Bof

Bof baby

Bof wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid door hoesten en niezen en een ontsteking van de (oor)speekselklieren veroorzaakt. De bof is een plotseling opkomende, kortdurende en zeer besmettelijke infectie van de oorspeekselklieren. Deze infectie wordt veroorzaakt door het virus Myxovirus parotiditis, ook wel gewoon het bofvirus genoemd.

Bofvaccinatie wordt in maar weinig landen aan de gehele bevolking gegeven, dus het blijft in veel landen ook een veelvoorkomende ziekte. Meestal komt het voor bij schoolgaande kinderen, tussen de vijf en negen jaar, maar ook volwassenen kunnen de bof krijgen. Baby's krijgen het gelukkig zelden. Dit is vermoedelijk te danken aan de antistoffen die zij van hun moeder hebben gekregen. Wanneer je baby met het BMR-vaccin is ingeënt, is het echter voor 95% beschermd tegen bof.

Besmetting bof

Je kunt besmet raken door direct contact met speeksel of slijm uit de neus en de keel van iemand die de bof heeft. Of als iemand hoest of niest en je komt met de besmette druppeltjes in aanraking. De infectie kan ook worden overgedragen via de handen, kleding, speelgoed, handdoeken, bestek, bekers en andere gebruiksvoorwerpen waarin het virus zit. De infectie is besmettelijk van zes dagen voor tot negen dagen na het optreden van de verschijnselen.

Symptomen bof

Hoewel baby's het dus zelden krijgen, is het toch goed om alert te zijn. De bof begint meestal met lichte koorts, verlies van eetlust en hoofd-, keel-, en spierpijn. Door ontsteking van de oorspeekselklier, die voor het oor ligt, kunnen de wangen opzwellen. De mond opendoen, kauwen en slikken kunnen dus pijnlijk zijn. De zwelling verdwijnt na een paar dagen langzaam. Ook de speekselklieren onder de tong en bij de kaak kunnen ontstoken raken. Meestal verdwijnen de klachten na één tot twee weken. Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, krijg je deze niet meer.

Gevolgen bof

Er bestaat een risico voor je baby om, als gevolg van de bof, suikerziekte of hersen(vlies)ontsteking te krijgen. Bof kan er ook voor zorgen dat je baby doof wordt en in sommige gevallen tast de ziekte tevens de alvleesklier aan. Bij jongetjes kunnen bovendien de teelballen aangetast worden. Bij meisjes kunnen de eierstokken op soortgelijke wijze aangetast worden. Helaas bestaat er voor bof geen behandeling, alleen verlichting van de klachten is mogelijk.

Gerelateerde artikelen