Hib-ziekten / Hersenvliesontsteking bij baby's

Hib-ziekten / Hersenvliesontsteking bij baby's

Hib is de afkorting voor de Haemophilus influenzae type b-bacterie. Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene persoon op de andere overgebracht. Wanneer je baby besmet raakt door de Hib-bacterie, kan hij hersenvliesontsteking (meningitis) krijgen. Dit is een zeer ernstige ziekte. 28% van de baby's en kinderen die op deze manier hersenontsteking krijgen, overlijdt uiteindelijk. 10% houdt een ernstige handicap over aan de ziekte. Zo kan je baby doof worden, epilepsie krijgen of een geestelijke achterstand ontwikkelen.

Naast hersenvliesontsteking kan de Hib-bacterie nog andere ernstige aandoeningen veroorzaken. Zo kan het strotklepje van je baby bij besmetting ernstig opzwellen, waardoor het gevaar ontstaat dat het stikt. Ook de gewrichten kunnen ontstoken raken door de Hib-bacterie.

Hoe kunnen Hib-ziekten bij je baby worden voorkomen?

Vaccinatie met het Hib-vaccin biedt volledige bescherming tegen Hib-ziekten. Je kind krijgt dit vaccin meestal samen met de DKTP-inenting. Heel soms kan het Hib-vaccin bijwerkingen vertonen. Je kind kan last krijgen van roodheid, pijn op de injectieplaats, koorts, diarree of overgeven, of huilerig worden.

Als je kind is ingeënt tegen Hib-ziekten, betekent dat overigens niet dat je kind ook is beschermd tegen hersenvliesontsteking. Hij kan namelijk nog steeds hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt.

Gerelateerde artikelen