Goed poetsen, niet te veel suiker (maar toch gaatjes!)

Eigenlijk weten we het wel: niet teveel suiker en goed poetsen. Hoe komt het dan dat er toch zoveel jonge kinderen zijn met gaatjes in hun tanden en kiezen? Tandarts Jan van der Wal uit Hengelo is er ook verbaasd over.

Volgens Van der Wal is het aantal kinderen met een slecht gebit niet zozeer toegenomen de afgelopen jaren. Maar ook zeker niet afgenomen! En dat is gek met alle voorlichting over tanden en gebitsverzorging.

Van der Wal: "Een flesje mee naar bed...er zijn toch nog heel veel ouders die dat doen. Ze realiseren zich waarschijnlijk niet hoe slecht dat is voor het gebit. De speekselklieren zijn ’s nachts veel minder actief. Daardoor kunnen de bacteriën die de gaatjes veroorzaken de hele nacht hun gang gaan. Maar het is lastig als een flesje de enige manier is om je kind in slaap te krijgen. Wat doe je dan? Een moeder verzuchtte al eens tegen mij 'Neem jij hem dan maar in huis' toen ik haar vertelde waarom haar kind waarschijnlijk gaatjes heeft."

En niet alleen het flesje voor het slapen gaan is een risicofactor. Om de kans op gaatjes te verkleinen kun je je kindje beter niet de hele dag door eten en drinken aanbieden.  Jan van der Wal legt uit: ‘Een kwartier ná het eten begint de reinigende werking van het speeksel. Dus eet of drink je een kwartiertje na het eten weer iets, dan verstoor je dat proces. Suiker is daarbij de grootste boosdoener. Maar ook ongezoet vruchtensap en melk zijn een aanslag op het gebit.’

Genenkwestie

Is er ook een erfelijke factor? Kun je spreken van ‘een zwak gebit’? "Sommige kinderen hebben diepe groeven in hun kiezen. Of de kiezen staan heel dicht op elkaar. Daar kunnen bacteriën zich makkelijker in nestelen. Vooral de raakvlakken tussen de twee achterste kiezen zijn beruchte plekken. Maar als je goed let op de eetmomenten en goed poetst met een fluoridetandpasta, kun je de kans op gaatjes echt verminderen.”

Gaatjes voorkomen

De beste manier om gaatjes te voorkomen is, naast goed poetsen, goed opletten op het eten en drinken:

  • Niet meer dan 7 eetmomenten per dag, raden de deskundigen aan
  • Geen flesje mee naar bed (ook niet met melk of ongezoet vruchtensap, water kan wel)
  • Niet de hele dag met een flesje laten rondlopen
  • Geen zuigsnoep als een lolly of snoepspeen

Lees ook

Reacties (9)

afbeelding van Tandarts van der Wal
12 mei 2014
@KieKaBoo Tanden en kiezen bestaan uit kalk, dezelfde vorm van kalk als die in botten en deze heet calciumfosfaat. Fosfaat zit in allerlei voedsel en calcium haal je o.a. uit melk, groenten, noten en peulvruchten. Voor de opname van calcium heeft het lichaam vitamine D nodig.
afbeelding van KieKaBoo
11 mei 2014
Het lijkt mij dat voeding belangrijk is en niet alleen in de zin van wat je níet te eten/drinken geeft. (ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom kinderen überhaupt suiker te eten krijgen)

Maar goed, mijn vraag aan de tandarts: Welke bouwstoffen heeft een gebit in ontwikkeling nodig en uit welke voeding kunnen die gehaald worden?
@rien-638215 Een algemeen advies is in dit geval moeilijk te geven. Het éne kind is veel makkelijker te behandelen dan het andere. Belangrijk is de houding van de ouders. Zelf zei ik vroeger vaak:"Als je de ouders hebt dan heb je ook de kinderen." Een leeftijd is moeilijk te geven, als ouders en kind zich makkelijk ergens aan overgeven dan kun je bij een kind van net drie jaar meer dan bij een wat moeilijker kind van acht. Je moet eerlijk zijn en geen dingen beloven die je niet waar kunt maken, want dan verpest je het makkelijk en je drukt de tandarts zelf in een hoek.
Het is maar de vraag in hoeverre de cariës in de kiezen echt klachten gaat geven. Soms is afwachten en alléén ingrijpen als het kind pijn heeft heel verstandig. Hoe ouder het kind is, des te makkelijker het zich laat behandelen.
Overigens valt de narcose wel mee. Die is lang zo diep niet als bij een grote operatie.
@agne-319559 Het hoort een beetje bij de leeftijd, kinderen van 2 hebben net geleerd dat ze grip op hun omgeving hebben door een keuze te maken tussen ja of nee. Maak het niet belangrijker dan het is, dan gaat hij namelijk nog erger dwars liggen. Probeer zelf een houding aan te nemen dat tandenpoetsen gewoon is en er gewoon bij hoort (met de nadruk op "gewoon"). Als hij wat ouder is wordt het wel makkelijker.
@memkop 1 minuut is heel netjes voor die leeftijd. Bij kinderen is het tandenpoetsen meer van opvoedkundig dan tandheelkundig belang. Een kind moet ervaren dat het gewoon is. Als het kind dan ouder wordt is er ruimte om de puntjes op de i te zetten. Vooral zorgen dat het leuk blijft.
afbeelding van d.stokkers
30 april 2014
Ik reageer even in naam van tandarts van der Wal, ik ben zijn assistente. Helaas is dhr. van der Wal nu niet in de gelegenheid deze vragen te beantwoorden. Dit artikel zou eigenlijk op een andere datum geplaatst worden. Op dit moment is de tandarts echter in het buitenland. Ik zal mijn best doen dat de vragen aanstaande maandag 5 mei beantwoord worden.

Vriendelijke groeten,

Debby
afbeelding van memkop
30 april 2014
Hoe lang moet je poetsen bij een 1,5-2 jarige? Ik zing 2 liedjes voor bovengebit 1 en daarna ondergebit, langer houdt onze zoon het niet vol. Dat is ongeveer 1min.
Bedankt voor uw reactie!
afbeelding van agne-319559
30 april 2014
Onze zoon van 2,5 heeft een enorme afkeer tegen tandenpoetsen. We hebben al van alles geprobeerd; zelf laten poetsen, met een elektrische tandenborstel, hij mocht zelf zijn tandenborstel uitzoeken, met een liedje erbij, liggend poetsen, zittend poetsen. We zijn ten einde raad. het is elke keer weer een strijd om zijn tanden te poetsen. En we moeten nu eigenlijk al 2 keer per dag poetsen maar die ene keer is al zo'n probleem dat we het nog maar even bij 1 keer laten. Wat kunnen we verder nog proberen? Of moeten we het gewoon maar op zijn beloop laten en hopen dat het wel beter wordt als hij ouder is?
afbeelding van rien-638215
30 april 2014
Ons dochtertje van net 3 heeft zogenaamde 'kaaskiezen' en daardoor al twee grote gaten. Het advies van de tandarts is om deze onder narcose te laten vullen of eventueel trekken. Vanwege haar jonge leeftijd denk ik dat dat inderdaad beter is dan met een plaatselijke verdoving. Vanaf welke leeftijd kan het ongeveer wel met een plaatselijke verdoving zonder dat een kind er een trauma aan overhoudt? Ons dochtertje heeft namelijk nog meer kaaskiezen en wij vrezen dat die ondanks het poetsen ook slecht worden. Iedere keer onder narcose lijkt mij ook niet wenselijk.