Koemelkallergie of niet?

Erica: "Vanaf de geboorte tot aan nu is onze dochter van 3 maanden een slechte drinker. Telkens dachten we de oorzaak gevonden en verholpen te hebben (kort tongriempje, last van nekje, spruw), maar dit gaf geen verbetering. Nu zijn we bijna 4 weken helemaal koemelkvrij aan het voeden doormiddel van Pepti. Daarvoor combineerde ik borstvoeding en flesvoeding. Omdat ze dus geen koemelk meer mocht om te elimineren ben ik dus gestopt met de borstvoeding. Nu drinkt ze echter nog steeds heel onrustig. De eerste 70 cc gaan over het algemeen wel aardig.

Daarna komt de onrust, huilen, niet meer willen drinken, maar toch wel honger hebben. Dus met kleine beetjes heeft ze uiteindelijk (na 3 kwartier tot 1uur) een flesje van 120 cc op. Daarna is ze eerst vaak nog wat onrustig, maar even later kan ze lief gaan spelen. Sinds de Pepti is ze wel iets rustiger, slaapt ze iets meer en zijn de krampen nauwelijks meer aanwezig. Nu heeft ze nog wel last van moeizame ontlasting, 1 x in de 3 - 4 dagen. Daarnaast laat ze constant onwijs veel windjes, die haar ook veel onrust geven met slapen. Ik geef haar nu 2 weken probiotica om de darmflora te verbeteren, maar ik zie nog geen resultaat. Lijkt dit inderdaad op een koemelkallergie of zitten we ernaast? En is de Pepti dan wel voldoende? 

Makkelijk verteerbaar

Allergiedeskundige Monique Croes: Pepti bevat nog steeds koemelk en volgens mij ook sojamelk. Het is alleen opgeknipt in maximaal 2 eiwitmoleculen en daarom makkelijker verteerbaar. Gezien haar winderigheid terwijl de spruw is opgelost, denk ik dat haar vertering nog niet voldoende is. 

Spijsvertering

Probiotica is een mogelijkheid om de vertering te verbeteren. Maar het is helaas geen wondermiddel en het duurt even voordat het echt verbetering geeft. Ik snap je redenatie van stoppen met borstvoeding, maar borstvoeding is lichter verteerbaar. Dus dat zou voor mij een extra reden zijn om te denken aan verminderde spijsverteringcapaciteit als de Pepti wel iets verbetering geeft maar niet alles oplost. 

Nog verder opgeknipte melk,  bijvoorbeeld Nutramigen, kan tijdelijk de klachten wellicht verbeteren. Maar het is geen oplossing voor de oorzaak helaas. Ik raad je dan ook aan om te overleggen of je Nutramigen mag gaan gebruiken. Zoek daarnaast iemand die met jullie mee kan kijken om de spijsvertering te verbeteren. 

Eiwitten

Ik weet dat in de volksmond gezegd wordt dat dit een koemelkallergie kan zijn. Maar vaak is de spijsverteringscapaciteit het probleem. Koemelk en sojaproducten zijn erg lastig te verteren eiwitten voor jonge kinderen. 

Stel jouw persoonlijke vraag aan Monique Croes over voeding en allergie.

Reacties (3)

afbeelding van Penelope13
20 september 2017
Hier exact hetzelfde verhaal en steeds weer naar de huisarts. Dochter kreeg bv ging perfect. Maar ze kreeg spruw omdat ze 3 dagen naar het ziekenhuis moest ivm geelzien. Daarna bloedende borsten en zij mocht niet drinken enz. Zij kreeg Omnio van Nutricia maar dat gaf ook problemen. Dochter poepte (zelfs mét lactulose!)eens in de 7-8 dagen en dan kwam er een enorme groene lading uit! Advies van mijn eigen huisarts was om vroeg te beginnen met vaste voeding en dat werkte. Tussendoor kreeg ze nog bv en flesvoeding en ze deed het steeds beter door de vaste voeding vanaf vier mnd en ze at goed. Echter bleef ze heel veel en letterlijk projectiel braken en zijn wij jaren aan het leuren geweest ziekenhuis in en uit aantal keer bloedprikken en echo's verder. Maar een simpel kma tesje was te ingewikkeld. Dus nu na 5 jaar weten we pas zeker (ja wij als ouders wisten dit allàng) dat zij dus overduidelijk een kma heeft. Zij gaat ervan spugen, liep constant met enorne kramp en liet winden als een bootwerker en ze poepte heel slecht. Ook had zij hierdoor exceem. Sinds dat ze nu ong.anderhalf jaar totaal geen melkprod.meer eet maar soja en schapenkaas heeft ze nauwelijks meer ergens last van en spuugt ze niet meer dagelijks haar bed of alles onder. Wat een verademing voor haar én voor ons! Mijn advies: veel eerder testen en ouders niet zo lang laten aantobben.
afbeelding van ingrid2404
3 september 2017
@lili89 Zo herkenbaar een huisarts die niet luistert ;) . Vertrouw daarom altijd je moederinstinct. Mijn kleintje had ook veel last van kramp en geloof me er zit verschil tussen krampjes en kramp. Haar ontlasting is ook zeer slecht geweest, zeker in het begin. Ik heb toen ook heel kritisch gekeken naar haar melk, zeker omdat ik geen borstvoeding kon geven omdat mijn lichaam t niet voldoende aan kan maken. Bij onze dochter was de oorzaak uiteindelijk een onderontwikkeld darmkanaal gebleken en werd het geheel verergert door een flinke hartruis door een open ductus. Volgens artsen uit het ziekenhuis had dit invloed en dat is ook wel gebleken. Na de operatie had ze opeens geen verstoppingen en te harde poep meer, nu heeft ze dreumes diaree :/ Het zal met mijn kleine meid en haar stofwisseling nog wel jaren aantobben zijn, dat had mijn moeder ook bij mij. Daarom gebruik ik af en toe probiotica, dat kan dan zeker geen kwaad, ik gebruik dan wel een goede zoals A. Vogel ook geschikt voor zwangere vrouwen en babies. Ik geef zo'n kuur 28 dagen een half zakje en niet langer liever ook niet korter. Werkt bij mij heel goed. Mijn kind had gelukkig geen melkallergie en ik probeer mn kind niet teveel te beschermen tegen bepaalde voedingsstoffen, want dan kan ik ongewild juist een allergie voor andere voedingsstoffen stimuleren, maar ik hou gluten goed in de gaten. Ik heb ook het voedingspatroon heel langzaam en consequent opgebouwd. Ze is ondertussen echt een alleseter met een hele gezonde interesse naar nieuwe dingen, dat ondanks de kramp die ze heeft moeten doorstaan. Daar ben ik zo blij mee. Er zijn een paar dingetjes die ik nog echt wel mijd. Dat zijn honing, chocolade en ananas. Dat krijgt ze pas na 18 maanden. Heel veel succ6 met jou mannetje. Ik vind het fijn niet de enige te zijn die zo bewust bezig is geweest met de melk en voeding die ze haar kleintje gaf.
afbeelding van lili89
22 augustus 2017
Pepti is inderdaad verknipte koemelkeiwitten. Onze zoon deed het hier ook zo'n 1,5 week beter op maar toen had zijn lichaam had door en ging het steeds slechter. Ik heb uit pure wanhoop (artsen wilde me eerst niet geloven) via marktplaats Neocate gekocht. Dat is melk gebaseerd op aminozuren. Binnen 4 dagen had ik een heel andere zoon. Hij was blijer en had een betere ontlasting. Ben toen in een boze bui naar de dokter gestapt en een doorverwijzing naar het ziekenhuis geeist. (Zoon was ondertussen ook al 4,5 maand.) Daar kregen we meteen een recept voor Neocate en na een dubbelblinde provocatietest heeft hij nu officieel het stempel koemelkeiwitallergie.
Meest frustrerende is nog dat ik met 3 week al bij de dokter stond met dit vermoeden en het allemaal werd afgewimpeld; "Jonge bezorgde moeder, krampjes horen erbij..."