RS virus: alles wat je moet weten

RS virus baby

Het RS virus (Respiratoir Syncytiaal virus / RSV) is verwant aan het griepvirus en lijkt erg op een verkoudheid. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen er veel last van hebben. Het virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen, waardoor je baby het benauwd krijgt. Bij erge benauwdheid kan het zijn dat je baby moet worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Het duurt gemiddeld 10 dagen voordat hij weer beter is. Dit hangt af van de ernst van de ziekte. Het RS virus is seizoensgebonden en is vooral in de wintermaanden actief. Het komt voor van oktober tot maart.

Besmetting RS virus

Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten. Ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen. Doordat het virus urenlang kan overleven op voorwerpen (speelgoed, leuningen, zakdoek) kan het ook hierdoor worden overgedragen.  Factoren die het risico op besmetting met het RS-virus verhogen zijn de geboortemaand van de baby (september-februari) en de aanwezigheid van oudere broertjes of zusjes die naar de crèche of naar school gaan.

Symptomen RS virus

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de 2 jaar, en met name baby’s jonger dan 6 maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De klachten verergeren tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling. 

Heeft je baby het erg benauwd dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend. Bij inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen. In de meeste gevallen heeft hij verhoging (< 38°C), maar geen hoge koorts. Bij deze symptomen waarschuw je altijd de huisarts.

Ga ook onmiddellijk naar de huisarts als je deze symptomen ziet:

  • Je kind stopt soms opeens een paar seconden met ademen.
  • Sufheid: je kind lijkt slaperig en is moeilijk te wekken.
  • Je kind eet of drinkt helemaal niet meer.
  • Cyanose: bleke of blauwige kleur van de lippen en nageltjes.

Je kunt gratis 'RS virus en longontsteking bij jonge kinderen' downloaden in de webwinkel van het Longfonds.

Behandeling RS virus

Je kunt het RS virus alleen bestrijden door je baby goed te laten uitzieken. Het gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Als je baby het erg benauwd heeft, zal de huisarts je neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Als je baby bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, wordt hij opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekenhuisopname

In ernstige gevallen, als je kind door de benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, leidt dit tot ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby's die te vroeg geboren zijn (<37 weken zwangerschap) of baby's jonger dan 6 weken. Heeft je baby een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis? Houd hem dan heel goed in de gaten als hij verkouden is.

Een baby met een ernstige vorm van het RS virus moet gemiddeld een week in het ziekenhuis blijven. Om ervoor te zorgen dat je baby beter kan ademhalen, krijgt hij medicijnen. Deze worden vaak in de vorm van een spray toegediend. Deze spray laat de slijmvliezen slinken en lost het slijm op. Hierdoor gaan de luchtwegen weer open. Dit sprayen wordt vernevelen genoemd. Soms is vernevelen alleen niet genoeg. Dan kan het zijn dat je baby enige tijd extra zuurstof nodig heeft. In de ergste gevallen moet je baby worden beademend. Dat komt gelukkig heel weinig voor. Baby’s die door het RS virus slechter zijn gaan drinken, krijgen meestal een sonde. Zo krijgen ze voldoende voedingsstoffen binnen.

Gevolgen RS virus

Het kan zijn dat je baby nog enige tijd last heeft van de besmetting met RS. Baby's die een ernstige vorm van RS hebben gehad, zijn vaak sneller verkouden of snotterig dan anderen. Tijdens deze verkoudheden komt het piepen of rochelen bij het ademen soms weer een beetje terug. Krijgt je baby het weer benauwd? Dan kan het zijn dat het RS virus terug is. Neem dan contact op met je huisarts. Het feit dat je baby na het RS virus nog wat kortademig is, betekent overigens niet dat hij astma heeft. Deze kortademigheid is alleen een gevolg van het virus. Meestal verdwijnen deze verschijnselen vanzelf, wanneer hij ouder en sterker wordt.

Preventie RS virus

Het is moeilijk om te voorkomen dat je baby het RS virus krijgt. Als je baby de ziekte eenmaal heeft gehad, is het niet zo dat hij er immuun voor is. Het kan dus zijn dat de ziekte terugkomt. Hoe ouder en sterker hij is, hoe beter zijn lichaam het RS virus kan bestrijden. Een tweede ziekenhuisopname komt dan ook niet zo vaak voor.

Risicogroep RS virus

Kinderen die onder de risicogroep vallen, krijgen in het seizoen dat het RS virus actief is, een soort vaccin aangeboden. Het heet passieve immunisatie. Dit beschermt niet tegen infectie met het virus, maar wel enigszins tegen ziekenhuisopname. Risicokinderen krijgen dit elke maand van oktober tot maart. Tot de risicogroep behoren o.a. zeer jonge kinderen met longaandoeningen, afweerstoornissen en zeer premature kinderen. Vooral jonge baby's zijn vatbaar voor het virus. Dat komt omdat de longen van baby’s nog niet helemaal volgroeid zijn. Hierdoor zijn de luchtwegen erg gevoelig voor infecties. Omdat de luchtwegen van een baby nog erg smal en klein zijn, krijgt hij het bovendien al snel benauwd als zijn slijmvliezen opzetten en er slijm in zijn longblaasjes komt. Vaak hebben kleintjes ook nog niet voldoende kracht om het slijm op te hoesten.

Baby’s die te vroeg geboren zijn en kinderen met een hart- of een longaandoening zijn extra vatbaar voor de ziekte. Bij deze kinderen is het dus zaak om extra voorzichtig te zijn. Volwassenen en oudere kinderen worden niet echt ziek van het virus. Ze krijgen hooguit een stevige verkoudheid. Maar vaak zijn zij wel degenen die de ziekte verspreiden en kleine kinderen besmetten. Het is dus verstandig om oudere kinderen en volwassenen met een verkoudheid bij je baby uit de buurt te houden.

RS virus: wat gebeurt er in je longen?

Video: Longfonds

Voor meer informatie over RS virus bij baby's en jonge kinderen: kijk op Longfonds.nl

Reacties (21)

afbeelding van marl-1444150
12 maart 2019
Als antwoord op karl-1160173: wat jullie neonatoloog jullie verteld heeft klopt niet helemaal. Je kindje wordt niet immuun voor het RS virus. Niemand wordt immuun tegen het RS virus. Zelfs wij als volwassenen kunnen het nog bijna jaarlijks oplopen. Bij volwassenen wordt het echter niet meer zo ernstig (over het algemeen) en krijg je gewoon een neusverkoudheid. Maar immuniteit tegen het RS virus is bijna niet mogelijk. Dat is ook de reden dat het nog niet gelukt is om een vaccin tegen het RS virus te maken.
afbeelding van Mariannenijs
21 januari 2018
Ook ons dochtertje heeft maart vorig jaar het RS virus gekregen. Ze was toen 1,5. Zij was ook aan het neusvleugelen en zelfs haar buik trok helemaal naar binnen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Naar de huisarts gegaan en die heeft toen haar zuurstofgehalte opgenomen, op dat moment kreeg ze maar 20% zuurstof binnen. Gelijk doorgestuurd naar de SEH. Bijna een week opgenomen geweest. Ze kreeg toen Ventolin en Qvar voorgeschreven, wat we nu nog steeds gebruiken. Drie weken nadat ze uit het ziekenhuis kwam moest ze helaas weer opgenomen worden, zo heftig zelfs dat ze naar het kinder IC in Rotterdam gebracht is. Eind 2017 ook weer opgenomen, weer met een virus. Kinderen zo jong blijven echt langer gevoelig op de longen. De laatste keer hebben ze er ook een naam aan gegeven ze noemen het Stille Astma. Momenteel is ze weer veel aan het hoesten en piepen, bleek dat ze een infectie heeft. Zo sneu voor die kleintjes. Iedereen veel sterkte als jullie kindjes het RS virus hebben opgelopen, we weten hoe heftig het emotioneel kan zijn!
afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Ontzettend zielig inderdaad om te zien bij een kleintje. Mijn nichtje heeft hier ook last van gehad een aantal werken. Erg heldere video trouwens over wat er bij het RS virus precies gebeurt in de longen van een baby.
afbeelding van mel_-1317844
15 augustus 2017
ook als je kind hijgt moet je naar het ziekenhuis gaan mijn zoontje dronk normaal piepte niet en zaagde niet . hij had alleen een hele snelle ademhaling. en moest aan de zuurstof voor 4 dagen . daarna was had hij geen zuurstof meer nodig en on hij thuis verder uitzieken
afbeelding van karl-1160173
1 mei 2017
Ik wil toch wel wat toevoegen aan dit bovenstaande artikel nadat onze zoon in zeer kritike toestand met 1,5 week oud in het ziekenhuis te Maastricht heeft gelegen.
Onze zoon werd eerst verkouden en had al een verstopte neus een paar dagen later begon hij met zijn hoofdje naar achter te bewegen omdat hij natuurlijk geen lucht kreeg. Piepende ademhaling en zijn neusvleugels werden wijder.Naar de huisartsenpost gegaan daar werd naar zijn longen geluisterd en vervolgens naar huis gestuurd. De volgende dag werd het erger ! Weer terug naar de huisartsenpost en meteen opgenomen in het ziekenhuis. Normaal zeggen ze dat een pasgeboren baby niet ziek kan worden doordat hij de antistoffen heeft meegekregen van de moeder. Dit is dus niet waar. Nu blijkt dat als een baby van 0-3 maanden hevig verkouden word in de maanden van oktober tot en met maart je deze altijd moet laten zien en onderzoeken bij de huisarts of kinderdokter. Zo heeft er een neonatoloog ons verteld dat als je kindje een keer het rs virus heeft gehad hij er imuum voor is. Dit RS virus kan niet meer terugkeren wel kan het zijn dat een kindje na dit virus nog lang last kan hebben van verkoudheden etc.. (nasleep) het virus is namelijk niet na een week uit het lichaampje maar dan zonder enige koorts. Je kindje kan er zelfs door chronisch verkouden worden en er een pompje aan over houden.

Onze kleine man is inmiddels 4 maanden en kern gezond hij is nog wel heel snel vatbaar voor verkoudheid en andere virussen maar het RS virus kan niet meer terug keren.

Hoop toch nog iets te hebben bijgedragen aan dit artikel.
afbeelding van Anna-1186436
31 augustus 2016
Ik woon in Amsterdam en het lijkt wel dat het rs virus hier niet zo spannend gevonden word. In het Kdv waar ik werkte was er geen beleid maar elk jaar wel een of meerdere besmetting.
Het is al lang geleden zo'n 13 jaar... Maar mijn huisarts en consultatie bureau zeiden niets aan de hand mijn gevoel zei iets anders. Eenmaal bij mijn ouders op visite toch even naar de huisartsenpost en daar werd mijn meisje (6weken) gelijk in carantene 8 dagen opgenomen en had zij wel degelijk het rs virus. Nu zwanger van mijn 2e ben ik niet bang want ik wil niet in angst leven maar zal zeker wel allert zijn.
afbeelding van habibah
22 december 2015
Als vervolg op eerdere reactie van mij.. Ons zoontje lag uiteindelijk bijna een maand aan de beademing op de ic door dit virus. Daarna nog 1.5week herstel op afdeling.. Was al met al heel heftig.. Een paar weken erna weer opgenomen voor bijn een week met zelfde verschijnselen.. Nu is hij 9 maanden en is heel gevoelig voor dit soort dingen.. Hij had gister pseudokroep en heeft nu hoge koorts.. Luister naar je gevoel en laat je niet afschepen met het is maar een verkoudheid.. Ik heb meteen de juiste voor me gehad maar kan me voorstellen dat er dokters zijn die je met neusspray wegsturen
afbeelding van dail-1093768
2 november 2015
Mijn vriend zijn dochtertje is met 7 mndn overleden aan dit virus terwijl ze meerdere keren naar de huisarts waren gegaan. Ze werden naar huis gestuurd met 'ze heeft astma' Volg idd je moederinstinct en blijf aandringen als het echt niet goed voelt.
afbeelding van habibah
3 mei 2015
onze baby van nu 5 weken ligt nu bijna 2 weken op de IC van Emma AMC adam. Hij heeft echt pech, de allerlaatste van het rs seizoen (eind april), en een zeer heftige variant van het virus. We hopen dat ie een x mee naar huis kan.
afbeelding van gzin-726718
25 februari 2015
Onze Everon (21 dagen jong) ligt momenteel op de IC in Nijmegen nadat er bij hem op een week oud het RS virus is geconstateerd. Hij heeft hiervoor eerst een week in het JBZ gelegen en na een week werd hij alsnog doorgestuurd naar Nijmegen (slechtste geval) waar hij wordt beademd omdat ie het gewoon te zwaar heeft.
afbeelding van abbo-852395
9 januari 2014
Net terug uit het ziekenhuis. Mijn Babytje van 7 weken moest opgenomen worden met het RS virus. Mijn tip aan ouders: Volg het moedergevoel en ga altijd met babytjes onder de 3 mnd zeker naar een dokter als ze ziek zijn. Ook al constateer je zelf een kleine verkoudheid. Je weet maar nooit wat de verkoudheid in petto heeft. Liever het zekere dan het onzekere als het om de gezondheid van je babytje gaat.
afbeelding van Megacarls
15 november 2013
Hier ook een prematuur die met 32+1 is geboren.
Synagis krijgen de baby's standaard als ze met 32 weken of eerder geboren zijn. Dat is de risicogroep. Omdat ik 1 dag vooruit gezet ben in de zwangerschap staat overal dat ik met 32+1 bevallen ben maar ik heb IVF gehad dus eigenlijk weten we zeker dat ik met 32 weken rond bevallen ben. Hij is daarom een beetje overal doorheen geschoten (geen ROP-screening, geen standaard synagis) Na dit met de KA besproken te hebben hebben ze er wel voor gekozen om synagis voor te schrijven. Bij navraag bij verzekering en synacare blijkt het vergoed te worden tot 32+6. De bovenstaande 35 weken-grens is dus niet correct.
Een paar dagen na zijn eerste synagis-vaccinatie was hij suf, hij dronk slecht (met veel moeite en lang aandringen een halve fles) hij sliep veel en hij trok ook weer grauw weg zo nu en dan. In het zkh leek het nog het meeste op het RS-virus. Hij kreeg sonde en zuurstof en het scheelde niet veel of hij had weer aan de Cpap gemoeten. Gelukkig was dat niet nodig en kon hij in ons streekziekenhuis blijven. Hij heeft een week in het zkh gelegen. Het bleek het Rhinovirus te zijn (broertje van RSV met soortgelijke symptomen). daarna kreeg hij diarree en hij is nu nog steeds niet helemaal de oude (3 wk later). Ik heb geen spijt zelf achter de synagis te zijn aangegaan. Volgende week shot nummer 2. Hij was ten tijde van infectie trouwens 8 weken oud. Gecorrigeerde leeftijd: het was op de uitgerekende datum.

           -------------------------          

6 IUI en 1 IVF bracht ons ons dochtertje S (juni 2010)

2 Cryo en 1 ICSI bracht ons ons dochtertje L* (IUVD met 37 wk, juli 2012)

Bengeltje op komst na 1 cryo en 1 ICSI, op naar oktober 2013!

afbeelding van Tweeling1980
6 september 2013
mijn tweeling word vanaf deze maand elke maand tot en met april ingeënt tegen RS-Virus omdat hun prematuur geboren zijn met 30 weken. Omdat hun in een risicogroep zitten ze zijn nu gecorrigeerd 4 maanden oud ze zijn van 01-03-2013 hopelijk komen de winter goed door ondanks hun prikjes
afbeelding van RNV
24 juni 2013
Tip!

Lieve mama's, mijn zoontje heeft waarschijnlijk ook het rs-virus gehad in februari toen hij 4 maanden was. Geen ziekenhuis opname maar wel verneveld op de spoedeisende hulp en een aantal maanden puffers flixotide en salbutamol (ventolin) in hoge dosis. Omdat het niet beter werd raadde kinderarts andere medicijnen aan en begon te doelen op astma. Op navraag kon het niet aan zijn voeding liggen (nutrilon HA1) want hij had geen andere koemelk allergie / lactose intolerantie verschijnselen zoals eczeem etc. Toch hebben we een verandering in zijn voeding gemaakt, wij dachten, eerst dat proberen dan weer medicijnen. Wij geven hem nu geitenmelk van Nanny Care. Vind hij net zo lekker en je koopt het bij de eco/biowinkels. Guess what, na twee dagen werden zijn symptomen (die hij maanden heeft gehad) minder (slijm in longetjes, veel hoesten en piepen) en na drie dagen GEEN klachten meer. Ongelofelijk toch? Dus of je kind nou wel of niet tegen koemelk kan, gewoon proberen kan geen kwaad toch?
afbeelding van m.sa-509741
17 juni 2013
Mijn zoontje van toen 7 maanden is in februari ook getroffen door het rsvirus. Daarbij had hij ook nog een longontsteking. Hij was er zo erg aan toe, dat hij een aantal dagen op de IC in het Sophia Kinderziekenhuis heeft gelegen. Inmiddels is het een flinke jongen geworden, maar hier zijn nog wel verschillende ziekenhuisopnames aan te pas gekomen. Hij zit nu aan de flixotide en bij benauwdheid ventolin en als het goed gaat mag hij in oktober met de flixotide stoppen. Er werd ons wel gezegd, dat hij er overheen moet groeien en dit heeft zijn tijd nodig. Ook is er kans dat hij vaker kan worden opgenomen in het ziekenhuis, als hij weer benauwdheidsklachten heeft. Maar elke keer als hij verkouden wordt, knijp je hem toch weer en ben je extra alert op de symptomen. Gelukkig is hij in het ziekenhuis een redelijk bekende verschijning en nemen ze ons ook serieus als mijn zoontje weer ademhalingsmoeilijkheden heeft. Het kan namelijk ook heel snel gaan, dat hij wegglijd. Hopen dat het weer ook een beetje wil meewerken en dat mijn kleine manneke een grote vent kan worden!
afbeelding van marl-262795
22 januari 2013
Mijn zoontje (van toen 3 maanden) heeft het vorig jaar gehad. Hij werd opgenomen in het zkh ivm benauwdheid. Hij moest alleen op een kamertje ivm besmetting, zo zielig. Helaas is de bijwerking gevoelige luchtwegen. Hij heeft vorig jaar nog een keer in het ziekenhuis gelegen ivm benauwdheid (door zijn verkoudheid). Gestart met flixotide, en toen ging het goed. Van de zomer zijn we doorgekomen zonder puffers. De eerste verkoudheidsgolf in oktober was weer drama. Weer opgenomen in het ziekenhuis ivm benauwdheid. Hij zit nu preventief 2 x per dag aan de flixotide en ventolin. Bij verkoudheid krijgt hij om de drie uur ventolin om verdere benauwdheid te voorkomen. Kinderartsen zeggen dat hij er over heen groeit, ik hoop het. Het is elke keer weer stress als hij verkouden is, en of hij weer zo benauwd wordt dat hij opgenomen wordt. Maar goed, tot nu toe gaat het goed! Vorige week hing er een briefje op de creche met de waarschuwing dat het Rs virus heerste... Kreeg gelijk een koude rilling, maar goed... Sterkte met de kindjes die ziek zijn!
afbeelding van mimo-654902
23 december 2012
mijn dochterje van 12 weken heeft een week geleden in het ziekenhuis gelegen. Wij dachten eerst aan een verkoudheidje om dat ze geen koorst had. Gelukkig heeft ze er niet lang gelegen 3 dagen. Wel heel zielig toen de sonde er in moest. Een volle fles leeg drinken dat lukt nog steeds niet.
moeder van mila geboren 25 september 2012
afbeelding van zbr.-167222
22 december 2012
Mijn dochter heeft het ook. Best sneu, maar met thymsiroop, een doorgesneden ui bij het bed en regelmatig een warme douche is het prima onder controle te houden. We hebben een pufje gekregen van de huisarts, maar nog niet gebruikt.
Ik zie hierboven dat er meteen weer een algemeen vaccin wordt ontwikkeld. Voor wie dat overweegt: lees eerst www.vaccinatiesdoorgeprikt.nl en besluit dan pas of je dat wel wilt.
afbeelding van davinia
18 december 2012
Mijn zoontje, heeft het nu ook, ik ben nu ook 14 dagen aan het tobben. bah wat is dit zielig. hij heeft nu ook regelmatig verhoging tot koorts. ik hoop dat hij er snel vanaf komt. ik ben ook met neussprays aan de gang pcm en vs druppels. was net aan het afbouwen maar het wordt meteen weer erger. Morgen weer naar huisarts. ik vind het hoesten na het etenhet ergste met boeren en alles in een.
afbeelding van Denise86
16 november 2012
Mijn zoontje is nu 2 maanden en heeft denk ik ook al zo`n 6 weken last van verkoudheid. Vorige week van de huisarts neusdruppels gekregen. Nu na een week moesten we daar mee stoppen een gaan we verder met neusdruppels van zoutoplossing. Die arme jongen knort nog steeds enorm en heeft af en toe nog steeds veel moeite met ademhalen. De tips van hierboven maar eens gaan proberen dan.
afbeelding van mari-572785
7 november 2012
Mijn dochtertje heeft er bijna 6 weken over gedaan om van het RS-virus te genezen. gelukkig is ze nu bijna beter, alleen knort ze nu nog een beetje.
het was echt kei zielig om te zien hoe ze moetst hoesten en moeite had met ademen. ze is niet naar het ziekenhuis gehoeven. neusspray en tusinistroop van VSM doen wonderen. evenals een ui met suiker onder het bedje.

Trotse mama van

Eline, geboren 24 april 2012heart

en

Brian geboren op 09-11-2013heart