Hoe slaapt je baby veilig?

Hoe slaapt je baby veilig?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby veilig kan slapen. Waar let je op?

Rugligging: veilige slaaphouding van je baby

Leg een baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen. Als een baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kan de baby zelf zijn slaaphouding bepalen. Op zijn rug ligt je baby het veiligst en kan hij vrij en ongehinderd ademen. Het risico dat je baby overlijdt aan wiegendood wordt zo aanmerkelijk kleiner.

Om ervoor te zorgen dat je baby op zijn rug blijft liggen, is het verstandig een trappelzak in de maat van je baby te kopen en niet één 'op de groei'. Ook is het aan te raden om de dekentjes goed vast te stoppen onder het matras. Controleer daarnaast regelmatig of je baby nog op zijn rug ligt.

Wat is de juiste temperatuur voor je baby om in te slapen?

Zorg ervoor dat je baby niet te warm of te koud wordt. Een goede temperatuur is erg belangrijk, wanneer het gaat om veilig slapen. Vooral omdat het bekend is dat een te hoge lichaamstemperatuur voor een grotere kans op wiegendood zorgt. Ook te koud slapen is niet goed voor je kind. Om het juiste slaapklimaat te creëren, moet je goed letten op de combinatie kleding, beddengoed en de kamertemperatuur.

Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 °C voldoende. In de warme zomermaanden is deze temperatuur vaak niet haalbaar en zal hij wat hoger liggen. Dit is helemaal niet erg. Houd er echter wel rekening mee bij het aankleden en het toedekken van je kind. De temperatuur van je baby kun je het beste controleren door met je vingers aan de achterkant van het nekje te voelen. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby aangenaam. De kamertemperatuur bepaal je met een thermometer.

Kijk ook naar de volgende video: De temperatuur van je baby.

Zorg dat je baby vrij ademen als hij slaapt

Zorg dat je baby vrij kan ademen. Gebruik het liefst een goed passende babyslaapzak, je kind kan zich niet blootwoelen en kan niet onder het beddengoed raken. Wil je toch een deken en laken gebruiken? Zorg dan dat het beddengoed stevig vastligt en maak het bedje 'kort' op. Dat wil zeggen: leg je baby met zijn voetjes vrij dicht tegen het voeteneinde van het wiegje of ledikant en dek hem dan toe tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed terechtkomen. Gebruik in het bed geen kussen, zijligkussentjes, babynestje, (plastic) hoofd- of zijwandbeschermers, een plasmatras, zeiltjes, tuigjes of koordjes.

Rookvrije omgeving voor je baby

De directe omgeving van je kind is rookvrij, want er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. Hoe meer sigaretten worden gerookt, des te groter het risico op wiegendood. Luchtwegaandoeningen komen vaker voor bij kinderen van rokende ouders. Een kind rookt passief mee als je als rokende ouder (borst)voeding geeft of je kind bij je in bed neemt. Het beste is: niet roken in aanwezigheid van je kind en ook niet in huis.

Waarom is het belangrijk om je baby in zijn eigen bedje te laten slapen?

Laat je baby niet bij je in bed slapen. Dit is zeker in de eerste 4 maanden een risicofactor voor wiegendood. Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen. Het risico neemt toe als ouders roken, hebben gedronken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, erg vermoeid of gestrest zijn of overgewicht hebben. Wil je je kind toch in de gaten houden, omdat hij bijvoorbeeld ziek is, zet dan de wieg of het campingbedje naast je eigen bed. Of gebruik een aanschuifbedje/co-sleeper. Dit bedje maak je vast aan het ouderlijk bed en heeft een zijwand die open en dicht kan. Maak de zijwand dicht als moeder en kind gaan slapen en als je je baby wilt voeden of troosten maak je de zijwand open en ben je direct dichtbij je baby.

Kijk ook naar de volgende video: Samen slapen met je baby. 

Gebruik geen dekbed bij een baby

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Een dekbed kan namelijk veel te warm zijn voor een baby. En het kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Een deken in een dekbedhoes kan wel, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm. onder het matras ingestopt kan worden. De hoes moet goed sluiten. Maak net als bij gebruik van een dekentje en lakentje het bedje kort op - voetjes tegen het voeteneinde.

Vanaf wanneer gebruik je een slaapzak voor je baby?

Vaak slapen pasgeborenen niet direct in een babyslaapzakje. Dat is niet nodig en ook niet praktisch. Vanaf het moment dat een baby beweeglijk wordt, is het verstandig om een slaapzakje te gebruiken. Het grootste pluspunt van een babyslaapzak is dat een kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen. Hierdoor wordt de kans op warmtestuwing en adembelemmering beperkt. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker voor een jonge baby om te draaien van rug naar buik. Hij kan zich ook niet blootwoelen. De babyslaapzak is in vele modellen verkrijgbaar. Met of zonder mouwtjes. Gewatteerd en ongewatteerd. Het belangrijkst is om een goed passende slaapzak te kopen. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn. Zo kan je kind niet in de babyslaapzak terecht komen. De babyslaapzak moet sluiten met een rits, niet met knopen. Knopen kunnen loslaten en verstikking veroorzaken. Ook kan de grootte van de halsopening variëren als een knoopje niet wordt dichtgedaan. Bij het gebruik van een gewatteerde slaapzak is ander beddengoed meestal niet nodig.

Veiligheid tijdens het slapen

Er is voldoende afstand tussen wieg of ledikant en (gordijn)koorden en snoeren. Wanneer je kind erbij kan, bestaat het gevaar dat hij hierin verstrikt raakt.

TOG-waarde: index tegen warmtestuwing bij je baby

Producten zoals dekens, babyslaapzakken, trappelzakken en inbakerdoeken krijgen een TOG-waarde mee. Deze geeft aan wat de warmteweerstand en isolatie is van het product. Je weet dan of je baby het bij kamertemperatuur niet te koud en zeker niet te warm heeft. Als je baby het te warm heeft, kan dit namelijk het risico op wiegendood verhogen. De TOG-waarden worden weergegeven in een index.

Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen 0 en 4,0. een waarde boven 4,0 kan voor een baby verhoogd risico op warmtestuwing geven. In zijn algemeenheid geldt hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en beter het materiaal isoleert. Natuurlijk zijn er ook andere omstandigheden waarmee je rekening houdt: koorts, kleding (een rompertje geeft ook een TOG-waarde af) en voorkeur. Controleer altijd regelmatig of je baby het niet te warm heeft, door met je vingers aan de achterkant van het nekje te voelen.

Alle tips nog eens terugkijken? Kijk dan de volgende video: Veilig slapen tips. 

Wil je meer weten veilig slapen? Lees verder op VeiligheidNL. Of lees ook het artikel 4x veilig slapen.