Kinkhoest

Kinkhoest baby

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie die door hoesten wordt overgebracht. De ziekte is erg besmettelijk en veroorzaakt enorme hoestbuien die enkele weken of zelfs maanden kunnen aanhouden.

Symptomen kinkhoest

De besmetting begint doorgaans met een 'gewone' verkoudheid die ongeveer twee weken aanhoudt. Hierna is er een aantal symptomen dat op kinkhoest kan duiden:

  • koorts (tot 39°C)
  • zware hoestbuien (met dik slijm of juist droog)
  • loopneus
  • erge hoestbuien tijdens de nacht
  • benauwdheid en mogelijk braken tijdens het hoesten.

Bijverschijnselen kinkhoest

De hoestbuien die door kinkhoest worden veroorzaakt, zijn erg uitputtend, vooral voor baby's. Bovendien kunnen de longen van je baby bij kinkhoest door het langdurige en geforceerde hoesten blijvende schade oplopen. Ook gaat kinkhoest vaak vergezeld van middenoorontsteking. Bij zuigelingen bestaat de kans dat de ademhaling opeens stokt, er kan longontsteking optreden of je kleine krijgt stuipen door zuurstoftekort, met mogelijk risico op hersenbeschadiging.

Bezoek huisarts en inenten

Vermoed je kinkhoest bij je kleine, ga dan meteen naar de huisarts. Ga niet dokteren met hoestdrankjes, want dit helpt niet. Als je kleine kinkhoest heeft, dient hij continu in de gaten te worden gehouden in verband met het risico op ademstilstand. Meestal helpt een antibioticumkuu; verloopt de ziekte ernstig, dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Om te voorkomen dat je baby de ziekte krijgt, is inenten (DTKP-vaccinatie) meestal voldoende. Het kan gebeuren dat je baby ook na inenting toch nog kinkhoest krijgt. De ziekte verloopt dan wél minder ernstig dan zonder inenting.

Reacties (7)

afbeelding van truelove4ever
14 oktober 2012
die kinderen zullen het altijd in minder ernstige mate hebben doorgemaakt dan wanneer ze NIET gevaccineerd waren en dan zal jouw dochter geluk hebben gehad...
tja ik blijf erbij dat het egoistisch is ,je zet tenslotte de gezondheid van je kind eerder op het spel door NIET te vaccineren
vaccineren betekend trouwens ook NIET dat ze de ziektes NIET kunnen krijgen,maar dat ze er BETER TEGEN BESCHERMD zijn wanneer ze het WEL krijgen (om maar ff met dezelfde hoofdletters te spreken als jij doet)ze hebben dan al wat weerstand opgebouwd
dus doe niet alsof jij het allemaal zo goed weet,want dan wist je dit ook wel!!

en wat betreft dat het een luxe is dat we hier in NL de vaccinaties tot onze beschikking hebben.....dat klopt ook,denk dat er vele moeders zullen zijn in derde wereld landen waarvan kindjes overleden zijn aan deze kinderziektes,die maar wat graag hadden gewild dat hun kind wel gevaccineerd was,maar daar gewoon het geld niet voor hebben/hadden!!
wat dat betreft leven we idd in een LUXE land!!
ik zelf heb het risico niet genomen om de levens van mijn 3 kids op het spel te zetten, de kans dat je kind alsnog ziek word door of na een vaccinatie is veeeeeeeeeeel kleiner dan wanneer mijn kinderen niet gevaccineerd zijn!
daar zijn mijn kids me té dierbaar voor!

en het boeit me niet of je het er mee eens bent of niet...jij geeft jouw mening en ik de mijne !
afbeelding van truelove4ever
14 oktober 2012
ik wil ff reageren op moilightning die dr kind niet laat inenten...
sorry hoor maar mensen die hun kind uit bepaalde overwegingingen (welke dan ook)niet laten ineten vind ik zeeeeeeeeeeeer egoistisch!!! is het niet t.o.v hun eigen kind danwel naar andere kinderen toe die deze ziekten door hun kind kunnen krijgen!!!!denk niet alleen aan jezelf maar ook aan je kind en aan andere kinderen wiens leven je dan ook op het spel zet!!!!zo blijf je de ziekte verspreiden!! en het niet alleen kinkhoest maar ook difterie,tetanus en polio!!! we hebben gelukkig de luxe in dit land on onze kinderen in te enten en leven gelukkig niet in een derde wereld land....gedraag je er dan ook niet naar!!
afbeelding van moilightning
14 oktober 2012
Truelover: Ik kan het ook even niet laten om te reageren!! Zal ik jou eens wat vertellen!!! Op het kinderdagverblijf waar mijn dochter zit hebben vorig jaar 2 kinderen van 2 jaar de kinkhoest gekregen en doorgemaakt!! En allebei deze kinderen waren GEVACCINEERD!!!!!!!! Mijn dochter is er niet voor gevaccineerd..en heeft het niet gekregen. Ookal hebben ze een dag samen met haar in een groepje doorgebracht. Dus voor hetzelfde geld was ze wel besmet. Maar dan door WEL gevaccineerde kinderen!!! Dus wat een onzin wat jij hierneer zet. Sorry hoor dat ik dat zeg!!! Ik kan wel uit je reactie afleiden dat JIJ er echt helemaal GEEN onderzoek naar hebt gedaan. Waarschijnlijk!!! Want voor de pokken worden kinderen ook niet eens gevaccineerd!!!
afbeelding van poisonivy126
14 oktober 2012
@truelove4ever: het laten inenten van je kind zorgt er niet voor dat je kind niemand kan besmetten. Kinkhoest is een bacteriële / virale infectie (wil ik even vanaf zijn welke van de twee), waarbij iedereen deze bacillen met zich mee kan dragen. Dit is ongeacht of je bent ingeënt of niet. Denk aan een griepprik: ook degene die de prik heeft gehaald, kan het griepvirus meenemen en op een ander overdragen, zonder er zelf ziek van te worden.
En je redenatie dat we in een luxe land wonen volg ik niet. Dat we in Nederland wonen en alles tot onze beschikking hebben, betekent dat dan dat we klakkeloos maar mee moeten doen met iedereen, zonder kritische vragen te stellen? Wat ik lees heeft Moilightning goed onderzoek verricht, en een voor haarzelf weloverwogen beslissing genomen.
Ook een voordeel van het wonen in Nederland: je recht op zelfbeschikking.
afbeelding van misy
13 oktober 2012
Ik heb zelf de enting niet gehad mijn moeder heeft door deze enting vroeger 2x hersenvlies ontsteking gehad. Elke keer als ik maar iets hoeste moest ik worden gecontroleerd dit is echt niet leuk. Maar gelukkig zijn de enting samenstelling verandered en dus naar overleg met de kinderarts mag mijn kleinemeid ze wel hebben.
afbeelding van moilightning
13 oktober 2012
Hoi l.a.

Jeetje..wat heftig!! Ik begrijp voor meer dan 200% dat jij dit stukje neerschrijft. En ook meer dan terecht omdat jullie dit mee hebben gemaakt en zeker omdat jullie zoontje ook nog blijvende schade eraan over heeft gehouden. Dus begrijp me vooral niet verkeerd omdat ik juist nu neerschrijf dat ik NIET vaccineer inderdaad. Het is namelijk zo dat ik bij mijn eerste kind heel veel onderzoek heb gedaan op gebied van vaccineren. Ik vond dat bijna iedereen zomaar klakkeloos de vaccinaties liet zetten zonder er ook maar over na te denken. Dat kan ik niet begrijpen. Je wilt toch weten wat ze in je kind spuiten?? Maargoed..ik kwam doordat ik erin ben gaan spitten erachter dat de vaccinaties die worden gegeven hiertegen gemaakt zijn uit een "oude"bacterie. Terwijl de huidige kinkhoest bacterie zijn eiwitten heeft verandert en daardoor de vaccinaties nutteloos zijn. En daarbij weet je ook nog niet eens (en dat geld voor ELKE vaccinatie) of deze wel aanslaat bij JOU kind!!! Ik heb ook informatie gehaald uit de site NVKP (Nederlandse vereniging kritisch prikken). Maar ook ben ik bij informatie dagen geweest etc.

Ikzelf heb de beslissing gemaakt (door ook nog heel veel meer redenen) om mijn kinderen niet te laten vaccineren. Kan alleen heel goed begrijpen dat JIJ dat zeker wel doet door wat je hebt meegemaakt. Zo is het voor iedere ouder zijn eigen beslissing. Maar ik hoop wel dat mensen zich er eerst in verdiepen en voor zichzelf een keuze maken. Welke keuze dan ook...dan is het altijd goed!!

afbeelding van l.a.-434414
7 maart 2012
Voor mensen die twijfelen welke inentingen wel of niet te halen wil ik graag op het hart drukken degeen (DKTP) waar kinkhoest in zit zeker te halen. Net de dag voordat ons zoontje van 8 weken zijn eerste inentingen zou krijgen is hij opgenomen onder de verdenking van kinkhoest. 1 uur later lag hij in de ambulance richting het WKZ waar hij 3 weken aan de beademing heeft gelegen. Ze hebben een paar x moeten vechten voor zijn jonge leventje. UIteindelijk heeft hij 1,5 maand in het ziekenhuis gelegen en is hij net 5 dagen thuis. Zijn longetjes zijn blijvend beschadigd waardoor hij regelmatig extra zuurstof nodig heeft....maar we zijn erg blij dat hij er nog is. Ik weet dat er mensen zijn die met een bepaalde overtuiging ervoor kiezen om hun kindje niet in te laten enten maar misschien dat dit verhaal je in ieder geval van het belang van de inenting kan wijzen.