de ouder, maar schadelijk voor het zelfvertrouwen van het kind. Als je geen zin hebt om op een kind te reageren of 's nachts wakker wil zijn om hem of haar te troosten, waarom begin je dan aan kinderen? Leuke poppen voor overdag, maar 's nachts tel je niet mee? En sinds wanneer is het huishouden belangrijker dan je kind? Tuurlijk, als ik op de wc zit, maak ik dat af en ook ik heb mijn dag wel eens niet. Maar ik reageer altijd op mijn kind. Verwen ik hem? Nee ik geef daarmee aan dat ik er altijd ben. Ook als ie vervelend is, ja dat corrigeer ik hem of leid ik hem af. reageren op je kind is iets anders dan geen grenzen stellen. Als ie huilt, terwijl er niets aan de hand is of als ie iets niet zo handigs heeft gedaan, dan troost of help ik hem. Is het niet heerlijk voor een kind om te weten, dat wat je ook uitspookt, je altijd bij papa en mama terecht kan? Dat het dus niet nodig is om stiekem te doen? Dat je dus ook als je puber bent, gewoon je verhaal kwijt kan, omdat papa en mama altijd van je houden? In daden, niet alleen woorden? En ja, ook ik maak fouten, maar wie niet. Alleen zorg dat je goed geïnformeerd bent. En niet door dit soort artikelen, die halfslachtig en tegenstrijdig zijn en alleen maar discussie oproepen, waarbij het belang van het kind opzij gezet wordt voor het gelijk van de schrijver...
afbeelding van rob--1054360
25 december 2015
Ik kreeg van de kraamhulp een dvd van Dunstan babytaal. Eerst dacht ik dat het onzin was, maar ik heb het toch eens gekeken en ben eens op de manier van huilen gaan letten. Sommigen moet je echt goed luisteren omdat ze op elkaar lijken, maar ik ben er achter gekomen dat er wel degelijk een punt zit in wat ze zeggen. Ik heb er echt baat bij. Ik kan het iedereen aanraden.
afbeelding van lydi-521682
7 december 2015
Wat ik altijd begrepen heb us dat laten huilen niet goed is.
Zeker niet de 1e 6 maanden.
Na die 6 maanden moet je goed kijken of het gaat om "negatief" aandacht vragen.
En ik denk dat je als moeder zelf bepaald wanneer en hoe je hier mee omgaat.
Anderen kunnen dat niet voor je bepalen.
Maar ik ben wel voor eventuele onderzoeken bij een osteopaat of homeopaat om dingen uit te sluiten.
afbeelding van driemusketiers
2 november 2015
Beste Amoina,
Ik interpreteer jouw bericht voor zover ik kan: Jij vindt het natuurlijk dat baby's huilen. Vinden veel van de deelnemers ook waarschijnlijk op dit forum. De vraag hier is in hoeverre het aanvaardbaar is om er niets aan te doen en voor hoe lang. Het is namelijk ook vrij natuurlijk om als ouder te reageren op een huilende baby. Wat voor reactie op dat huilen vind je aanvaardbaar? Dat gaat van de baby de hele dag ronddragen tot aan volledig negeren. Daar tussenin zitten natuurlijk nuances. Die heb jij vast ook. Ik ben benieuwd naar wat die nuance voor jou is.
afbeelding van Amoina Katsky
2 november 2015
Baby's horen niet te huilen, honden horen niet te blaffen en katten horen niet te miaauwen.... Klinkt in mijn oren als de natuur bevechten.
afbeelding van driemusketiers
6 september 2015
Beste MAB Roozeschoon,

Dat is nou juist precies wat ik bedoel: Je kunt best een klus hebben liggen die af moet. Dan moet een baby echt wel eens even huilen. Niets aan te doen. Dan moet hij even wachten voordat hij aandacht krijgt. Betekent nog niet dat er 'niets' aan de hand is. Ik streef ernaar zo veel mogelijk aan hem te beantwoorden, maar soms moet er nou eenmaal even iets af of ik zit in een gesprek dat belangrijk is. Dat kan zo gebeuren. Ik denk dat jij een poosje twee baby's in huis had: jouw ex en de echte baby. Hij eiste gewoon teveel van jou. Je bent maar een mens tegelijk toch? Ik zeg het soms zelfs tegen mijn kleine: mama moest even de was ophangen of even deze zin afmaken, even met de buurvrouw praten. Pak ik hem op en dan zeg wel een beetje grappend. Aaaach stoute mama he? Heeft jou laten liggen. Kom maar en dan probeer ik hem te troosten, al naar gelang wat er aan de hand is, als ik daar al echt achter kan komen. Ik weet dat de nabijheid van een ouder of lieve oppas erg fijn is als er iets is. Of dat iets nou bekend wordt of niet.

afbeelding van EdwinF
3 september 2015
Beste driemusketiers,
Ik ben het helemaal met je eens dat het huilen een functie heeft en ergens moet landen. Misschien komt dat niet helemaal in de blog naar voren, maar dat was ook niet de plaats om alles uitgebreid toe te lichten. Dat was een verkorte versie van de werkelijkheid. Op dat moment was ik er volledig voor mijn zoon en was de intentie om hem te helpen in de verwerking en zeker niet om zelf minder last te krijgen van het geluid. Ik zei ook tegen hem: ja, vertel het maar tegen me, laat je verdriet maar horen, ik wil er voor je zijn. Hij kon toen in een veilige omgeving zijn verdriet uiten en daarmee voor een deel verwerken.
Groeten en bedankt voor je reactie,
Edwin
afbeelding van MAB Rooze-Schoon
MAB Rooze-Schoon
3 september 2015
Op de laatste 3. Huilen hoort wel!! Ze kunnen nog niet praten tenslotte en in slaap huilen is nog vergeten. Mijn oudste had gewoon 7 minuten nodig en als je dan ging kijken duurde het veel langer, je kunt aan het geluid horen of het spoed eist of juist ff niet. Als je de baby in de box legt en het daarom gaat huilen is het een typisch geval van MAMMA MOET DE WAS OPHANGEN! Dus ga ff naar het plafond staren, anders wordt pappa boos dat zijn broek niet droog is morgen! (waar gebeurd) of dat de afwas niet af kwam. De hele dag op schoot is ook niet praktisch. Ik liep op een gegeven moment hele dagen met de baby in de draagzak, want pappa werd boos als ze huilde, maar ook als ik niet aan de huishouding toe kwam en dus lukte het allebei niet. Ze mocht nog geen seconde geluid maken, want dan moest ze op schoot. Dat is alleen maar frustrerend en doodvermoeiend! Voor de moeder. Met 3-6mnd huilde ze bijna 2 uur uit verveling gewoon, omdat ik niet de hele tijd met haar op schoot kon zitten. Is dat wel zoals het hoort?
afbeelding van driemusketiers
3 september 2015
Beste EdwinF,

Naar mijn idee moet emotie inderdaad de ruimte krijgen. Wat ik mis in jouw pleidooi is dat het ook een functie heeft. Het moet ergens landen, meestal bij de ouders. Zodra dat is gebeurd, volgt de erkenning: hem aankijken, aaien, gerust stellen. Het gaat om de intentie. Als die enkel en alleen is om zelf minder last te krijgen van het geluid, gaan ouders vaak sssjjjt zeggen, maar daar worden ze vaak juist onrustig van. Als je op een geruststellende manier zegt wat of vraagt wat er aan de hand is, laat je de baby uithuilen, maar niet over zijn toeren gaan. Zo wordt de baby vanzelf rustiger en is hij op een rustige manier getroost: wordt er geen emotie onderdrukt.
afbeelding van EdwinF
3 september 2015
Huilen is een van de weinige communicatiemiddelen van een baby en jij zegt dat dat niet hoort? Of begrijp ik het misschien verkeerd? Als ze huilen, is er iets inderdaad. Pijn, verdriet, honger, angst; het kan van alles zijn. Maar in ieder geval mag de emotie de ruimte krijgen. Zie ook mijn reactie een klein stukje verder naar onderen, met een verwijzing naar een blog.
Hartelijke groeten,
Edwin
afbeelding van Authentiek Ouder
3 september 2015
Mijn mening: Baby's horen niet te huilen. Dan is er iets!

Lees mee en praat mee op:
http://authentiekouder.nl/babys-horen-niet-te-huilen/
afbeelding van driemusketiers
22 juli 2015
Lavienne,

Dat is zo lief dat je dat hebt. Ik begrijp dat gevoel maar al te goed. Pak hem gewoon lekker op als dat voor jou mogelijk is, maar schroom niet hem toch even te laten huilen als je een klusje af moet maken. Je kind heeft immers ook baat bij een schoon en opgeruimd huis of een moeder/vader die goed werk aflevert bij haar werkgever of klant in het geval van een eigen bedrijf. Een kind krijgt juist van die balans vertrouwen in zijn omgeving: troosten, oppakken, maar ook de noodzaak hem even te laten wacht. Ik weet het, dat is niet zo leuk, maar soms nou eenmaal noodzakelijk omdat het leven dat met zich meebrengt. Laten huilen als pedagogische opvatting hang ik dus niet aan. Ik geloof daar totaal niet in. Op dit moment heb ik ook een lief ukkie dat veel huilt, maar hij heeft nou eenmaal buikkrampjes. Ik knuffel hem, troost hem, draag hem, maar soms moet ik.....inderdaad echt even een klusje afmaken.
afbeelding van Lavienne
22 juli 2015
Ik ben bang dat ik me baby het gevoel geeft dat ik niet bij hem wil zijn als ik hem laat huilen
afbeelding van MAB Rooze-Schoon
MAB Rooze-Schoon
30 juni 2015
Een baby leert al voor de geboorte gewoontes en dingen dus hoezo kan een baby niet verwend zijn? Het is bewezen bij mij thuis dat het weldegelijk kan. Mijn 1ste man legde de baby nooit in de box. Gevolg als hij weg was zat ik met een baby niet zichzelf niet wilde kunnen vermaken, want ik hoef niet in de box. Ik ben van ellende de was gaan ophangen met de deuren dicht en daarna was ze in 3 sec stil toen ik haar oppakte. Soms is het ff nodig. Het gezeur over goed voor de longen, ja tuurlijk en je moet niet overdrijven maar bij het eerste geluidje meteen opspringen os overdreven tenzij het een gevaar is, zoals hoesten of met spugen en dat verschil hoor je ook zonder babyphone. Aanstellerietis is aangeleerd (door pappa's) die bij ieder piepje het kind eindeloos op schoot nemen. Als je gewoon met je baby speelt in een ritueel patroon is het niet verveeld en slaapt het ook beter. Als je aan het stofzuigen bent, praat ermee, ga samen plantjes water geven (wipstoel is erg handig!) en lees een boekje voor (met grote zus) als hij/zij wakker is. Dan weten ze dat ze niet hoeven schreeuwen om aandacht maar het vanzelf toch wel krijgen, ook als ze gewoon stil zijn. Pak je kindje eens op als het niet huilt. Werkt uitstekend. En een shirt van jezelf bij de baby leggen zodat je geur bij hem blijft (was bij mijn zoons heel erg) zodat je als hij slaapt na het voeden ff kunt opstaan om te plassen.
Ofwel geef ze aandacht voor ze het vragen, dan is het toch ook goed. Mijn kinderen vonden muziek maken helemaal geweldig, de oudste speelde al klokkenspel met 2 stokken, leunend tegen de salontafel voor ze lopen kon en vanaf de 4de had ik ook een piano en dan samen spelen. Nog amper 3mnd oud deed hij al mee met zijn handjes. Kinderen snappen meer dan volwassenen vaak denken. Je moet ze alleen een keertje voordoen hoe.
afbeelding van EdwinF
23 mei 2015
Lees onze onvergetelijke ervaring in mijn blog 'Spreken is zilver, huilen is goud', te vinden via http://edwinfrericks.wordpress.com/blog/

We zijn op een geweldige manier geholpen door een professional die ook jullie kindje kan helpen. In de buik krijgt een kind voeding tot zich, maar ook emoties. De impact van die emoties in de prenatale fase (in de buik dus!) kan enorm zijn. Of wat te denken van een traumatische geboorte. Elke baby met verdriet is te helpen, ik wil je er alles over vertellen, ook over onze wonderlijke ervaring uit mijn blog. Daarin staat trouwens nog maar een deel beschreven van de bijzondere gebeurtenissen met onze zoon. Op mijn site vind je ook een verwijzing naar de persoon die ons heeft geholpen.

Heb je een huilbaby? Je hoeft niet wanhopig te zijn, het kan goed komen! Onze zoon huilde overdag weliswaar niet zoveel, maar het duurde letterlijk 2/3 uur voor hij in slaap viel, elke avond. En als hij dan 's nachts wakker werd, konden we opnieuw beginnen. En dat een jaar lang. Nadat we hulp kregen, ging het binnen een paar dagen met reuzensprongen vooruit. Ik gun jou/jullie ook zo'n unieke ervaring...

Hartelijke groeten,
Edwin
afbeelding van driemusketiers
13 mei 2015
Beste Noortje,

Ja, zo'n bui kan ook. Ik weet van een collega van mij die zei dat ze de klok erop gelijk kon zetten bij haar zoon. Die had ook altijd een bui, maar die verdween ook weer. We kunnen ook niet alles weten als ouder, al zouden we dat zo graag willen. Ik kies, net zoals jij, dan toch voor de zekerheid voor troosten. Heb ik nooit spijt van gehad.

Groetjes
afbeelding van noortje.ziskoven@outlook.com
10 mei 2015
Beste driemusketiers,

ga ik zeker doen, kan het ook niet aanzien om haar zo te zien huilen, krampjes heeft ze wel gehad maar dit is toch anders, ik probeer meestal ook vanalles, boertjes andere posities voeden etc maar het lijkt een bui ofzo..

liefs
afbeelding van driemusketiers
10 mei 2015
Beste Noortje,

Geef haar lekker jouw voeding Noortje. Krijgt ze vertrouwen van . Kijk ook even of het echt honger is wat ze heeft. Het kan ook gewoon zuigbehoefte zijn en dan volstaat een speen. Misschien heeft ze wat krampjes, kun je haar even met haar buik op jouw buik leggen. Dan hoort ze herkenbare geluiden van toen ze nog in jouw buik zat en het voelt lekker zacht. Knuffel haar lekker. Dat hebben ze zo hard nodig. Die behoefte vermindert vanzelf wanneer ze zich wat later laat afleiden doordat ze zich kan voortbewegen en je op een andere manier contact met haar hebt: stimuleren in kruipen of rollen, speelgoed ontdekken en dergelijke. Luister naar je eigen lijf en naar je kind, dan voel je het beste antwoord.
afbeelding van noortje.ziskoven@outlook.com
9 mei 2015
Ik dacht daar ook al aan, mijn dochter is 5 weken en i iedere 2,5 uur wakker voor eten snachts zeker, is het dan slecht dat ik haar dan (borst)voeding geef? dat verwarde mij inderdaad ook...
afbeelding van driemusketiers
25 april 2015
Ik vind het een erg goed artikel. Het is niet erg om de baby even te laten huilen als je bijvoorbeeld even een klus moet afmaken, je bent ook maar een mens, maar troosten is wel heel erg goed. Vanaf 6 maanden kunnen kinderen al in staat zijn het huilen min of meer bewust in te zetten. Je kunt daar rekening mee houden door in de kamer stand by te blijven en niet uit bed te halen als het weer huilt. Dit kan natuurlijk alleen als je zeker weet dat er echt niets loos is. Ik heb mijn baby's altijd bij mij op de kamer en het liefst bij mij in bed. Die geborgenheid is zo belangrijk. Als ze het ouderbed moeten afwennen omdat ze gewoonweg daar te groot voor zijn, dan kan ik, als dat nodig is, samen met hen in hun een persoonsbed gaan liggen om aan te geven dat het daar ook oké is om te slapen. Heeft al vijf keer prima gewerkt bij ons.
afbeelding van real-834044
9 maart 2015
@mriekz; laten huilen?! Waar staat dat dan?
afbeelding van naaaomiee
12 februari 2015
Ik heb toen ze jong wad tot ong een jaar haar nooit laten huilen tot dat ik zelf als een zombie rondliep omdat ik niet sliep sinds een paar keer laten huilen slaapt ze nu elke nacht 14 uur aan een stuk Door dus ik ben er ook voorstander van !
afbeelding van Mriekz
5 februari 2015
Sorry maar wat een superslecht artikel, jullie helpen mee aan schade veroorzaken aan vele babies en de band tussen hen en hun ouders. Laten huilen is compleet achterhaald! Best erg als je je bedenkt hoe veel mensen op jullie nieuwsbrief geabonneerd zijn, als ik jullie was zou ik een rectificatie doen. Tip: check de bronnen eerst. Bijv het nieuwe onderzoek dat Ouders van Nu presenteerde een aantal maanden geleden.
afbeelding van Nietjepenguin
2 februari 2015
Oh, zal ik? Ja. Toch maar. Er zijn bewijzen dat uit laten of Ferberizing babyherdentjes aantast. En ja. Dat kan later tot bindingsproblemen en al lijden. Mijn kindjes laat ik nooit huilen. De eerste sliep uit zichzelf met 5 dagen voor het eerst en met 5 weken constant door. De tweede slaapt met 10 maanden nog geen nacht door. Totaal verschillende meisjes en als ze huilen knuffel ik ze en ja, borstvoedt ik ze.
afbeelding van Lindi1988
14 januari 2015
Meestal wacht ik een half uurtje totdat ik haar ga knuffelen.
afbeelding van lady-1002334
3 januari 2015
Ik ben voorstander van niet laten huilen- als je een kind wel laat huilen kan hij/zij ook nog angst voor z'n bedje krijgen, omdat dat de plek is geworden waar hij bijv. niet gehoord is. Een baby verwacht een reactie op zijn huilen en krijgt dan vertrouwen in zijn verzorger. Ik gebruik het boek van Tracy Hogg, de babyfluisteraar lost alle problemen op. Fantastisch boek, echt een aanrader, zowel over huilen als over slapen, een voedingsschema etc. Zou elke moeder in huis moeten hebben, scheelt een hoop kopzorgen, ze heeft het wiel namelijk al uitgevonden. Tracy heeft 25 jaar gewerkt in gezinnen waar problemen waren, en duizenden baby's geholpen.
afbeelding van Niek en 2 kids
14 november 2013
Babytaal is universeel en ik snap niet dat dit zo weinig beschreven wordt?!
Veel ouders zouden gebaat zijn bij dit simpele schema welke de 5 basisklanken van de baby's toelicht.
Het is wel zo dat de baby deze klank eerst uit en als de gewenste reactie uitblijft, dan gaat de baby huilen en zal de baby daardoor niet meer 'te verstaan zijn'.

Nèh - Als je baby honger heeft, maakt het de welbekende zuigreflex die bij het voeden hoort. Dit veroorzaakt de klank ‘nèh’.
Èh - Dit hoor je wanneer er een boertje dwars zit. Dit is simpel op te lossen door je baby tegen je borstkas te houden terwijl jij rechtop zit. Klop zachtjes op de rug of billen, zodat het boertje eruit kan.
Owh - Deze klank wordt veroorzaakt door de gaapreflex, en geeft aan dat je kindje moe is.
Eairth - Dit geeft aan dat je baby een windje moet laten. Leg je baby op je borst en wrijf met de klok mee over zijn buikje.
Heh - Dit geeft aan dat je kleine het oncomfortabel heeft. Controleer of het niet te warm of te koud is, en check de luier.
afbeelding van fam foppen
13 oktober 2013
mijn baby is nu 4 maanden oud en ik kan jullie vertellen wat hier boven word genoemd klopt als een bus mijn zoon huilde 18 uur ja je leest het goed 18 uur per dag daarnaast was het zo dat hij niet meer wou slapen en waarom niet omdat zoveel huilde huilbabys hebben geen dag of nacht ritme meer en dat komt omdat wij als ouders hem alleen maar aan het troosten waren nu was er helaas ook wat aan de hand waar wij niks aan konden doen dat moest de kinderarts doen maar omdat zo prikkelbaar was en wij hem troosten steeds werd het alleen maar erger na 2 weken protocol huil baby in het ziekenhuis ging het stuk je bij beetje beter en ook zij lieten hem huilen ( wel hielden ze hem in e gaten) ik ben blij dat het nu eindelijk over is het beste is inderdaad RUST EN REGELMAAT en ja daar hoort ook huilen bij.
afbeelding van Elfrieda
8 augustus 2013
Ik vind dat je je baby niet alleen hoeft te laten als hij/zij blijft huilen, volg je gevoel, neem wat afstand of vraag wat hulp aan iemand om even op adem te komen als je het niet goed aankan om op rust te komen, maar een baby alleen laten huilen vind ik gewoonweg wreed. Geborgenheid voelen van papa of mama is belangrijk, dus zelfs al blijven ze huilen, neem ze lekker tegen je aan en blijf troosten, dat doe ik ook. De darmkrampjes kan ik niet verlichten, mijn baby huilt dan maar bij mij op de arm maar als ik haar neerleg dan huilt ze binnen no time hartverscheurend, dit kan nergens goed voor zijn!!! En pijn voelen van krampjes en ook nog een mama die haar in de steek laat? Ik dacht het niet, ik ben er voor haar, ook al kan ik niet altijd alle nare dingen wegnemen.
Slecht advies wat in dit artikel staat moet ik nog even belichten.
http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=20767&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=eeb4856f72

Baby Marloe is overleden door alternatieve therapie, een soort holding methode of therapie wat ze soms ook wel een andere benaming geven in het alternatieve circuit en dit was dodelijk voor baby Marloe, een meisje van 4 maanden oud. Een site die osteopathie aanprijst moet ook de risico's aangeven!!!
afbeelding van Killa
2 augustus 2013
Dit onderwerp blijft denk ik altijd wel vrij lastig omdat elk kind anders is.
Het dochtertje van mijn vriendin is altijd al een relaxte baby geweest, je kon haar op bed leggen en valt volgens het boekje vanzelf in slaap of dat nu meteen is of na heel eventjes (lees: 5 minuten) huilen is.
Helaas ging het bij mijn eigen dochter niet zo en kon zij, als ik haar liet huilen, een half uur aan een stuk door huilen met als gevolg dat ze zo overstuur was dat ze ervan ging overgeven.
Ik vond het moeilijk om haar zover te laten gaan en ik heb haar ALTIJD getroost, al moest ik bij wijze van 50 keer in de avond heen en weer lopen.
Super vermoeiend, vooral als alleenstaande ouder die op dat moment het huis nog recht moest trekken.
Nu mijn dochter 3 jaar is duurt het heel soms nog steeds een tijdje voordat ze in slaap valt maar ik ben er ondertussen aan gewend en hoop voornamelijk voor haar dat ze snel stabieler word in dat soort dingen.

Succes voor alle mama's, in their eyes you're a Queen!!
afbeelding van -debora-
20 april 2013
Moilightning helemaal mee eens dat elk kind anders is, en margaL we krijgen met alles te horen dat ze idd een uitzondering is ;-)
afbeelding van margaL
20 april 2013
Natuurlijk hebben jullie er goed aan gedaan haar te laten slapen. Wat een zegen!! Maar niet voor iedereen weggelegd, en ik denk dat jullie haar dus ook niet nachten hebben laten huilen (ze deed dit uit zichzelf begrijp ik). Ook zeg ik niet dat je borstvoeding moet geven, of het nou keuze is of dat het niet gelukt is, maar er zijn behalve fles ook nog borstvoedingsbaby's en in het artikel staat alleen de fles genoemd. Dat is wel van belang in het geval van laten huilen, als je een borstvoedingskind gewoon maar laat huilen, doet dat je productie geen goed. En op verzoek betekent natuurlijk ook dat als er geen behoefte is (en het kind niet ziek/suf is) je je kind natuurlijk lekker laat slapen. Heerlijk dat ze zo snel doorsliep! (Geniet ervan, eerder uitzondering dan regel ;) )
afbeelding van moilightning
20 april 2013
Ik vind het ook nogal een uiteenlopend artikel. Want ik heb 2 kinderen en deze zijn totaal verschillend qua slaap en huil gedrag ookal pas ik dezelfde rust en regelmaat toe bij allebei. Heerlijk rustig is het bij ons en ze zijn overdag lekker tevreden. Mijn dochter van 2,5 ging met 3mnd doorslapen en is daarna amper nog ooit een nacht wakker geworden met uitzondering van ziekzijn. Mijn zoontje daarin tegen is nu 10 mnd en huilt bijna elke nacht wel 3x op. Ik heb me ook vaak afgevraagd waar zou het aan kunnen liggen? Heeft hij honger? Voelt hij zich alleen? Wil hij aandacht? Maar ik ben na al deze maanden erachter gekomen dat het gewoon bij HEM hoort!! En het zal vast wel een keertje weer overgaan. Ik geef hem een slokje water en een aai over zijn bol en vertel hem dat hij het beste kan proberen te gaan slapen omdat alle mensen en kindjes slapen snachts. Meestal gaat dit goed nu. Maar het is met hem ookwel eens anders geweest. Hij schreeuwde alles bij mekaar. Tja wat doe je dan? Soms een flesje dan was het goed. Soms ook niet, schreeuwde hij daarna gewoon weer verder. Ik heb hem ookwel eens een uur laten huilen. Maar dan gingen we wel even elke 10 min bij hem kijken en een aai over zijn bolletje geven zodat hij toch weet dat we er voor hem zijn.

Ik denk dat dat zeker heel belangrijk is!! Dat je kinderen weten dat je er bent. En dat je ze wel troost!! Maar dat hoeft niet altijd op dezelfde manier te zijn.
afbeelding van -debora-
20 april 2013
Nou margaL, 1 ding Ben ik niet met je eens.... ten eerste is het niet voor iedereen weggelegd om borstvoeding te geven. Als tweede onze dochter sliep met 3 weken de hele nacht door. Maar jij beweerd en corrigeer me als ik het fout zie dat wij haar dus bewust hebben laten liggen. Dit is nooit het geval geweest. Ook met flesvoeding kregen we het advies voeden op verzoek. Onze dochter was vanaf het begin af aan overdag veel wakker, klaar wakker en een vreselijk gulzige drinker. Maar na haar laatste fles sliep ze door tot 0630/0700. Is hier dan iets mis mee? Wij vinden van niet. We mochten en mogen nog steeds van geluk spreken.
afbeelding van margaL
20 april 2013
Tja, als ze lang genoeg huilen stoppen ze ... met een reden, er wordt toch niet geluisterd... De basis van communicatie is voor een baby huilen, hoe moet hij anders je aandacht trekken? Ik mis ook borstvoeding in dit verhaal, voeden op verzoek is essentieel voor het op gang houden daarvan, of ophogen als hij meer nodig heeft omdat hij zwaarder wordt of omdat jijzelf wat te druk geweest bent... Dus hoezo met 6 weken doorslapen?
afbeelding van MiaMe
5 maart 2013
Een baby kun je niet verwennen en moet altijd getroost worden. Er komen meer en meer onderzoeken naar voren waaruit blijkt dat laten huilen ervoor zorgt dat er stresshormonen worden aangemaakt, die nog dagen later aanwezig kunnen zijn en invloed hebben op de hersenontwikkeling. Een baby hoort niet diep te slapen en al zeker niet door te slapen!
afbeelding van cpauws
28 februari 2013
Ik ben een tijdje geleden nog dit artikel (http://geborgen-wachsen.de/2012/09/07/wenn-babys-schreien-gelassen-werden-was-passiert-in-babys-korper/) op een duitse website tegengekomen. Ik vond het erg interessant, want ik wist niet dat 'het laten huilen' ook negatieve lichamelijke reacties (hormon-stress huishouden) bij de baby veroorzaakt, die op latere leeftijd nog gevolgen kunnen hebben. Ik vind het zelf belangrijk om mijn baby (op dit moment 6 weken oud) de geborgenheid en troost te bieden die het nodig heeft tijdens het huilen. En hem niet alleen te laten in zijn nood (want volgens mij huilt een baby nooit zonder goede reden). En ja, soms is het erg vermoeiend als hij niet stopt met huilen vanwege krampjes of iets wat we niet weten etc. Maar op gegeven moment word hij altijd rustig in mijn arm (omdat ie uitgeput raakt) en valt hij in slaap, waarna ik hem in zijn bedje kan leggen.
afbeelding van merelv
25 februari 2013
Ik vind het een beetje verwarrend. Moet ik mn baby nou laten huilen omdat hij dan beter leert communiceren, of moet ik mn baby nou niet laten huilen, zodat ze zich geborgen en veilig voelt?? Lijkt wat tegenstrijdig dit artikel. Kan ook zijn dat ik verkeerd zie natuurlijk.
afbeelding van -debora-
17 februari 2013
Ik ben het helemaal met moilightning eens!
Uiteindelijk stoppen ze met huilen omdat ze zó moe zijn.
Ons werd dat ook gezegd, laat maar huilen.... goed voor de longen!
Man schei uit!! Gewoon je gevoel volgen.
Je hoort verschil in huilen en daar hoor je naar te handelen.
Even huilen is niks mis mee, maar ga er nooit in mee als er word gezegd... hij/zij stopt vanzelf.
Wij hebben het geprobeerd... uiteindelijk toegegeven... we kregen er een heel ander kind voor terug!
En mensen positief! Te veel prikkels?? Luister eens naar je kind.... las even een rust periode in.
Onze dochter heeft er nooit geen last meer van gehad en is een heel makkelijk en tevreden meisje.
~Just follow your heart~
afbeelding van zbr.-167222
22 december 2012
Het kan ook lonen om eens bij een kinderhomeopaat langs te gaan.
Onze dochter iseen paar maanden lang 's avonds en 's nachts aan het krijsen geweest, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Na een homeopatisch preparaat sliep ze door vanaf nacht 1!
afbeelding van berl-626643
6 september 2012
In de top 5 die hierboven geplaatst is wordt verwezen naar 'rust door regelmaat' bij punt 1 en 2. Hierbij is het van belang dat het niet gaat om vaste tijden die aangehouden moeten worden, maar om een vaste volgorde van handelingen. Dat laatste is de regelmaat, niet een vaste tijd waarop het gebeurd. Onze baby huilde de eerste weken alleen maar, zonder dat er lichamelijke problemen waren, en deze aanpak heeft zeer goed geholpen. Lees je eerst wel goed in voordat je hieraan begint! Het omvat meer dan alleen regelmaat en prikkelreductie.
afbeelding van jufc-320698
5 september 2012
Nee... volgens mij wordt hier bedoeld dat je niet moedeloos moet worden, omdat het huilen een keer minder wordt! Het gaat om langere termijndenken. Je gaat je kindje dus gewoon troosten, maar houdt voor jezelf in gedachte: 'dit gaat een keer over'. Het heeft mij heel goed geholpen, we hadden het beneden op het whiteboard staan, haha!
afbeelding van moilightning
5 september 2012
Bedenk dat iedere baby uiteindelijk stopt met huilen.!!!!!!!! Ik vind dit niet kunnen op deze site!!!! Moet een baby blijven huilen tot hij/zij uit zichzelf stopt met huilen??? Of waar gaat dit over?? Zolang dat ze moe, uitgeput in slaap vallen en zich eraan overgeven dat er niemand is die ze komt troosten??? Een kleine baby is nog niet in staat om zichzelf te troosten.