Gecorrigeerde leeftijd

Suze: "Onze dochter is 5 weken te vroeg geboren en nu (ongecorrigeerd) bijna 6 maanden. Ik worstel met het probleem wanneer ik nu precies haar gecorrigeerde leeftijd moet toepassen. Voor haar ontwikkeling begrijp ik dit. Maar is het ook verstandig dit voor eten en slapen te doen?

Onze kinderarts geeft aan voor stappen in de voeding gewoon haar kalenderleeftijd aan te houden, omdat haar darmpjes zich begonnen te ontwikkelen zodra ze flesvoeding kreeg. Voor slapen en wakkertijden kom ik er niet echt uit.

Stel jouw persoonlijke vraag aan Ewald Vervaet

Variatie per kind

Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet: Ik zou me hier niet druk over maken. Die 5 weken van de te vroege geboorte vallen steeds meer in het niet bij de variatie waarop kinderen zich iets nieuws eigen maken. Zo zijn er kinderen die al met 10 of 11 maanden los kunnen lopen en andere die dat pas met 20 of 22 maanden doen. Gemiddeld doen ze dat rond 15 maanden. Hoe ouder een kind wordt, hoe groter de variaties zijn. Zo is een kind gemiddeld met 6,5 jaar leesrijp. Maar er zijn al kinderen leesrijp vóór hun vierde verjaardag. Het oudste kind dat ik ken dat leesrijp werd, was dat met 10 jaar en 2 maanden! De rijpheid van een kind moet je overigens niet in zijn geheel bekijken, maar per ontwikkelingsdomein. Dus naar lopen, klank nabootsen, woordjes, tijdsbesef enzovoort.

Reacties (4)

afbeelding van Aline-1985
29 april 2017
Hai Suze, (wat betreft voeding..) bij ons is juist weer het tegenovergestelde verteld door de kinderarts. Onze tweeling is ruim 11,5 week te vroeg geboren en de kinderarts hamerde erop niet naar het consultatiebureau te luisteren wanneer het over het starten met vaste voeding ging. En inderdaad, door het CB werd geadviseerd om de ongecorrigeerde leeftijd aan te houden. Dit zou betekenen dat ze (gecorrigeerd) al met 6 weken!! zouden moeten beginnen met vast voedsel. Hier waren hun darmpjes nog helemaal niet aan toe. Onze kids kregen sondevoeding (deels MM en deels voeding voor prematuren), en uiteraard ontwikkelen hun darmpjes zich vanaf dag 1, maar wel met een achterstand van 2 maand en 3 weken. Die achterstand is niet zo 1 2 3 weggewerkt. Wij hebben hun gecorrigeerde leeftijd aangehouden, en zelfs nu zijn ze met voeding nog erg gevoelig. Maar uiteraard verschilt ieder kind in zijn ontwikkeling, en zal het bij de een eerder kunnen dan bij de ander. Misschien ligt het ook aan het aantal weken dat een kindje te vroeg geboren wordt. Doe wat voor jullie goed voelt, je ziet zelf het beste hoe of je dochter er op reageert. Succes :)
afbeelding van schr-526040
19 april 2017
Hoi Dames

Ook onze dochter ( inmiddels 5 jaar), is te vroeg geboren, met de 35 weken en 4 dagen. Ik had HELLP en ze kreeg al een tijd lang geen voeding meer van mij. Ze werd geboren met een gewicht van net 1800gr. En idd ook ziekenhuis opname en na 4 weken mee naar huis. Wel elke week naar het CB om te gaan wegen dat ze goed groeide.

Ik kan zeggen, weet niet of je het oei ik groei boek hebt, over de sprongetjes.... die kloppen als je er dan wel de de t e vroeg geboren weken bij telt.
Onze dochter heeft wel ( klinkt niet leuk) wel ruim een jaar nachtvoeding gehad...
Toen ze een werd kon ze net goed zitten en had net maatje 62. Veel kuurtjes gehad voor de verkoudheden enz. en veel gevoeliger voor als er iets in de lucht hangt.
Maar ik kan zeggen, na ruim 4 jaar zagen wij een groot verschil. Ze kan voortaan goed tegen verkoudheden en griepjes, en ook in de lengte is ze ook weer volgens de norm.
De kinderarts had tegen ons gezegd dat dit ook rond het 5e levensjaar recht zou trekken.

Kwa verdere ontwikkeling doet ieder kind het op zijn eigen manier. Fien is altijd heel sterk motorisch geweeest en spraak kwam later. Terwijl het bij haar nichtje andersom was dus dat komt wel.

Heel veel succes en geniet van de kleine baby.
afbeelding van Deni-1222832
8 april 2017
Hai dames,

Ik ben Denise 28 jaar en wij zijn zwanger van ons eerste kindje 32+4 weken.
Heb helaas niet zo een leuke zwangerschap erop zitten. Een te korte baarmoedermond door 3 x behandelingen lysectie.rond de 19 e week opgenomen 4 dagen ivm bloedingen totale bedrust en zou de volgende dag sprake zijn van een operatie bandje plaatsen dat hoefde uit eindelijk niet door te gaan ivm een verbeterde meting van de baarmoedermond en overgestapt op wekelijks 1x proluton spuit. Dit gaat gelukkig heelgoed en ze staan er allemaal versteld van dat de kleine er nog zit. Nou gaat de proluton prikken door tot week 36 spannend. Ik loop wel om de week onder controlle extra bij de gynacholoog,nou is deze week gebleken dat die echt onder de grens blijkt te zitten van groeien 1340gr gisteren een uitgebreide echo gehad gelukkig geen complicatie s te zien maar ben best een beetje ongerust .
Liefs Denise
afbeelding van mamam1
7 april 2017
Hallo Suze,

Toevallig is ons zoontje ook ruim 5 weken te vroeg geboren. (5,5wkn). En hebben we net een opname achter de rug in het ziekenhuis van een paar dagen wegens ziekte.

Ook hier heb ik deze vraag vandaag nog gesteld. Zij zeiden dat je nu inprincipe de niet gecorrigeerde leeftijd aan kunt houden. Ook omdat onze zoon een flinke jongen geworden is en met alles goed mee doet. Wel zijn ze nog steeds sneller bevattelijker voor ziekte of andere dingen. Dit kun je dus in je achterhoofd houden.

Succes! En geniet :)