Hij weigert de tweede borst

Marije: "Mijn zoontje is 5 weken oud. Ik geef borstvoeding. Wij hebben sinds het begin het volgende ritueel: 1 borst drinken, verschonen, andere borst drinken. Maar nu wil hij die tweede borst niet meer. De eerste keer heb ik die tweede borst afgekolfd, maar hier heb ik niet altijd tijd voor.. Hij doet nog maar 10 tot 15 minuten over die ene borst. Vorige week kon dit nog 20 tot 25 minuten zijn.

Dus ik vraag me af of hij genoeg binnen krijgt? Normaal gesproken is het dus een klein vreetmonstertje en gulzig. Hoe kan ik dit doorbreken?"

Sterkere zuigkracht

Babyvoedingskundige Charlotte Maintz: Vaak verandert de routine in de loop van de tijd. Je kind kan door een sterkere zuigkracht meer drinken. Het mooie van borstvoeding is dat je kind hiervan echt naar behoefte mag drinken. Je geeft niet snel te weinig. Een tweede borst kan als 'toetje' worden aangeboden, maar is niet noodzakelijk. Je kan de voeding erna aan de tweede borst beginnen. Zo wissel je steeds de borsten om. Hij mag echt naar behoefte drinken. Hij komt vanzelf eerder voor de volgende voeding als hij te weinig gedronken heeft. 

Afkolven

Indien je het prettig vind, is het wel een mooi moment om de tweede borst af te kolven. Zo kun je een buffer afgekolfde melk opbouwen in de vriezer. Dit kun je bewaren voor momenten dat je even niet in de gelegenheid bent om te voeden. Als je even niet thuis bent of je partner de fles ('s nachts) geeft. 

Het belangrijkste signaal of je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt is of hij goed groeit en lekker in zijn vel zit. Als hij zo tevreden is als jij beschrijft en het zo lekker doet, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. 

Stel jouw persoonlijke vraag aan Charlotte over borstvoeding, flesvoeding en bijvoeding.