4x veilig slapen voor je baby

4x veilig slapen voor je baby

Veel mensen om je heen hebben een mening over het veilig laten slapen van je baby. Maar hebben ze ook gelijk? Belangrijk om dat zeker te weten, want in Nederland sterft nog altijd één baby per maand aan wiegendood. Daarom hieronder de 4 belangrijkste adviezen van VeiligheidNL.

Als ik mijn baby in bed leg …
 
Bekijk ook deze video

 

Veilig slapen 1: Mijn baby slaapt op de rug


Op de rug slapen is de veiligste slaaphouding voor je baby. Op de zij of op de buik slapen wordt sterk afgeraden zolang je baby zichzelf nog niet snel en gemakkelijk kan omdraaien. Je baby kan dan namelijk met de mond of neus tegen het matras aan komen te liggen en daardoor niet goed  ademen. Producten als ‘ventilerende matrasjes’ bieden geen garantie dat een baby wel kan doorademen, hoewel dat soms wel gezegd wordt. Ook op deze matrassen blijft het advies om je baby op de rug te laten slapen. 
 
Veel ouders zijn bang dat een baby zich kan verslikken als het op de rug ligt, bijvoorbeeld als je kind veel last heeft van reflux. Maar de kans op verslikken is niet groter bij het slapen op de rug dan bij het slapen op de zij of buik. Maak je je zorgen dat je baby een scheef of plat hoofdje krijgt van het slapen op de rug? Ook daar zijn tips voor. Leg je baby de ene keer met het hoofdje naar rechts en de andere keer met het hoofdje naar links in bed. Ook tijdens het voeden en in de box kun je de houding afwisselen. 
 
Zodra je baby zichzelf snel en gemakkelijk van de rug naar de buik en weer terug kan omdraaien, mag hij ook op de zij of buik slapen. 
 
Tip Als je baby wakker is, is het juist goed om het op de buik te leggen. Blijf er dan wel bij. 
 

Veilig slapen 2: Mijn baby slaapt in een eigen bedje


Je baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje. Eén van de moeilijkste tips om vol te houden, want je moet sterk in je schoenen staan om je kleine in zijn eigen bedje te leggen als hij maar blijft huilen en pas rustig wordt bij jou in bed. Of als hij tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt (of jijzelf natuurlijk). Toch is het belangrijk om je baby in een eigen bedje te leggen, zeker als je baby jonger is dan vier maanden. Jouw bed is geen veilige plek. Je baby kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens komen waardoor hij niet goed kan ademen. Bovendien kan jij of je partner in je slaap op je baby rollen, juist als je zelf ook moe bent. 
 
Het is heel begrijpelijk dat je je baby dicht bij je wilt houden. Je kunt het bedje (het eerste half jaar) dan ook zo dicht mogelijk bij je eigen bed zetten. Of gebruik een aanschuifbedje of co-sleeper.
 
Tip Zet een wekker wanneer je voeding geeft . Dit herinnert je eraan om je baby terug te leggen in zijn eigen bedje, mocht je onverhoopt in slaap vallen.
 

Veilig slapen 3: Mijn baby slaapt in een slaapzak


Je baby begint vaak al binnen een paar weken lekker beweeglijk te worden. Dan is een babyslaapzak de veiligste optie. Zorg dat de slaapzak goed past, dus niet te groot of te klein is. Want als de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan je baby in de slaapzak terecht komen. Er zijn al hele kleine maten te koop en voor elk seizoen zijn er geschikte slaapzakken.
 
De voordelen van een babyslaapzak
● Je baby kan niet met het hoofdje onder het beddengoed terecht komen.
● Jonge baby’s rollen minder makkelijk naar de buik.
● Je baby kan niet bloot komen te liggen.
● Je baby kan moeilijker uit bed klimmen. 
● Tijdens de voeding blijft het in de slaapzak warm, dus hoef je je baby niet terug te leggen in een koud bedje. 
 
Tip Gebruik je toch liever beddengoed dan een slaapzak? Een laken met dekentje is een goed alternatief. Belangrijk is dat deze kort en stevig zijn opgemaakt, met de voetjes bijna tegen het voeteneinde aan. Zo kan je baby niet met het hoofdje onder de deken komen.  
 

Veilig slapen 4: Mijn baby slaapt in een leeg bedje


Grote knuffels in bed lijkt gezellig, maar ook hiervoor geldt dat je baby er met zijn gezichtje tegenaan kan komen te liggen waardoor hij niet goed kan ademen. Hetzelfde geldt voor babynestjes, zijligkussens en hoofdbeschermers. Het klinkt saai, maar een leeg bedje is het veiligst. Wanneer je baby wakker is, mag het uiteraard wel met een knuffel spelen. 
 
Tip Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.       
 
Meer weten over veilig slapen? Lees verder op VeiligheidNL
 
Bovenstaande tips, adviezen en richtlijnen zijn gebaseerd op de Landelijke JGZ-richtlijn Preventie wiegendood