Loopt mijn baby achter?

Kim: "Mijn dochter is 5 maanden. Ik vraag me af of haar ontwikkeling goed gaat. Ze grijpt nog bijna niet. En echt brabbelen doet ze ook niet. Ik vroeg me af wat de ontwikkeling van een baby ongeveer zou kunnen zijn. Ik ben bang dat ze achterloopt, ook omdat ze nog niet echt omrolt, alleen als ze er zin in heeft. Al denk ik dat het toeval is dat ze het doet."

Grijpen

Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet: Ik ga je niet schrijven dat er met je dochter niets aan de hand is, want daarvoor zou ik haar eerst gezien en meegemaakt moeten hebben. Wat grijpen betreft: houd eens een sleutelbos binnen haar handbereik vóór haar. Uiteraard als ze goed wakker is en als ze geen honger heeft. Rammel daar dan mee. Herhaal dit elke dag enkele keren. Vertoont ze volstrekt geen grijpneiging? Als dat over 3 weken nog zo is, zou ik je in overweging willen geven om naar het consultatiebureau met haar te gaan.

Brabbelen

Van brabbelen zijn er twee soorten: het onregelmatige brabbelen, dat zo rond 4 maanden begint, en het regelmatige brabbelen, dat rond 8 maanden begint. In het regelmatige brabbelen herhaalt het kind een klank zoals in 'Tla-tla-tla' of 'Ap-ap-ap'. De meeste mensen denken dan dat hun kind 'pappa' zegt, maar het zegt dan dus 'appap'wink. De meeste ouders doelen met 'brabbelen' op het regelmatige brabbelen vanaf 8 maanden. Brabbelt ze nog niet onregelmatig? 

Omrollen

Omrollen doen kinderen gewoonlijk pas vanaf 6, 7 maanden. De kans is dus heel groot dat je dochter zich normaal ontwikkelt maar langzamer dan jouw verwachtingen. Ik kan je met een heel gerust hart mijn boek 'Groeienderwijs; psychologie van 0 tot 3 jaar' aanbevelen. Met dat boek in de hand kun je de ontwikkeling van je kind heel goed volgen. Zie http://www.uitgeverijelmar.nl/boek/groeienderwijs-psychologie-van-0-tot-3-jaar-e....

 

Geniet vooral van wat je kind wél kan en wees niet teleurgesteld in wat ze nog níét kan.
 

Stel jouw persoonlijke vraag over de ontwikkeling van je kind aan Ewald.