Hoe krijg ik een ander slaapritme?

"Mijn zoontje van 4 maanden slaapt overdag steeds maar 45 tot 60 minuten. Hierdoor is hij meestal na een uur moe. Als ik voed na het slapen, krijgt hij heel veel kleine flesjes die hij soms helemaal niet wilt drinken. En komt hij 's nachts ook vaker. Terwijl ik al een tijdje van de nachtflessen af was. 

Ik heb geprobeerd om hem te troosten, te laten huilen, even er uit gehaald en weer terug naar bed. Maar zonder resultaat. Hij blijft kort slapen. Ik heb ook geprobeerd om een voeding over te slaan, omdat het zo kort op elkaar is. Dus na het slapen spelen en snel weer naar bed. Maar dan wil hij het tweede slaapje niet meer slapen. In de ochtend wordt hij om 7.00 uur wakker. Hij wil dan 30 tot 45 minuten later weer naar bed. Ik probeer het soms te rekken. Maar dan huilt hij veel, komt moeilijker in slaap en slaapt hij kort. Ik vraag mij af welk ritme ik het beste aan kan houden, zodat hij rustiger wordt en langer gaat slapen overdag."

90 minuten fase

Slaapdeskundige Stephanie Lampe: Op de leeftijd van 4 maanden zit je baby nog in het 90 minuten ritme. Maar bij flesvoeding voed je dan niet na ieder slaapje. Dan krijg je inderdaad wat veel flesjes. Je wilt dat flesje echter ook weer niet direct voor het slapen geven. Anders wordt het een slaapmiddel. Plan het daarom, als het na het slapen niet gaat of het te vroeg uitkomt, middenin de wakkertijd. 

Wat ik in je schema zie, is dat je op zo'n dominospel zit. Met korte voedingen en korte slaapjes. Dat brengt chaos. Maar dat ligt ook aan de leeftijd hoor! 4 maanden is het begin van een turbulente fase, waarin voorspelbaarheid echt belangrijk is.

LEES OOK: Slaapritme van je baby

Troosten en neerleggen

Moraal van het verhaal: kijk of je die 90 minuten kunt vasthouden. Rek die tijd wat op als je nu op 60 zit. 90 is wel altijd het maximum. Ja, hij is wellicht moe op 60. Maar daar gaat hij weer overheen. En dan komt op 75-90 minuten weer een tweede golf van slaperigheid en die pak je. Bij wakker worden: troosten en neerleggen. Kijk of er een tweede ronde wordt gepakt en zo niet, doorgaan met het ritme. Slapen doet slapen. Kijk of hij er zo aan gaat gewennen. Hij pakt dat nu wat minder, omdat hij moe is. De truc is uit die neerwaartse spiraal te komen. Merk je dat het niet gaat in de loop van de dag, kies dan 1 keer (hooguit) voor draagzak of kinderwagen.

LEES OOK: Als slapen niet lukt