Hazenslaapjes

"Onze jongste is 6 maanden. Overdag slaapt hij ontzetten weinig. Soms maar 3 keer een half uurtje. Dit is sinds 3 maanden steeds minder geworden. Wat doen wij als ouders? We leggen hem bij moeheidsignalen met een vast ritueel in bed (ogen wrijven, mopperen, gapen) en letten hierbij op de klok. 's Avonds gaat hij tussen half 7 en half 8 naar bed en krijgt nog een dreamfeed (borstvoeding) rond half 11. 's Ochtends naar bed gaat meestal goed. We stoppen hem strak in, hij krijgt een speentje en valt met zijn neus tegen zijn knuffel binnen een minuut in slaap. Dan slaapt hij met geluk 3 kwartier en is weer vrolijk wakker. Het tweede slaapje gaat meestal ook zo, maar is vaak maar max. 30 min. Bij het derde slaapje is hij (na slaapsignalen) moe, maar eenmaal in bed is het feest. Spartelen, geluiden maken en met zijn knuffel over zijn gezicht wrijven. Instoppen lukt dan al niet meer.

Soms is een vierde slaapje nodig, maar dit is dan meestal na 3 uur en dan wil hij helemaal niet meer naar bed. Dan komt het voor dat hij ruim 3 uur wakker is voordat hij voor de nacht naar bed gaat. En dan is hij, in welke situatie dan ook, zó onrustig; trappelen, op zijn buik draaien, vertellen, druk met de knuffel, mopperen omdat speen er weer uit is. Meestal blijven we als ouders (uit het zicht) bij zijn bedje om af en toe zijn speen terug te geven. Na een half uur slaapt hij dan meestal wel. 

We hebben van alles geprobeerd om hem lange of makkelijker te laten slapen. Meteen naar hem toe bij een geluid, niet meteen naar hem toe, in de wandelwagen, in de draagzak, standaard binnen anderhalf uur of juist wachten op slaapsignalen. Overigens is hij altijd vrolijk, hooguit dat hij aan het einde van de middag bij ons wil zijn en wat mopperig is. Heb jij tips voor ons? Groetjes, Eefje"

Oververmoeidheid

Slaapdeskundige Stephanie Lampe: Ik haal uit je verhaal oververmoeidheid. Hij kan het wel, dat slapen, want doet dat prima als de dag start. Hij bouwt dan vermoeidheid op, omdat hij toch wat te laat in bed ligt. Dat geeft weer kortere slaapjes en zo krijg je de vicieuze cirkel. Je ziet dan vaak dat de ochtend wel goed gaat en het slapen (en humeur) slechter wordt naarmate de dag vordert. 

Nu zit hij net (vanaf 6 maanden) in een nieuw ritme én wat fijne leeftijdscategorie om aan het slapen te werken. De fase hiervoor is turbulent en dat gaat altijd ten koste van het slapen. Maar doordat hij dan extra behoefte heeft aan zekerheid en knuffels kun je dan ook weer lastig de boel vlot trekken. Het moment nu tot 8 maanden is juist rustiger en beter om het slapen weer goed te krijgen. 

Maximum wakkertijd

Wat je kunt doen. De 90 minuten wakkertijd aanhouden en echt als een maximum. Maar: in de ochtend en namiddag houd je 3 uren aan. Je krijgt hierdoor een andere spreiding van de slaapjes. Maar hij komt  niet ineens aan een langere wakkertijd, je wilt de oververmoeidheid ook niet in de hand werken. Je kijkt al naar de slaapsignalen, deze blijven bepalend. Werk in de ochtend daarom met alles tussen de 2-3 uren wakkertijd. Daarna met max. 90 minuten en tussen het laatste slaapje en bedtijd weer die 2-3 uren. 

Dit moet wel gewennen. Geef het tijd. En blijf het zo doen, wees streng op het maximum, wijk niet af naar boven. De andere spreiding + gewenning + leeftijd geeft je een andere structuur, hij zal minder slaapjes hoeven te doen, omdat hij meer gaat slapen per slaapje.

Stel jouw slaapvraag aan Stephanie