Keuzewijzer autostoel

Zit mijn kind in de juiste autostoel? Wanneer stap ik over?

Je kind zit veilig in de auto met de juiste autostoel. Maar in de praktijk blijkt dat 3 op de 4 kinderen niet veilig in de auto zit. Welke autostoel het beste bij  jouw kind past, hangt af van een aantal factoren. Waaronder de lengte, het gewicht en de leeftijd van je kind.

Richtlijn veiligheid

Op dit moment zijn er 2 Europese veiligheidsnormen voor autostoelen: de ECE/R44-norm en de nieuwe iSize-norm. Autostoelen die aan één van beide normen voldoen, zijn veilig om te gebruiken. Bij de ECE/R44-norm worden kinderen ingedeeld op gewicht. Bij de nieuwe iSize-norm op lengte. Ook wordt vaak een leeftijd vermeld. Dit is minder belangrijk. Het ene kind van bijvoorbeeld 9 maanden kan veel zwaarder of langer zijn dan het andere kind van dezelfde leeftijd. Voor de babyautostoel geldt als richtlijn: zodra het hoofdje (de kruin) van je kind boven de stoel uitsteekt, is het tijd om over te stappen naar de volgende stoel.

Vul de Keuzewijzer in en bekijk welke autostoel bij jouw kind past.

Het is het veiligst om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Stap dus niet te snel over naar een volgende autostoel en koop als het kan een iSize-autostoel. In een iSize-stoel kan je kind langer achterwaarts vervoerd worden, in ieder geval tot 15 maanden.