Oefenhapjes: hoe pak je dit aan?

Kimberley: "Ik wil mijn dochter oefenhapjes geven. Ik weet alleen niet goed hoe ik kan beginnen. Op internet staat teveel. Ze is nu 4 maanden. Is er een schema voor of is het puur op gevoel om de overgang te maken van melk naar hapjes?"

Voedingskundige Charlotte Maintz: Wat leuk dat je gaat starten met de eerste hapjes. Vanaf de leeftijd van 4 maanden mag je hier inderdaad mee beginnen. Toontje dochter al interesse in eten, door het eten uit je mond te kijken of op haar knuistjes te sabbelen? Dat zijn tekenen dat ze er helemaal klaar voor is. 

Nieuwe smaak

Wel goed om te weten dat het op deze leeftijd tot de leeftijd van 6 maanden echt slechts oefenhapjes zijn. Het mag niet ten koste gaan van de 4 melkvoedingen. En maak je ook geen zorgen als ze slechts een paar hapjes wil: de nieuwe smaken en het gevoel van vastere voeding in de mond, zijn vaak echt even wennen.

Ik raad je aan om haar eerst 2 weken lang elke dag een enkelvoudig groentehapje aan te bieden. Groente is van nature minder zoet van smaak. Op deze manier leren baby's deze smaak beter waarderen. Wanneer je merkt dat dit goed gaat, kun je na 2 weken ook starten met enkelvoudige fruithapjes. Wanneer je het zelf wilt maken, is het goed om de structuur heel glad te houden vanwege het kokhalsreflex. Deze hebben ze nog op deze leeftijd.

Dagmenu 6 maanden

Het dagmenu kan er als volgt uitzien straks:

7 -  8 uur: borstvoeding of papfles op basis 200 ml flesvoeding
9 - 10 uur: fruithapje
11 - 12 uur: borst- of 200 ml flesvoeding
15 - 16 uur: borst- of 200 ml flesvoeding
17 - 18 uur: groentehapje
19 - 20 uur: borstvoeding of papfles op basis van 200 ml flesvoeding

Succes! En houd je camera bij de hand. Die eerste hapjes zijn een echte mijlpaal en zorgen voor onvergetelijke plaatjes.

Stel jouw persoonlijke vraag aan Charlotte