Weer aan het werk: tips voor moeders

Je baby is nog zó klein. Maar je bevallingsverlof zit er toch echt op. Hoe doen al die andere werkende moeders dit? Troost je: je bent niet de enige die het moeilijk vindt om haar baby naar de oppas of opvang te brengen. Voel je je schuldig? Dat hoeft echt niet. Lees maar mee ...

Wennen

Natuurlijk heb jij van tevoren goed gekeken naar welke oppas of opvang bij jullie past. Waar je kleine zich veilig voelt en waar goed voor hem wordt gezorgd. Je kleine weet in no time niet anders dan dat er nog een andere (vaste) verzorger voor hem is. In de eerste dagen of weken denk je misschien elke minuut wel aan je baby. Logisch, jullie zijn maandenlang samen geweest. Je vraagt je dan vast ook af wat hij nu aan het doen is, of hij zijn flesje wel leegdrinkt, of hij niet huilt. Dat is normaal. Maar je zult ook merken: dit wordt langzaamaan minder. Bedenk je: hij heeft geen besef van tijd. Hij weet niet dat jij een hele dag weg bent geweest. 

Ook voor jezelf kan het goed zijn dat je weer aan het werk bent. Niet alleen omdat je je salaris verdient. Het is ook goed om je hart te volgen en jouw eigen ding te doen. Dat geeft energie en maakt ook dat je de tijd die je met je kleintje doorbrengt er helemaal voor hem kunt zijn!

 

Volle agenda

Waar je wel tegenaan kunt lopen, is dat het leven druk is. Een goede agenda en hulp waar mogelijk, zijn dan onontbeerlijk. WIJ blogger Nikolien Martina en oprichter van Moms & More is de expert voor werkende moeders. Hoe krijg je grip op je gezinsleven en je agenda? Check Nikoliens tips!

 1. Veel moeders ervaren een spagaat als ze weer aan het werk gaan. Met één been staan ze in hun werk, met de andere zijn ze bij hun kind. Met als gevolg dat ze het gevoel hebben niet voor de volle 100% hun aandacht bij het een en bij het ander te kunnen hebben. Dus ben je op je werk, denk je aan je baby, ben je thuis zit je met je gedachten bij je werk. Dit geeft het gevoel dat je dingen maar half doet. Daar krijg je een schuldgevoel van. Nikolien: "Doe dus dingen met volle aandacht. Ga werken met volle aandacht, zodat je als je thuis bent er ook helemaal voor je kind kunt zijn."
   
 2. Vanaf het moment dat je moeder wordt hoor en lees je veel over work-life balans. Over dat je je werkende leven en je leven als moeder in balans moet houden om zo lekker in je vel te kunnen zitten. Nikolien zegt: "Ik geloof niet in work-life balans. Een balans staat immers stil en jij als moeder staat nooit stil, net zomin als je gezin, je werk en je kinderen stil staan. Streven naar een work-life balans die niet bestaat zorgt juist voor frustratie. Dus laat die zoektocht lekker los! Het is helemaal oké als je het ene moment meer aandacht hebt voor je werk, bijvoorbeeld als je een deadline hebt. De volgende  keer is er meer aandacht voor je gezin, bijvoorbeeld als je een ziek kind hebt."
   
 3. "In mijn praktijk ontmoet ik veel moeders die moeite hebben met grenzen stellen. Nee zeggen vinden ze moeilijk. Omdat ze bang zijn dat anderen hen niet aardig genoeg vinden. Of dat ze anderen teleurstellen. Of dat ze niet goed genoeg zijn. Daarbij vergeten veel moeders zichzelf en nemen ze nauwelijks me-time. Als je jezelf vergeet  dan loop je langzaam leeg. Ik vergelijk dit vaak met een mobieltje. We vinden het heel normaal om onze mobiele telefoon ’s avonds op de oplader te zetten zodat hij het de volgende ochtend weer doet. Maar onszelf opladen vinden we minder vanzelfsprekend. Met als gevolg dat we ‘het niet meer doen’, een kort lontje hebben en doodop zijn.  Jezelf opladen door grenzen te stellen is dus essentieel. Immers, nee zeggen tegen de ander is ja zeggen tegen jezelf."
   
 4. Krijg voor jezelf duidelijk waar jij van oplaadt, waar jij van ontspant. Maak een concreet doel van datgene waar jij lekker van in je vel gaat zitten. Is dit uit eten met je vriendin? Maak dit dan een doel voor deze week en zet het in je agenda!
   
 5. Om meer die dingen te doen waar jij van oplaadt, kijk je eens kritisch naar je agenda. Wat staat er op je dagelijkse to-do list? Er staan vast en zeker zaken op die jij niet per se nú hoeft te doen. Of dingen die je niet zelf hoeft te doen, maar die je ook kunt uitbesteden aan je partner bijvoorbeeld. Bij het uitbesteden let je er wel op niet te gaan dubbel-checken. Want wat denk je dat je man gaat zeggen als hij de was voor je opvouwt en jij het vervolgens zelf nog een keer gaat doen? "Mijn man en ik zweren trouwens bij een gezamenlijke online agenda (bijvoorbeeld google calendar) zodat we van elkaar weten waar we aan toe zijn."
   
 6. "Mijn man Maurizio zegt altijd: verwachting schept teleurstelling. Als jij een hoop verwachtingen hebt die je niet duidelijk gecommuniceerd hebt naar je opvang, je werk en je man dan gaat dit wringen. Dat kost een hoop energie. Wat zijn de verwachtingen die je hebt van jezelf als werkende moeder? Hoe reëel zijn die? Juist doordat deze verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit voel je je schuldig."

Meer over Nikolien Martina.