Speen vies? Maak 'm schoon met je mond!

Onderzoekers raden aan de fopspeen van je kind schoon te maken door deze in je eigen mond te stoppen. Dit moet de kans op astma en eczeem verkleinen, aldus hun onderzoek.

De wetenschappers geloven dat de overdracht van microben uit het speeksel van ouders zorgt voor meer bacteriële diversiteit in het spijsverteringssysteem van de baby's. En dat zou leiden tot een betere immuniteit (bron: www.hln.be).

Duidelijke resultaten
De cijfers uit het recente onderzoek liegen er niet om. Onderzochte kinderen van 18 maanden van wie de ouders de fopspeen in de mond staken, hadden 63 procent minder kans op eczeem en 88 procent minder kans op astma.
 Bij wat oudere kinderen bleef de kans op eczeem aanzienlijk kleiner. De kans op astma nam daarentegen weer toe tot het 'normale' niveau.

Dr. Wilfried Karmaus ziet wel wat in deze schoonmaakmethode, maar is nog niet helemaal overtuigd: "We weten al langer dat microben belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Maar we hebben verder onderzoek nodig om te bevestigen dat het echt beschermend is. Het kan ook zijn dat de onderzochte ouders méér allergiewerende gewoonten hebben."

Ook maar doen?
Hoe het ook zij: schadelijk is het in elk geval niet. Misschien ook voor jou de moeite van het proberen waard?

Reacties (2)

afbeelding van tama-884655
8 juni 2014
soms als ik haar tutje in haar mondje doe, maakt ze een kokhals-beweging. Dus ik maak haar tutje netjes onder de kraan nat en geef het dan aan haar. Ik twijfelde ook of het wel goed was om het bij mij in mijn mond te doen en daarna aan haar te geven.
afbeelding van MamaTish
30 mei 2013
"gelukkig"dan maar dat wij dit al sinds de geboorte van onze kleine meid doen. De eerste drie maanden waren we extra voorzichtig met haar (prematuur geboren met 33 weken) maar daarna ging de fopspeen gewoon in mama's op papa's mond. Wel steriliseren we nog dagelijks de flesjes en spenen in de ochtend.