Waterpokken bij je baby: symptomen en behandeling

Waterpokken bij je baby: symptomen en behandeling

Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.

Wat zijn de symptomen van waterpokken bij je baby?

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicela virus. Na besmetting duurt het zo'n 13 tot 18 dagen voordat je de eerste klachten krijgt. Het virus zit in de keel en de neus. Door niezen, hoesten en praten wordt het verspreid. Voordat de kenmerkende vlekken ontstaan, krijgt je kind meestal lichte koorts en last van verkoudheidsverschijnselen. Na zo'n 2 dagen ontstaan de rode bulten ter grootte van een muggenbult. Deze veranderen in blaasjes die na een paar dagen indrogen tot korstjes. De hele infectie duurt ongeveer 10 dagen. Het virus blijft inactief aanwezig in het lichaam. Wordt het later in het leven weer actief, dan kan het gordelroos veroorzaken.

De vlekjes en blaasjes jeuken erg. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er vaak na 3 of 4 dagen nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.Hij blijft besmettelijk tot alle blaasjes in krotsjes zijn veranderd.

Naast de vlekjes kan waterpokken ook vergezeld gaan van koorts. Verder is je kind hangerig en heeft het waarschijnlijk weinig trek in eten. 

Hoe worden waterpokken bij je baby behandeld?

Er is geen behandeling voor waterpokken. De jeuk wordt vaak bestreden met lotion, verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Mentholpoeder wordt afgeraden bij kinderen onder de 2 jaar. Verder helpt het om je baby te wassen met lauw of koel water, in plaats van warm, dat juist de jeuk versterkt. Als er ook blaasjes verschijnen in de vagina van een meisje, kunnen deze extra branden wanneer ze in contact komen met urine. In dat geval kan het verlichtend zijn om je dochter een tijdje te laten zitten in een badje met lauw water en kamille.

Vermijd krabben aan waterpokken

Als de blaasjes of de korstjes door vieze vingertjes worden opengekrabd, kunnen ze ontsteken. Bovendien blijft er daarna vaak een litteken achter. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Scherm zijn handjes en nageltjes af met handschoentjes of sokjes. Wanneer de waterpokken toch ontstoken zijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij zal dan waarschijnlijk een antibioticum voorschrijven.

Wie behoort tot de risicogroep om waterpokken te krijgen?

De waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor baby's en kinderen met een minder sterk afweersysteem. Jaarlijks worden uim 250 kinderen met waterpokken opgenomen in het ziekenhuis. In een enkel geval kunnen ernstige complicaties zoals een hersenontsteking of herseninfarct optreden. Het virus brengt ook voor zwangere vrouwen een risico met zich mee. Als je tijdens je zwangerschap besmet raakt met de waterpokken, kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Als de besmetting vlak voor je bevalling plaatsvindt, kan  je baby worden geboren met waterpokken. Neem onmiddellijk contact op met je huisarts of verloskundige, als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met het virus.

  • Als je nog nooit waterpokken hebt gehad en je komt er tijdens je zwangerschap mee in contact, krijg je een antilichaam toegediend om besmetting te voorkomen of deze af te zwakken.
  • Als je toch nog waterpokken krijgt, wordt een behandeling met een antiviraal medicijn overwogen.
  • Krijg je waterpokken in de periode direct voor of na de bevalling, dan moet de pasgeboren baby een immunoglobulinen-injectie krijgen.
  • Baby's die waterpokken krijgen tijdens de eerste maanden van hun leven worden behandeld met een antiviraal medicijn.

Vaccinatie is mogelijk, maar zit in Nederland niet in het Rijksvaccinatieprogramma. In andere landen wordt het wel gedaan om het risico op gordelroos te beperken.