Als slapen bij je baby niet lukt

Als slapen bij je baby niet lukt

Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme als hij wordt geboren. Het is belangrijk voor hem én voor jou dat je na  zes tot acht weken een vast bedritueel inbouwt. Door de voorspelbaarheid ervan leert je baby dat het tijd is om te gaan slapen en kan hij zich ontspannen.

Het ritme van baby's ligt doorgaans tussen 5 minuten en 3 uur slaap achter elkaar. Het hangt van je kind af hoeveel slaap het nodig heeft en wat het doet als het wakker wordt. Een kind met veel energie, veel temperament, heeft veel minder slaap nodig dan een rustige, ontspannen baby. Het ene kind pruttelt 's nachts wat als hij wakker wordt en valt daarna weer in slaap, het andere haalt alles uit de kast om papa en mama duidelijk te maken dat hij wakker is.

LEES OOK: Het belang van slapen voor je baby

Bedritueel voor je baby

Een bedritueel helpt je baby beter en rustiger inslapen. Dit hoeft bij een klein kind niet heel lang te duren. Het begint bij een vaste tijd om naar bed te gaan. Vervolgens maak je een overgang van dag naar nacht: door je kind in bad te doen, pyjamaatje of slaapzak aan te trekken, een liedje te zingen en eventueel zijn speentje en een kusje te geven. Dim (samen) het licht op zijn kamertje, zodat je kind weet dat het tijd is om te gaan slapen.

Je kunt ook je ritueel beginnen met babymassage of, als je kind iets ouder is, met voorlezen van een boekje en het gedag zeggen van zijn knuffels. Of praat met je kleine nog even de dag ‘door’: wat heeft hij gedaan, wie heeft hij gezien? Niet alleen is het leuk om te bedenken wat er is gebeurd in zijn prille leventje, hij wordt ook kalm van jouw stem. Het beste is om ook het bedritueel aan te houden als je kind ergens anders slaapt.

Slaaptips

 • De biologische klok van baby’s werkt nog niet. Je helpt je baby door overdag te zorgen voor licht in huis; ’s nachts moet het donker zijn.
 • Baby’s doen ontzettend veel indrukken op. Om daarvan bij te komen, is rust belangrijk. Beperkt daarom de kraamvisite, ga niet te veel met je baby op pad en vermijd harde geluiden of fel licht.
 • Hoe beter een baby overdag slaapt, hoe rustiger de nachten verlopen. Zorg voor voldoende slaap overdag. Is je kind moe? Leg hem dan in bed, ook al is het eigenlijk nog geen bedtijd.
 • Ga overdag niet op je tenen lopen en fluisteren om je baby niet wakker te maken. Leer hem te slapen met achtergrondgeluiden.
 • Kamille en lavendel werken rustgevend. Een badproduct met zo’n geur kan dus helpen je baby in te laten slapen.
 • Geef de laatste voeding zo laat mogelijk.
 • Leg je baby wakker in bed: zo leer je hem zelf in slaap te vallen.
 • Haal je baby niet bij ieder geluidje uit bed maar geef hem de kans zelfstandig weer in te slapen.
 • Doe zo rustig mogelijk als je kind ’s nachts wakker wordt. Hoeft hij geen schone luier? Sla dat dan liever over. Doe een klein bescheiden lampje aan en ga niet met je baby spelen.
 • Blijf rustig, ook al ben je doodmoe door de gebroken nachten. Zie je het even niet meer zitten? Laat je baby dan even over aan iemand anders, zodat je zelf bij kunt tanken.

Liever niet

 • Een stukje in de auto rijden, rondlopen met je baby, wandelen met de kinderwagen of een slaap-cd. Het kan helpen, maar het probleem is dat je kind afhankelijk wordt van een hulpmiddel om in slaap te vallen. Probeer dit dus te vermijden.

Praat mee met andere moeders over slaapproblemen op het WIJ Forum.

Gerelateerde artikelen

Reacties (33)

afbeelding van vanr-1122192
7 november 2019
Joh, die babies moeten gewoon bewegen en vermaakt worden, zijn ze uitgeput slapen ze ook beter en jij ook.
Heb nu 1 stronteigenwijze allesbeterweter rondstuiteren van bijna 3enhalf en 1 lieve kleine ongetemde drukteschopper van 11 weken en allebei hypen ze mekaar op de hele dag als ik ze geen andere bezig heid geef.

Qua bezig heden doe je baby gymnastiek / spelletjes (kiekeboe/focus/huid prikkels-kriebelen) of maak zelf een show met muziek door te dansen/zingen

Mijn eerste hief haar neus op voor de helft van bovenstaande maar mijn tweede vind zowat alles prachtig als het maar aandacht is. Het is maar net wat voor kind je krijgt

En voor de rust heb ik gewoon een matras in de woonkamer gelegd en daar lig ik nou deze week met hem op, hij lekker samen met mama zonder kans om uit bed te pleuren(of ik) en we storen de rest niet en zij ons ook niet :)
afbeelding van mich-1344990
19 oktober 2019
Hallo

Onze dochter is bijna 6 weekjes oud. Overdag slaapt ze als een roos overal doorheen. Wij hebben een zoontje van 1,5 jaar die nogal aanwezig en druk is dus ze is gewend aan veel geluiden en soms ook harde geluiden om haar heen.

Bijna na elke fles valt ze in slaap en regelmatig als we haar bijvoorbeeld wegleggen in de box of boven in de wieg slaapt ze gewoon door.

Helaas zijn de avonden en nachten daarentegen drama. Meestal wordt ze rond een uur of 20:00/21:00 wakker en dit houd ze meestal vol tot een uur of 02:00/03:00.
Af en toe komt dit door kramp of de hik maar vaak is ze gewoon klaarwakker.
Als we haar dan in haar bed leggen is ze een tijdje stil maar op een gegeven moment is ze t zat. Ook valt ze regelmatig in slaap maar is ze na een paar minuten ineens weer wakker. Ook als ze na de fles in onze arme helemaal vertrokken lijkt is ze na een minuut of 5 alleen in wieg toch weer wakker.
We hebben van alles geprobeerd;
Kruiken in de wieg zodat t lekker warm is,
Inbakeren,
Badje voor t naar bed gaan,
Slaapzak aan,
Bij ons in bed, (wat ik eigen absoluut niet wil blijven doen)
Muziekje aan, (zo’n muziekdoosje)
Rustgevende muziek aan,
Baarmoedergeluiden aan,
Alles donker of een nachtlampje aan,
Elke keer dezelfde tijd de fles en hetzelfde ritueel en dan naar bed maar niks helpt.

Soms slaapt ze ineens 1 x door van fles tot fles en komt ze 2 x in de nacht maar dit is echt een uitzondering.
Nu willen we haar niet ontzettend lang laten huilen omdat we ons zoontje niet wakker willen maken (dit is al een aantal keer gebeurd en dan is het helemaal feest) maar we willen wel dat ze leert dat ze de nachten moet slapen in plaats van overdag.

Helaas lijkt t niet uit te maken of ze veel of weinig slaapt overdag.

We weten dat een baby niet gelijk doorslaapt en onze zoon heeft de eerste 12 weken bijna 24/7 gehuild dus we zijn wel wat “gewend” maar we zijn allebei nu echt bekaf, mijn man werkt de hele week en ik ben nog herstellende van een keizersnee en ben overdag alleen met de kids. We zouden zo graag wat meer willen slapen.

Iemand nog tips?
afbeelding van Shan24
27 augustus 2018
Klinkt misschien erg raar maar zoals jullie heb ik 8 jaar geleden ook gezeten mijn dochter sliep maar niet door snachts en omdat we beide toch niet sliepen ben ik gaan googlen, daar vond ik dextro poeder 1 theelepeltje door haar laatste fles heen was voldoende. Nu zouden jullie vast denken die is gek dextro daar worden ze lekker druk van nee dat is het niet het zit namelijk zo dextro houd de suikerspiegel op pijl en mijn dochter werd wakker doordat dus haar suikerspiegel met een vlaag naar beneden of omhoog schoot. Dit advies heb ik aan een kennis gegeven die met hun dochter van 7 jaar al bij meerdere slaaphuizen en ziekenhuizen was geweest en niks hielp. In eerste instantie zei ze meteen nee joh niks helpt we hebben al van alles geprobeerd maar ze is dextro (poeder) gaan halen (+/- €3,- euro) en heeft alle instanties gebeld en of een brief geschreven dat dat het was wat hun dochter hielp om door te slapen. Dus wie weet helpt het jullie ook maar moet zeggen dat ik het niet zou durven bij een nog te jonge baby. Succes allemaal en hopen op betere nacht / dag rust
afbeelding van c_di-1368132
15 maart 2018
@Vera

Waar kun je zo'n Lulla doll kopen?
afbeelding van vera-1360952
23 februari 2018
Wij hebben een hele lange periode gehad, waarbij onze dochter slecht sliep. Eigenlijk vanaf het begin al van alles geprobeerd. Uiteindelijk kwamen we er achter dat ze gewoon niet vanzelf in slaap wilde vallen en ons in de buurt wilde hebben. Wij zijn sowieso geen voorstander vann een baby te lang laten huilen, maar we konden haar natuurlijk ook niet 24/7 in onze armen houden. We sliepen zelf niet eens meer! Toen kwamen we uiteindelijk via een artikel op de Lulla doll. Dat heeft ons echt geholpen! Een knuffel/pop met een opgenomen ademhaling en hartslag die automatisch uit gaat na 8 uur. Wij hebben de pop toen via internet besteld. Toen wij hem binnen kregen, hebben wij de pop eerst lang bij ons gehouden, zodat ze naar ons zou gaan ruiken (dat raden ze ook aan). Daarna voor het eerst bij onze dochter in haar bedje gelegd. Wonderbaarlijk genoeg hielp het! Ze sliep sneller en vaster. Uiteindelijk na een tijd hoefde we de pop niet eens meer 'aan te zetten' en werd Lulla gewoon een van haar lievelings-poppen..

Maar nu de tweede op komst is, toch maar even stiekem kijken naar de oude vertrouwde traditionele tips! Bedankt hiervoor :). We gaan het eerst weer zo proberen. En anders toch: Lulla!

(Gelukkig toch nog een tip kunnen meegeven aan de ouders met slapeloze nachten :) hihi
afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Bedankt voor de tip Noaa!
afbeelding van Noaa
30 september 2017
Ze vielen als roosjes in slaap bij dit geluid
https://youtu.be/_Ix1CXgdPBM
afbeelding van Noaa
30 september 2017
Dit hielp enorm! Zodra k dit aandeed waren allebei mijn zoontjes lekker vredig stil

https://youtu.be/_Ix1CXgdPBM
afbeelding van wend-1001288
24 mei 2016
Onze dochter nu 1 jaar die sliep ook erg slecht, een baby huilt niet zomaar. En nee wat ik dacht verborgen reflux ma ben erg slecht geholpen, constant aangekaart ma consultatiebureau arts doet niks! Tip was in een draagdoek, klossen onder de poten van het hoofdeinde en zelfs bij je laten slapen! Doodop waren we.... langzaamaan is het een beetje beter geworden! We hebben veel geduld gehad maar achteraf was ik liever doorverwezen naar een kinderarts!!! Zij heeft onnodig pijn gehad en wij zijn uitgeput! Consultatiebureau zei maagzuurremmers helpen niet bij een baby... nou bij mijn man helpen ze prima!! Erg jammer van onze kostbare baby periode met haar!
afbeelding van Jarinda Kriekaart
2 december 2014
Onze zoon sliep ook heel slecht in het begin. Wij zijn bij een chiroptactor geweest dat scheelde al heel veel. En inbakenen deed echt wonderen! Nu slaapt hij heerlijk strak in een doek gewikkeld speen in zn mondje en doekje ervoor zodat hij die niet gelijk uit kan tuffen.
afbeelding van kimdenissen
3 juni 2014
Lieve moeders, een tip die te proberen is.zelf ook herkenbaar wat jullie meemaken. Bestel eens sab simplex.werkt geweldig!!! Is te bestellen via internet. Google sab simplex en bestel via st.jozefapotheke.in nl niet verkrijgbaar. Een tip maar werkt perfect
afbeelding van zbr.-167222
26 mei 2014
Dag Roswitha,

Het ene kind heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan het andere, dus het hoeft niet per definitie slecht te zijn. Als ik het zo lees is je dochter erg op de omgeving gericht. Je zou kunnen proberen haar 's morgens wakker te houden en haar rond de middag op bed te leggen. In plaats van twee slaapjes overdag dus alleen een middagdutje van 1,5 - 2 uur.
Is de kamer goed donker? Donker zorgt voor de aanmaak van melatonine, wat het slaapritme beïnvloed.
Kom je er niet uit en is het problematisch, ga dan eens langs bij een (kinder)homeopaat. Kinderen reageren vaak erg goed op homeopathie.
Succes!
Monique
afbeelding van Roswithaa
24 mei 2014
Hoi mijn dochter is nu bijna 4 maand oud slaap de nachten goed door gaat s'avonds rond 8 uur half 9 naar bed toe en is er dan pas de volgende ochtend rond half 7 weer. maar nou was mijn vraag ze slaapt overdag gewoon niet meer alleen in de ochtend maar dat is hooguit tot 10 uur half 11.. daarna wakker tot s'avonds met bedtijd ik hoor namelijk van heel veel mensen dat het niet goed is dat ze zoveel wakker is overdag maar geen idee hoe ik haar in bed moet krijgen ze vecht tegen haar slaap of van die kleine hazeslaapjes van 5 tot 10 min. Iemand tips?
afbeelding van WesterM
24 april 2014
Hoi Meijtje,

Sorry, geen tips... Wel een hoop ervaring met een meisje met een kop er op.... Vanaf dat ze was geboren al. De ouderwetse zuster in het zkh die haar de 1e keer in bad deed waarschuwde ons al dat we hier wat mee gaan krijgen.... Als baby sliep ze erg weinig en de eerste 4 maanden heeel veeel huilen.... Gelukkig sliep ze wel al door toen ik weer aan het werk moest, helaas was dat dan ook het enige dat ze sliep, buiten wat hele korte hazenslaapjes....

Ze is nu 3 jaar oud en het slapen blijft een aandachtspunt, bij het peuterschap komt haar kopje weer helemaal boven water. Probeert alles naar haar hand te zetten. 's Avonds haalt ze haar hele repertoire te voorschijn en 's ochtends maakt ze om 6 uur de haan wakker zullen we maar zeggen....

Ik heb mij voorgenomen het positieve er maar van in te zien, want veranderen kun je er weinig aan. En het negatieve vreet allemaal energie, die ik nu met mijn 2e heel hard kan gebruiken...;) Deze slaapt continue, of het nu dag of nacht is, maar o wee als hij langer dan 3 uur zonder voeding moet doen.... Met 6 maanden is dat nog steeds geen door hem geaccepteerd feit;) Maw nog veel gebroken nachten.

Ik hoop dat jouw dametje snel besluit dat slapen het heerlijkste is dat er bestaat... en anders veel succes....
Troost je met de optie dat als ze straks 18 is, jij gewoon met de stofzuiger naast haar bed gaat staan om 5u op zondagochtend;)

Groetjes, Michelle
afbeelding van WesterM
24 april 2014
Hoi Meijtje,

Sorry, geen tips... Wel een hoop ervaring met een meisje met een kop er op.... Vanaf dat ze was geboren al. De ouderwetse zuster in het zkh die haar de 1e keer in bad deed waarschuwde ons al dat we hier wat mee gaan krijgen.... Als baby sliep ze erg weinig en de eerste 4 maanden heeel veeel huilen.... Gelukkig sliep ze wel al door toen ik weer aan het werk moest, helaas was dat dan ook het enige dat ze sliep, buiten wat hele korte hazenslaapjes....

Ze is nu 3 jaar oud en het slapen blijft een aandachtspunt, bij het peuterschap komt haar kopje weer helemaal boven water. Probeert alles naar haar hand te zetten. 's Avonds haalt ze haar hele repertoire te voorschijn en 's ochtends maakt ze om 6 uur de haan wakker zullen we maar zeggen....

Ik heb mij voorgenomen het positieve er maar van in te zien, want veranderen kun je er weinig aan. En het negatieve vreet allemaal energie, die ik nu met mijn 2e heel hard kan gebruiken...;) Deze slaapt continue, of het nu dag of nacht is, maar o wee als hij langer dan 3 uur zonder voeding moet doen.... Met 6 maanden is dat nog steeds geen door hem geaccepteerd feit;) Maw nog veel gebroken nachten.

Ik hoop dat jouw dametje snel besluit dat slapen het heerlijkste is dat er bestaat... en anders veel succes....
Troost je met de optie dat als ze straks 18 is, jij gewoon met de stofzuiger naast haar bed gaat staan om 5u op zondagochtend;)

Groetjes, Michelle
afbeelding van Meijtje
4 februari 2014
Mijn meid ondertussen 16 maanden slaapt nog steeds weinig. Het is gewoon een kind wat weinig slaap nodig heeft. Ze is een stuk vrolijker sinds ze kan lopen. Ze wordt nog 3 a4x per nacht wakker. En staat om 5.00 recht op in haar bed. Dat wordt waarschijnlijk pas beter als ze naar school gaat..... Of niet...
afbeelding van leolaan85
4 februari 2014
Wij hebben met onze zoon die nu 6 weken is ook steeds gedoe gehad in de nacht. Nu ben ik een week lang hem eerst in badaan doen 's avonds dan de fles geven en inbakeren. Dit vond ik eerst heel erg zielig, maar hij reageert er goed op. Afgelopen nacht zelfs 7 uur achter elkaar geslapen. ...
afbeelding van elis-766476
8 september 2013
Wij hebben het geluk dat ons mannetje van 3,5 maand vanaf het begin s nachts al door slaapt. Alleen overdag is het een ramp. Meneer probeert zich zelf wakker te houden. Soms met geluk viel hij van het spelen wel in slaap. Sinds een week leeg ik hem gewoon in bed als ik merk dat hij moe wordt. Het duurt dan wel zeker 20 minuten met een hoop gekrijs, maat daarna slaapt hij wel. Bevalt mij goed en hem ook. Je moet er alleen tegen kunnen om hem zo te laten huilen.
afbeelding van Meijtje
5 april 2013
@csis mijn kleine is nu 6 maanden en het begint nu een beetje over te gaan. soms is ze nog wel 27x per nacht wakker, niet dat ik er 27x uit ga maar ja, wakker word ik toch. Het gaat nu wat beter omdat ze op haar buik slaapt, sinds ze dat doet komt ze nog maar 2x hooguit 3 per nacht.
Mijn kleine meid is ook zo'n druk persoontje en in het begin een huilbaby. Overdag slaapt ze 2 hazenslaapjes van 15 minuten met geluk 30 en stribbelt ook tegen de slaap. Net of ze bang is om in slaap te vallen. Het is slopend ik weet het. Ik had haar in het begin in een wiegje naast me staan en ik had een shirt die ik aangehad heb om haar matrasje getrokken daar lag ze op en ik had mijn hand in de wieg. Zo wilde ze ook wel wat slapen en in de buidel ook. Maar ook zo kon ik niet slapen.

Maar later eten, ander eten, pap, water, warmer, kouder, enz enz enz hielp allemaal niet. Nu ligt ze op haar buik en ja hoor ze slaapt..... Had ik dat maanden terug geweten, dan had ik haar al eerder op haar buik gelegd. Ik en heel mijn familie zijn buikslapers. Ze lag gewoon niet lekker. Ze draait om en het jammeren, roepen en huilen stopt jeeej. Nu nog om 22.30 wat pap (ze eet steeds beetjes, maar ze gooit haar mond op slot als ze genoeg heeft, dat heeft ze al vanaf het begin) en om 3.00 wat water, en dan is ze om 6.00 wakker :-) dat is niet zo erg, als ik moet werken ga ik er toch om die tijd uit. Het wordt nog wat.
afbeelding van csis-717646
21 maart 2013
Ik heb hetzelfde probleen met me dochtertje van 2 maanden
Gillen en helemaal overstuur als ik haar in bedje wil leggen
Vervolgens ben ik dan minimaal een half uur bezig om haar te troosten
Overdag slaapt ze ook bijna niet, ze vecht tegen haar slaap
Soms valt ze in slaap maar dat duurt dan ook maar 10 tot 30 minuten
Verder is ze ook heel druk de hele dag kwa begeging en brabbelen
Wat ik nu al wel 2 weken tegen de regels in doe is bij mij in bed
Dan slaapt ze gelukkig wel. Nu ligt ze ook heerlijk tegen me aan geplakt
Maar zelf slaap ik hierdoor niet
Zou graag weer lekker willen kunnen draaien in bed zonder na te denken en lekker tegen me vriend aan kruipen
afbeelding van csis-717646
21 maart 2013
Ooh ik heb het zelfde met mijn dochtertje van bijna 2 maanden
Af en toe weet ik het niet meer wat ik moet doen
Overdag vertikt ze het om te slapen, ze vecht er echt tegen
In haar bedje wil zo ook absoluut niet
Nu heb ik haar bij me in bed liggen snachts dan slaapt ze wel redelijk
Weet dat t niet mag maar moet toch iets doen om haar in slaap te krijgen
afbeelding van zbr.-167222
1 februari 2013
Voor een homeopaat heb je geen verwijzing nodig en de meeste aanvullende verzekeringen hebben wel een vergoeding voor alternatieve zorg. Maar je kunt natuurlijk wel je huisarts vragen of hij/zij er een kent. Je kunt ook informeren bij de http://www.nvkh.nl/ (beroepsvereniging) of googlen op homeopaat en je woonplaats. In Amsterdam ken ik deze: http://www.betermethomeopathie.nl/
Niet te lang mee blijven lopen, je gaat er zelf ook aan onderdoor!
afbeelding van Meijtje
1 februari 2013
Gelukkig ben ik niet de enige met het probleem. Alles aan het proberen. Afgelopen nacht 14x en dan moet ik werken en mijn man is alleen in het weekend thuis. Gelukkig houd ik in mn achterhoofd dat zij er niets aan kan doen. Ze probeert het echt wel. Ze heeft ook geen uitslag of iets. Overdag is her huilen wat minder afgelopen week, ongeveer 3 uur overdag, maar het blijft een ramp als ze wakker wordt of niet wil slapen. Ik weet dat mn mam met mn zus 4 jaar zo gelopen heeft. Die had ook echt alles geprobeerd, dat hoop ik toch niet :(

O ja wat betreft fles, niet meer dan 80 a 90, met geluk 100 a 110 cc, meer drinkt ze niet, met of zonder pap maakt niet uit. Meer krijg je er ook niet in. Want dat spettert ze alles uit haar mond of laat het haar nek inlopen. En daar is ook weinig aan te doen. Ik ken moeilijk een trechter pakken, dus dikke papfles haalt niets uit.. jammer genoeg
afbeelding van Meijtje
31 januari 2013
Kinderhomeopaat is misschien een oplossing. Een inenting heb ik nog niet gegeven, kijk ook eens op kritischprikken. Ze krijgt einde van deze maand haar eerste dtp en dan 2 maanden later en dan 6 maanden later. 2 maanden daarna krijgt ze de bmr. Ben gek je laat toch geen 20 verschillende ziektes in 1x inenten. Dat kunnen wij als volwassen voorkomen niet aan, laat staan een 2 maanden! Oude baby, ben gek en zeker ook niet zo snel achter elkaar. Ik ben er fel op tegen. Ik vind Nederland er in doorgeslagen (en mensen dat is mijn mening, brand mij er aub niet op af). Daar kan het dus nog niet van zijn, ze kunnen er ook hersenhuilen van krijgen. Dan krijgen ze een hoofdpijn nog erger dan migraine en kunnen ze het ook een hele dag op het krijsen zetten. Bij onze meid lijken het ook paniek aanvallen als ze wakker wordt. Al ligt ze in mn armen na een half uur tot uur slapen en daarna wordt ze echt lecht wakker. Zolang ze niet lekker in haar vel zit gaan we ook geen extra stress geven door in te enten. Er is nu al geregeld geen land mee te bezeilen, laat staan dan. Mijn man heeft een week vakantie dan om haar op te vangen. (normaal is hij een hele week op de kazerne en ben ik alleen met haar)
afbeelding van Marion84
31 januari 2013
Mijn meisje is nu bijna 11 maanden en slaapt nog niet door. Ze heeft vamnaf 3 tot ongeveer 5 maanden wel redelijk doorgeslapen, daarna echt niet meer. Ik moet er iedere nacht vaak uit, vier keer eruit is een goede nacht voor mij. Ik heb ook veel geprobeerd al, laten huilen, niet uit bed laten, overdag meer in bed leggen. Maar overdag heeft ze nooit veel geslapen, ze doet echt hazeslaapjes.
Nu wil ze soms wel snel in slaap vallen als ik 's nachts bij haar bed, mijn hand even op haar hoofdje leg. Maar zodra ik weer in mijn eigen kamer ben, zet ze het op een krijsen.
Nu blijf ik vaak ook bij haar staan hoor tot ze in slaap valt. We hebben ook een duidelijk avondritme, eten, nog even spelen, in bad, boekje lezen, flesje en naar bed.
Ik ben ten einde raad, ik ben doodop en geloof er haast niet meer in dat ze ooit gaat doorslapen.
Ik las iets bij iemand over een kinder homeopaat? Kun je daar gewoon zelf naartoe of moet je daarvoor een verwijzing hebben?Iemand nog andere tips??afbeelding van zbr.-167222
31 januari 2013
Wij hebben ook zo'n probleem gehad met onze dochter. Wel 2 tot 3 maanden lang waren we elke avond en nacht met haar in de weer. Ze viel wel in slaap, maar werd na een uur wakker en krijste de boel bij elkaar zonder aanwijsbare reden. Alles wat opvoedkunding verantwoord en onverantwoord was hebben we geprobeerd. Zowel wij als zij hadden uiteindelijk overdag wallen onder onze ogen. Tot we bij een kinderhomeopaat zijn geweest. We kregen een middel mee en vanaf nacht 1... heerlijk geslapen. Behoudens af en toe de gebruikelijke dingen zoals tandjes. We hebben nog een keer van potentie gewisseld (dunnere oplossing, minder vaak toedienen), hoe lang we door moeten gaan weet ik niet. Maar ik weet wel dat het werkt. Dus mijn advies is: ga eens te rade bij een goede (kinder)homeopaat in je omgeving.
Daarnaast zou je je kunnen verdiepen in vaccinaties. Vaccineren bij 2/3 maanden is niet zonder risico. Mogelijk heeft je dochter wel een gevoeligheid voor een van de hulpstoffen. Meer info bijvoorbeeld: http://www.vaccinatiesdoorgeprikt.nl
afbeelding van dapperedodo
16 januari 2013
Ik leg haar, ja ik weet het, tegen alle regels in ook gewoon naast me in bed hoor. Mevrouwtje vindt het heerlijk en zo pakken we nog een paar uur slaap.
Overdag slaapt ze ook weinig, 30 minuten per keer, hooguit twee keer op een dag. Maar 's avonds om half 7 gaat ze naar bed, slaapt dan tot 23.30 uur, krijgt een enorme papfles van 220 cc en slaapt dan van 23.45 tot een uur of 6. Dan moppert ze, pluggen we er vlug en in stilte een speentje in en slapen we allemaal verder.
Ik moet zeggen, sinds ze op haar eigen kamertje slaapt horen we haar minder en lijkt ze beter te slapen. Misschien werd zij ook wel wakker van onze slaapgeluiden, wie zal het zeggen?
Ze krijgt ook een neusspraytje voor het slapen gaan, vanwege een voortdurend verstopt neusje. Al die dingetjes bij elkaar slapen we toch bijna 7 uur aan 1 stuk en op goeie dagen nog veel langer.
Ze heeft een nachtlampje en een knuffel met grote oren. Die legt ze dan zelf over haar oogjes. Wanneer ze niet wil slapen ga ik boven een beetje was opvouwen of zet de tv aan in de andere slaapkamer, zodat ze denkt dat ik daar ben.
Meisjes met temperament hè?! Maak je niet teveel zorgen, als ze echt moe is gaat ze heus wel slapen. En je kunt haar best eens voor de tv leggen terwijl je zelf nog 1 oog dichtdoet.
afbeelding van Meijtje
15 januari 2013
hoi dappere dodo,

Ja ons meisje heeft het snel koud. ze dubbel dek en een slaapzak aan. dat vindt ze wel heerlijk. eerst werd ze nog meer wakker, maarsinds het warmer kleden is het al minder geworden. Als we nog warmer doen, dan gaat ze meer huilen. Misschien nog meer balans hierin zoeken. Misschien dat het helpt. Ik woon ook in een nieuwbouw woning super geisoleerd. Maar het kan alsnog kil worden snachts. Het is inderdaad een ramp. Vannacht weer wat beter maar 2x

hoi celine,
reflux was al naar gekeken, dat heeft ze alleen als ze zich helemaal over de piep geholpen heeft en echt blauw aanloopt van het krijsen. De voorkant van het matrasje is al hoger dan de andere kant. Dit was al vanaf 2 weken, omdat we daar eerst ook aan dachten.

Hoi TrendyMommy,
Ze slaapt bij ons op de kamer. In haar eigen kamer gaat het nog niet. we zijn hier overdag wel mee bezig, maar steeds een half uurtje slapen en weer vrolijk wakker. mijn man zit door de weeks op de kazerne, dus ik sta er dan alleen voor. ik slaap vaak met mijn hand in de wieg, dan slaapt ze redelijk, nog niet lang, maar wat meer. laten huilen is geen optie, want ik moet ochtenden werken. en ligt ze te krijsen.

heeft ze misschien niet zoveel slaap nodig? had ik ook niet als kind zijnde... maar ik sliep wel meer dan deze dame :)
afbeelding van TrendyMommy
15 januari 2013
heb je geprobeerd haar in bedje te leggen en naast haar te blijven zitten, om haar te laten zien dat er niks ergs aan de hand is.
Dit hadden wij ook, en we hebben nachtenlang in een stoel naast haar gezeten, puur om haar te laten slapen. Papa sliep zelfs op de grond naast haar :D
En op het moment dat we wegliepen werd ze wakker en krijste ze de bel bij elkaar, maar we deden echt ons best om haar zo weinig mogelijk uit bed te halen.

het heeft wel even geduurd, maar inmiddels slaapt ze alleen, de hele nacht door.
ik leg haar zelfs wakker in bed en doe het licht uit en deur dicht. ze is nou eenmaal gewend dat er niks aan de hand is, en dat mama altijd terugkomt.

blijf het volhouden!

Mama heeft een beauty&baby site: http://trendymommy.nl/
Hier vind je dagelijks blogposts over mooi zijn en mama zijn! 

afbeelding van dapperedodo
14 januari 2013
O, en we wonen niet in een blokhut of stacaravan hoor, in een splinternieuw supergoed AAA+++ geïsoleerd huis waar het altijd minstens 20 graden is.
afbeelding van dapperedodo
14 januari 2013
Hoi Meijtje,

Is dit een klacht van de laatste weken? Bijvoorbeeld sinds de kou? Ik heb het namelijk 2 keer gehad zo'n periode van niet slapen. De eerste keer was ze een paar weken oud, midden in de hittegolf. Je krijgt dan het advies "beter iets te fris gekleed dan te warm". Dus zij lag keurig in een zomerjurkje. Dagenlang gillen, alleen stil in je armen. Per toeval kwamen we erachter dat ze het waarschijnlijk niet behaaglijk had, al was haar temp gewoon goed.
De tweede keer dat ze 2 nachten achtereen brulde was in oktober/november. Een lekker warme slaapzak deed wonderen. Ze moppert nog steeds wanneer het buiten echt koud is. Ter illustratie: mijn dochter van 6,5 maand slaapt in een romper met mouwen, een pyjama met voetjes of sokken, een winterslaapzak met mouwen van C&A, zo'n ledikantdeken van Jollein en een dunne zomerdeken eroverheen. Haal ik een van die dingen weg dan is het gedaan met mijn nachtrust en die van haar.
Ik hoop dat je hiermee geholpen bent, want je raakt de wanhoop nabij.
afbeelding van xxcelinexx
13 januari 2013
Hoi meijtje, misschien is er iets meer aan de hand?ons dochtertje is sinds een week alleen maar aan het schreeuwen en vooral als ze in de box of in bed ligt nou zijn we er via de huisarts achter gekomen dat ons meisje reflux heeft en waar ze het meeste last van heeft als ze plat op haar rugje ligt en het maagzuur dus makkelijk terug loopt in de keel en dus heel erg brand.nou hebben we goede medicijnen en haar bedje en de box staan schuin nou slaap ze weer een stuk rustiger ik wil niet zeggen dat jullie dochtertje dit ook heeft maar misschien kan de dokter haar goed onderzoeken en misschien achterhalen waarom ze zoveel huilt en niet in slaap komt.heel sterkte en succes.
afbeelding van Meijtje
13 januari 2013
En als dit alles met een kind van ruim 3 maanden niet werkt? Ze slaapt elke keer 30 minuten. Als je haar wakker weg legt is het krijsen, ook na een half uur ( ja een keer uitgeprobeerd) Na een 10 minuten waar het huilen wat dan krijsen is geworden, toch maar weer uit bed en troosten, want dan loopt ze ondertussen blauw aan. Eerder uit bed, wordt ze wel stil, maar slaapt niet, terug leggen is gelijk weer huilen. Na wakker worden is ze hysterisch, dus die gaat niet meer vanzelf slapen en is geen land mee te bezeilen. Met geluk komt ze 2x per nacht, met pech 4 a 5x.

Dus zelfstandig in slaap vallen.... soms in de box tijdens het spelen per ongeluk. Als ze dreigt in slaap te vallen, de meest gekke dingen doen om wakker te blijven en krijsen. genoeg geluid om haar heen overdag en rustig in de avond, badje vroeg of laat maakt niet uit, dat hebben we alle 2 al voor een 2 weken geprobeerd. We proberen haar elke dag op dezelfde tijd naar bed te krijgen.Dag en nacht wordt aangegeven met licht en donker.

Niets werkt er zit een kop op onze meid en inderdaad afgeven is soms het enige wat kan.
Zijn er nog andere tips wat misschien wel voor onze meid gaat werken??
Er zit ritme in de dag behalve in haar slaap/eet ritme omdat ze borstvoeding on demand krijgt (al is dat al redelijk op vaste tijden). de RRR is hier in huis al van kracht, maar daar trekt zij zich nog steeds niets van aan en haar slaap patroon wordt niet beter.

Wie o wie heeft dit ook, of weet er iets op....