Mijn dochter wil niet meer aan de borst

"Mijn dochter is 7,5 maand. Ze wil steeds minder aan de borst drinken. Ze weigert al een aantal maanden de fles. Hoe belangrijk is het dat ze nog steeds borstvoeding binnenkrijgt en hoeveel dan precies? Soms als ik er pap van maak, eet ze nog wel eens 100 ml, maar dat is het dan ook wel. Ook pap gemaakt met Nutrilon accepteert ze niet. Ik las dat je vanaf 8 maanden kunt afbouwen, maar afbouwen is natuurlijk niet hetzelfde als volledig gestopt zijn."

Voedingskundige Charlotte Maintz: Wat goed dat je borstvoeding geeft. Dit is en blijft de beste voeding voor je dochtertje. Als je merkt dat je onvoldoende borstvoeding geeft, dan kun je dit aanvullen met flesvoeding. Dat je kleine even moet wennen aan de nieuwe smaak van flesvoeding, is iets wat je vaker ziet. Ze wil gewoon graag jouw melk! Je kunt ervoor kiezen om langer door te gaan met borstvoeding, door vaker kleine beetjes aan te bieden. Ook kun je de borstvoeding afkolven en dit via een fles aanbieden.

Combineren

Als je wilt combineren met flesvoeding, is het goed om geduld te hebben. Je baby is zo gewend aan jouw melk, dat het waarschijnlijk even wennen is. Er zijn een paar foefjes om dit wat makkelijker te maken. Het kan helpen als jij niet zelf het flesje geeft, maar dat door iemand anders laat doen. Belangrijk is dat je dan zelf ook uit de kamer gaat. Je kleine associeert jouw geur en geluid namelijk met borstvoeding. Ze zal dan het flesje minder makkelijk accepteren.

Speen in warm water

Soms helpt het om een druppeltje borstvoeding aan het speentje te doen. Dan pakt ze de speen wat makkelijker. Datzelfde geldt voor de speen even onderdompelen in warm water. Dan krijgt het dezelfde temperatuur als jouw tepel. Als dit niet lukt, kun je nog wat extra water aan de voeding toevoegen (10 tot 20 ml per fles). Dat maakt de smaak wat minder uitkomend. En in het uiterste geval kun je borstvoeding met Nutrilon opvolgmelk mengen. Dan moet je wel de borstvoeding eerst afkolven. Maar misschien heb je nog wat voorraad in de koelkast of diepvries wat je kan gebruiken.

Kindjes hebben tot de leeftijd van 1 jaar nog circa 500 ml melkvoeding nodig. Maar van borstvoeding mag je echt naar behoefte aanbieden. Vaak zitten kinderen per dag gemiddeld op 800 - 1000 ml vocht, inclusief de melkvoedingen. 

Reacties (2)

afbeelding van lieke1989
13 april 2017
Ik kan mijn bericht niet meer aanpassen maar ik bedoel uiteraard schoenmaker ipv bakker.
afbeelding van lieke1989
13 april 2017
Bah in plaats van een goed advies over borstvoeding geven jullie het advies om af te bouwen en flesvoeding te geven.
Wil je echt goed borstvoedingsadvies? Ga dan naar borstvoeding.com of lll. Dan krijg je tenminste fatsoenlijk advies.zoals dat borstweigeren op deze leeftijd heel normaal is en dat écht niet betekent dat je nu er een fles in moet gaan stoppen maar met geduld en de juiste kennis prima nog door kunt gaan met borstvoeding!
Bakker blijft bij u leest en laat borstvoedings advies over aan een lactatiekundige en niet aan iemand die voor een flesvoedingsfabrikant werkt.