Niet in eigen bedje slapen

"Mijn zoon is na heftige start door complicaties bij de bevalling vooral veel bij ons op de arm geweest. Dit werd ook geadviseerd en vonden wij zelf prettig. Alleen nu slaapt hij overdag nauwelijks zelf in bed en een ritme is al helemaal moeilijk. Zijn eerste slaapje doet hij netjes na ca. 75 minuten in zijn bedje. Hij slaapt dan gemiddeld 50 minuten en daarna krijg ik hem niet meer in slaap.

Vervolgens zie ik na 45 minuten eerste slaapsignalen, maar hij kan dan niet slapen. Als ik langer wacht, lukt het niet in bed, wel bij mij. Als ik hem dommelend wegleg, lukt het soms om te slapen, met veel hulp van mij (speen, over gezichtje aaien, etc). Als ik hem slapend wegleg, schreeuwt hij al snel. Hij maakt een lange slaap in de middag, maar dat lukt niet in zijn bedje. In de nacht gaat het goed. Hij ligt ingebakerd, maar als ik dat overdag doe lijkt hij boos te worden (gillen, huilen). Wat kan ik doen?"

Kortere slaapjes

Slaapdeskundige Stephanie Lampe: Allereerst alleen maar mooi dat je het zo kon doen voor je zoontje, na die heftige start. Natuurlijk heeft dat voor een slaapassociatie gezorgd, maar geborgenheid, veiligheid, hechting hebben voorrang!  Het ziet eruit alsof hij nog vrij jong is en ook gewoon nog in een ritme mag komen. Kortere slaapjes netjes in die wakkertijd: prima. Zeker gezien waar hij vandaan komt.

Wakkertijd

Houd je aan de wakkertijd, dat zal 60-90 minuten zijn bij de  jonkies en vrij snel 90 minuten daarna. Niet te vroeg zijn. Zie je geen signalen, stuur dan echt op die wakkertijd. Leg hem neer, half slapend is ook goed. Als het maar niet slapend is, want dan doet  hij het niet zelf, en zal hij dus sneller wakker worden en je hulp nodig hebben. Hij slaapt wel bij jou als je langer wacht, dus het is echt een 'zelf doen' dingetje. Wissel het eventueel af: eerst intensief in het bedje, half dommelend neerleggen, troosten, neerleggen. Slaapje daarop kies je voor de kinderwagen als het kan, dan doet hij het toch een beetje zelf. En lukt het echt  niet: gewen hem dan eerst aan het slapen zelf. Kom in dat ritme, stel de bioklokjes af. Slapen doet slapen.

Knuffels zijn belangrijk

Is hij jong, verwacht ook niet teveel. Pas na 4 maanden kun je echt bezig. Daarvoor zijn knuffels en bij mama zijn erg belangrijk. 

Stel gratis jouw persoonlijke vraag aan Stephanie Lampe