Reflux of koemelkallergie?

"Onze tweede zoon is nu 4 weken oud. We slapen sinds de geboorte maar 3 tot 4 uur 's nachts. Hij krijgt een voeding 's avonds voordat wij naar bed gaan en 's ochtends rond 7 uur. 's Nachts drinkt hij meestal nog 2 keer. Nu is het zo dat hij last heeft van z'n voeding. We houden hem een tijdje omhoog om te boeren. Soms komt er wat, soms niet. Maar als we hem neerleggen protesteert hij (vaak) omdat er wat dwars zit. Soms komt er 2 uur later nog steeds voeding. Hij slikt veel terug in z'n bedje, moppert en geeft veel mondjes terug.

Krampjes

's Nachts beginnen de krampjes tot een paar uur later. Hij heeft duidelijk pijn en perst continue maar er komt niks. Hij poept ook maar 1 keer per dag, terwijl borstgevoede baby's in principe vaker 'horen' te poepen tot een week of 6. Vandaar dat ik me wat zorgen maak."

Reactie

Allergiedeskundige Monique Croes: Wat je beschrijft lijken me niet de gewone babyprobleempjes, maar tekenen van dat je zoontje aangeeft dat het hem niet lekker valt. Ik zou het eerder gooien op niet goed verdragen van de borstvoeding dan meteen reflux of koemelkallergie te opperen. Maar eigenlijk is het allemaal precies hetzelfde voor mij.

Reflux is voor mij een reactie van het lichaam  om iets van de maag dat niet lekker gaat, omhoog eruit te werken. Kramp is iets wat te ver in de spijsvertering zit en dan alleen nog maar via de onderkant er uit kan. Koemelk is een lastig te verteren iets. Daarom reageren jonge kinderen daar vaak op. Maar of dat dan meteen voldoet aan de definitie allergie is een lastige discussie.

Ik zou willen voorstellen dat je jouw voeding aanpast, als dat lukt, door vooral koemelk en geitenmelk uit je voeding te halen. Kijk dit 4 weken aan. Soja is geen goede vervanger. Amandelmelk of rijstemelk mag wel. Daarnaast zou ik adviseren om probiotica te geven. 

Stel jouw vraag aan Monique over allergie en voeding